Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSAM SATI PREGOVORA

Plenković nakon sastanka sa sindikatima: "Ostvarili smo kvalitetan kompromis"; Mihalinec: "To nije ono što smo mi tražili"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori Vlade i školskih sindikata trajali su gotovo osam sati, nakon čega je premijer iznio konačnu ponudu Vlade, po kojoj bi plaće prosvjetarima rasle ukupno 10,4 posto.

00:19 Branimir Mihalinec kazao je kako je Vlada ponudila svoje konačno rješenje. Naveo je da će se sada provesti izjašnjavanje među članovima sindikata.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić potpisivanje u ponedjeljak Završeni su pregovori Vlade i sindikata: Što to znači za javne i državne službenike, otkriva Dnevnik Nove TV Stjepan Topolnjak odgovor do kraja tjedna Plenković sa sindikatima: "Dogovorena povišica, rastu božićnice, regresi i dar za dijete", sindikat se još mora izjasniti

"S obzirom na to da to nije ono što smo mi tražili, ljudi moraju odlučiti hoće li prihvatiti ovu ponudu jer se radi o njihovim plaćama i njihovu statusu. Mi smo umjereno zadovoljni", rekao je Mihalinec. 

00:10 Premijer je kazao da dogovor treba gledati integralno s prijedlogom koji je iznesen. Konkretno, rekao je Plenković, "od 1. prosinca plaća bi učiteljima i profesorima išla gore za 3 posto kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru, a od 1. siječnja za još dva posto kroz kolektivni ugovor. Tako bi oni već u veljači imali 5 posto veću plaću".

Od 1. lipnja 2020. godine dobili bi još dva posto kroz Temeljni kolektivni ugovor i  još 1 posto kroz granski kolektivni ugovor, a od 1. listopada plaće bi rasle za još 2 posto. Najavio je i "osigurač" od 1 posto s 1. prosincem 2020., ako ne bude donesena uredba o koeficijentu složenosti poslova.

"U okviru razgovora spremi smo da dani provedeni u štrajku budu plaćeni. Razumjeli smo poruku sindikata", kazao je Plenković. Rekao je i kako želi da škola počne već u petak, nakon što sindikati provedu odgovarajuće procedure za okončanje štrajka.

Upitan odakle im novac za povećanje plaća, kazao je kako Vlada ima načina da osigura sredstva u proračunu za iduću godinu.

Na pitanje je li pozicija ministrice Divjak sigurna, Plenković je rekao: "Mi ćemo s koalicijskim partnerima razgovarati idućih dana. Sada nam je najbitnije da nastava što prije počne, bitni su nam učenici".

00:02 Okončani su pregovori. Pred novinare je izašao premijer Plenković i kazao da su ostvarili kvalitetan kompromis. Nastavio je obrazlagati što je dogovoreno na sastanku. Ukupno bi plaće prosvjetara bile povećane za 10,4 posto.

23:23 Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak javila se uživo u Večernje vijesti. Kazala je da još uvijek nema dogovora, iako su i sami sindikalni čelnici bili optimistični te kazali da će razgovori zasigurno trajati kraće. "Sada su ušli u sedmi sat, možemo opet reći, maratonskih razgovora."

Na sastanku nema ministrice Divjak. "Doznala sam da je ona danas prije sjednice Vlade opet obrazložila premijeru svoje ponude koje je već predlagala premijeru na temelju analiza koje je dobila iz Ministarstva", rekla je Bolšec Oblak.

Kazala je i kako novinari već neko vrijeme dobivaju informacije da će svaki čas završiti razgovori te da se sada predstavlja završna ponuda, "međutim, zasad ti razgovori još uvijek traju".

Kakvu god ponudu sindikati dobili, moraju je poslati na izjašnjavanje članovima sindikata pa je teško očekivati da se nastava normalizira tijekom ovog tjedna.

"Neslužbeno se može čuti kako Vlada ide u smjeru povećanja dodataka, a ne traženih koeficijenata, ali kakva god ponuda bila, bit će poslana na izjašnjavanje. U svakom slučaju, prosvjetari bi mogli očekivati za nekoliko posto veće plaće možda već od 1. prosinca. Spominjalo se i da bi se u ponudu moglo uključiti da Vlada ipak plati štrajk.

Nadamo se da je sada pitanje minuta, a ne više sati do trenutka kada će se ta konačna ponuda predstaviti i medijima", kazala je Bolšec Oblak.

22:52 Neslužbeno se doznaje da bi sastanak sindikata u Vladi mogao uskoro završiti.

22:01 Sastanak Vlade i obrazovnih sindikata, na kojemu bi prema očekivanjima sindikata Vlada trebala dati konačnu ponudu za prestanak štrajka, ušao je u šesti sat.

Nekoliko sati nakon početka sastanka, tijekom kratke stanke, sindikalisti su novinarima u Banskim dvorima neslužbeno kazali da očekuju da će sastanak s Vladom, koji je počeo u 16:30, trajati još neko vrijeme.

20:25 Kako doznajemo, na sastanku sa sindikatima su i ministri Zdravko Marić te Josip Aladrović, zaduženi za resore financija i rada. 

18:49 Andrej Plenković preuzeo je vođenje sastanka sa sindikatima, potvrđeno je iz Vlade. Sastanak se sada vodi u Banskoj sobi.

18:10 Premijer Plenković kazao je nakon sjednice Vlade kako nema smisla da on sjedne sa sindikatima. Naveo je da nije čuo izjavu Vilima Ribića da bez njegove prisutnosti na sastanku neće doći do rješenja. "Rješenje je takvo da imamo ponudu koja je dobra i koja će vratiti djecu u školu", kazao je Plenković. 

Premijer je izjavu dao nakon sjednice Vlade, kada je prelazio u zgradu Sabora na Klub HDZ-a.

18:04 Nakon sjednice Vlade, koja je održana u 17 sati, izašla je resorna ministrica Blaženka Divjak i kazala: "Ušli smo u crveno, izgledno je da će se školska godina morati produžiti". Dometnula je i da će se slijedom toga skratiti praznici. 

16:30 Sindikati su stigli na pregovore u zgradi Vlade. Branimir Mihalinec kazao je kako ne želi ništa prognozirati jer se već opekao zbog prevelikog optimizma. "Onako kako smo jučer završili, tako ćemo danas i početi. Nismo govorili o ponudama, nećemo ni sada javno o tome komunicirati."

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak hoće li škola početi ovog tjedna, kazao je - "teško".

Kazao je i kako misli da razgovori neće trajati onoliko dugo kao jučer, kad su potrajali šest sati. "Očekujemo da Vlada danas predloži konačnu ponudu", dodao je Mihalinec.

Komentirao je i reakciju Riječke nadbiskupije koja se ogradila od govora vjeroučitelja Marina Miletića na velikom provjedu u Zagrebu: "Mislim da tu nema niti jednog slova od kojeg bi se itko tko radi u odgoju i obrazovanju treba ograditi."

Dodao je i kako je danas u srednjim školama štrajkalo 87 posto članova sindikata.

I nakon eventualnog dogovora o ponudi sindikati to trebaju prvo prezentirati članstvu te provesti interni referendum, što će potrajati barem dva-tri dana.

Vilim Ribić kazao je kako je nedopustivo da se premijer nije pojavio na pregovorima: "Mislimo da tu nema rješenja dok se premijer ne pojavi. Nema nikakvog razloga da ga ovdje nema. Ovdje se radi o stotinama tisuća ljudi..." Dodao je i da je konačna odluka o prekidu štrajka na članovima sindikata, koji će odlučivati o eventualnoj ponudi. Istaknuo je da se neće odvajati od kolega iz drugih sindikata u prosvjeti.

Čak šest sati trajao je u ponedjeljak sastanak predstavnika sindikata obrazovanja s predstojnikom Ureda premijera Zvonimirom Frkom-Petešićem. Dogovor nije postignut. 

Prema neslužbenim informacijama, Vlada nudi samo povećanje dodataka, a ne i izmjenu koeficijenata.

Ministar rada Josip Aladrović na pitanje nije li sa sindikatima trebao sjesti premijer Andrej Plenković, odgovara kako misli da je trenutačna razina dovoljna.

"Ovdje nemamo mjesta za taštine, imamo mjesta za rješavanje problema", kaže Aladrović.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak također je komentirala nastavak pregovora.

"Mi smo još prošli tjedan dostavili i analize i podatke i prijedloge, mi smo u pripremi toga, a dalje je za onima koji su za stolom da nađu rješenja", kazala je.

Istaknula je kako je najvažnije završiti pregovore sa sindikatima obrazovanja "tako da učenici budu pobjednici" te da na dužnosti ostaje dok god reformski procesi idu i dok imaju rezultate.

Posebni savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić poručio je kako ne vjeruje da će pregovori sa sindikatima danas završiti po kratkom postupku.

"Vjerojatno neće biti po kratkom postupku", kratko je komentirao Kusić, koji je sudionik pregovora, prilikom dolaska u Banske dvore.
 

Mihalinec jučer nije želio otkrivati detalje

''Pregovore nastavljamo sutra, štrajk se nastavlja. Ako sutra završimo pregovore, ići ćemo na referendum'', poručio je nakon sinoćnjeg sastanka čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, koji čak nije želio otkriti je li zadovoljan sastankom.

Sastanak je održan nakon velikog prosvjeda na kojem se, tvrde organizatori, okupilo više od 40 tisuća ljudi.

Frka-Petešić poručio je pak da misli da ima pomaka i da su pregovori bili "jako konstruktivni". "Razgovaramo o tome na koji način to napraviti imajući u vidu mogućnosti i činjenicu da je proračun već izglasan i da smo na kraju godine", rekao je predstojnik premijerova Ureda. Detalje nije otkrio, ali je potvrdio da se razgovara i o dodacima na plaću.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio da su u Vladi za postizanje kompromisa da bi se okončao štrajk. Na nezadovoljstvo sindikata ponuđenim u pregovorima uzvratio je pitanjem je li baš toliko loše da su u mandatu njegove vlade plaće povećane za više od 20 posto.

  

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene