Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gori u Slanom i u Krilu Jasenice

GROMOVI IZAZVALI POŽARE Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaustavljeno je širenje požara kod Podstrane, a gori i u Slanom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je izgorjelo više od 125 hektara makije i niskog raslinja.

13.35 - Već više od 15 sati gori i kod Slanog u Dubrovačko-neratvanskoj županiji gdje je izgorjelo oko 125 do 150 hektara makije i niskog raslinja, kazao je za Dnevnik.hr Ivo Franušić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja.

Pročitajte i ovo Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..." Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa"

Gašenje požara otežavaju vremenski uvjeti i nepristupačan teren pa su vatrogascima u pomoć, nakon dva zračna traktora, stigla i tri kanadera koji su bili angažirani u Krilu Jesenice.

'Gori visoka makija i nisko raslinje a uzrok požara je udar groma. Na terenu je 75 vatrogasaca, a nadamo se da ćemo do noći uz pomoć kanadera požar imati pod kontrolom. Za sada nisu u opasnosti kuće, ali nikad se ne zna kako će vjetar okrenuti', pojasnio je Franušić. 

Prema riječima pilota Milana Došena, zračni traktori bili su uspješni u gašenju požara Slano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje su požare gasili oko dva sata, pri čemu su izbacili 40 vodenih bombi, odnosno oko 120 tona vode, a nakon punjenja gorivom krenuli su prema požarištu kod Omiša. Nakon gašenja požara Plišivica-Zelovo u Cetinskoj krajini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zračni traktori su preusmjereni na požarište kod Omiša.

Požar kod Omiša još aktivan

Požar na brdu Perun - Staro selo Jesenice, nedaleko Omiša, još uvijek nije ugašen - gasitelji na terenu imali su zračnu podršku tri kanadera i zračna traktora te nisu ugroženi stambeni i gospodarski objekti, no, i dalje gori mlada hrastovina, borovina, makija i visoka trava.

Kako se doznaje od vatrogasaca na terenu, situacija na požarištu u Starom selu Jesenice, gdje je požar buknuo sinoć nakon udara groma, i dalje je teška, no, nisu ugroženi stambeni i gospodarski objekti.

S vatrom se bori 110 vatrogasaca iz 12 vatrogasnih postrojbi sa 25 vozila. Zračne snage odletjele su put Plišivice - Zelova nedaleko Sinja gdje od sinoć gori hrastova i bukova šume, pa je do sada izgorjelo 10 hektara. Radi se o nepristupačnom terenu, pa će gasiteljima s područja Sinja zračne snage pomoći i smanjiti požarišno područje.

Zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić rekao je da su zračne snage na požarištu Perun - Staro selo Jesenice odradile svoje, a nakon njih su na teren ušli vatrogasci koji saniraju područje.

"Požar još nije ugašen. Treba vidjeti koji će vjetar popodne zapuhati, pa se prema tome orijentirati. Radi se o jako velikoj površini", kazao je zapovjednik Pešić te potvrdio da su zračne snage oko podneva otišle s tog područja.

Požar iznad mjesta Krilo Jesenice kod Podstrane, koji je buknuo u ponedjeljak kasno poslijepodne, djelomično je lokaliziran.

Kako nam je jutros kazao Višeslav Pešić, zapovjednik omiških vatrogasaca, stanje je zadovoljavajuće.

'Južni dio planine smo obranili i tu smo nadljudskim snagama uspjeli zaustaviti širenje požara prema naseljima. U gašenju je sudjelovalo 80-ak vatrogasaca, a situaciju je otežavao jak vjetar. Sjeverni dio planine još je pod vatrom, ali ona je više pri zemlji', pojasnio je Pešić.

Kanaderi tijekom noći zbog loših vremenskih uvjeta nisu sudjelovali u gašenju. Za sada se ne zna točno kolika je površina izgorjela. Na terenu je 12 vatrogasnih postrojbi sa 110 vatrogasaca i 25 vozila.

Uzrok požara je najvjerojatnije udar groma, a vatra je krenula od vrha brda Perun.

Zračne snage od ranog jutra na požarištima

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RHiz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u utorak sudjeluju u gašenju tri požara sa šest protupožarnih zrakoplova.

Tako su na požarištu Staro selo Jesenice kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji angažirana tri kanadera CL-415, dok su na lokaciju Slano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji poslana dva zračna traktora AT-802. Na požarište Plišivica-Zelovo u Cetinskoj krajini u Splitsko-dalmatinskoj županiji poslan je zračni traktor, izvijetilo je Ministarstvo obrane.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju na 34 požarišta, 11 u Šibensko-kninskoj, po osam u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj te sedam u Zadarskoj županiji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene