Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV donosi

Ministar Kovačić zbrinuo je i tajnicu iz ukinutog ureda Stjepana Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković prvi se put očitovao o ostavci svog potpredsjednika u Vladi i Mostovog ministra uprave. Suprotno Ivanu Kovačiću i njegovom savjetniku Ivici Relkoviću, uvjerava, ostavku nitko nije nudio.

Na slučaj zapošljavanja Višnje Tafre i Vesne Nađ koji je umalo izazvao krizu u Vladi reagirao je i prozivani ministar branitelja, a pokazalo se da to nije jedini premještaj unutar ministarstva uprave. Kod Mostovog ministra zbrinuta je i tajnica ukinutog ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija'' Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Za razliku od Ivana Kovačića, koji je još u ponedjeljak mahao ostavkom, Andrej Plenković suradnju i ostanak potpredsjednika i Mostovog ministra u Vladi ne dovodi u pitanje. "Niti je ministar Kovačić nudio ostavku, niti je to bila tema! Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Kovačić ima glavnu zadaću, a to je da se bavi reformom državne uprave, da bude učinkovita, da njen rad što manje košta", objašnjava premijer.

No, ono što je za premijera sporedno isprovociralo je Kovačića. Istup HDZ-ovog Josipa Đakića za podlo zapošljavanje kadrova bivše vlade: Višnje Tafre i Vesne Nađ. "Ako su se sukladno zakonu dva ministarstva dogovorila o premještaju jedne državne službenice i ako je to sve u redu sa zakonom - to je za mene sasvim u redu", kaže Plenković.

Nađ je prije godinu dana, odmah nakon smjene, tražila da ostane u ministarstvu branitelja. Iako je prema zakonu trebao, Tomo Medved, zamjenici svog prethodnika nije našao novi posao. "Gospođa Nađ je radila u ministarstvu branitelja 19 godina i ne znam po čemu bi to ijedan službenik morao ostat do mirovine u istoj ustrojbenoj cjelini", kaže ministar branitelja.

Pa je SDP-ova Vesna Nađ iskoristila povlasticu na koju je imala zakonsko pravo kao dužnosnica -
6 mjeseci cijelu i 6 pola plaće. Medved tvrdi da je to odobrila komisija bivše, Oreškovićeve Vlade. 

SDP na ministrova opravdanja odmahuje rukom. "Jasno je na kome leži odgovornost! Na ovaj način je svakako oštetio proračun, jer je osobi koja je godinu dana mogla raditi isplaćivan novac da sjedi kod kuće", smatra Peđa Grbin saborski zastupnik SDP-a.

No, Medved ponovno uvjerava: Nije gubio vrijeme u pisanju dopisa u potrazi za slobodnim radnim mjestom za Nađ u ministarstvima uprave, pravosuđa, gospodarstva i poduzetništva. Podsjeća i na braniteljski prosvjed kojim se tražila i njena ostavka. "Tijekom tog prosvjeda je umrla hrvatska braniteljica gospođa Topalušić i hrvatski branitelj i o osobnosti i karakteru gospođe Nađ govori dovoljno da ni tada nije izišla iz ministarstva".

I nisu Vesna Nađ i Višnja Tafra jedine koje je Kovačić preuzeo. Most je bio glasan i borio se za ukidanje ureda bivšeg predsjednika, a time i mjesta njegove tajnice, a Kovačić se, potvrđeno je Novoj TV, pobrinuo za jedinu Mesićevu zaposlenicu - Mirjanu Pavoković.

'Do mirovine je dijele tri i pol mjeseca. Trenutačno je na godišnjem odmoru.' "Mirjana Pavoković je kao državna službenica ukinutog državnog tijela (Ureda predsjednika Republike Hrvatske) čije poslove nije preuzelo neko drugo državno tijelo, sukladno članku 125. Zakona o državnim službenicima, preuzeta u Ministarstvo uprave kao središnje tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose te je u propisanom roku rješenjem stavljena na raspolaganje Vladi Republike.

Člankom 128. Zakona o državnim službenicima, propisano je da se na dužinu i tijek roka raspolaganja Vladi primjenjuju opći propisi o radu koji se odnose na dužinu i tijek otkaznog roka, a za određivanje dužine raspolaganja računa se neprekidni radni staž u državnim tijelima Republike Hrvatske.

Odredbom članka 74. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike propisano je da službeniku kome nedostaje najviše tri godine života do ostvarenja uvjeta za starosnu mirovinu, ne može prestati služba, odnosno radni odnos bez osobnog pristanka, osim u slučaju prestanka službe po sili zakona te će se takvog službenika za kojeg ne postoji mogućnost rasporeda, staviti na raspolaganje do ispunjenja uvjeta za mirovinu.

Službenica Pavoković stječe uvjet za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu 1. srpnja 2017. godine.,
Prema odredbi članka 129. Zakona o državnim službenicima, za vrijeme trajanja raspolaganja državna službenica dužna je obavljati poslove po nalogu čelnika tijela ili osobe koju on za to ovlasti, u skladu sa stečenim stupnjem obrazovanja, a za vrijeme trajanja raspolaganja ostvaruje pravo na plaću u visini plaće isplaćene u mjesecu koji je prethodio stavljanju na raspolaganje, dok pravo na plaću i druga prava iz službe ostvaruje u državnom tijelu u kojem je doneseno rješenje o stavljanju na raspolaganje.

Nastavno na navedene zakonske odredbe, po nalogu ministra, službenica Pavoković obavlja poslove administrativnog referenta u Ministarstvu uprave za potrebe dužnosnika, budući da ima srednju stručnu spremu ekonomske struke.

U suprotnom, službenica Pavoković ostvarivala bi pravo na plaću iz proračuna RH, iako postoje poslovi koje bi mogla obavljati u skladu sa svojim stečenim stupnjem obrazovanja.

Državna službenica koristi drugi dio godišnjeg odmora iz 2016. godine. Nemamo saznanja gdje niti na koji ga način koristi budući da državni službenici nisu u obvezi upoznati poslodavca, u ovom slučaju Ministarstvo uprave s istim", odgovoreno je Novoj TV iz Ministarstva uprave.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene