Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavonci se snašli

Institucije zakazale: Uzgajivači godinama bacali vunu pa uzeli stvar u svoje ruke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od prodaje ovčje vune nekada se financirala cijela proljetna sjetva, no već godinama, tone te kvalitetne sirovine Slavonci su prisiljeni bacati. Vunu nitko nije trebao pa su uzgajivači zbrajali gubitke i suočavali se s problemom ekološkog zbrinjavanja. No otkup se vune ipak vraća u sela.

Po dvorištima Đakovštine zabrujale su električne škare. Počela je sezona šišanja ovaca, a uzgajivači konačno imaju - kupca za vunu.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti

'Prvi put nakon rata je krenulo ozbiljno. Cijena super, plaćanje, donesu ambalažu ljudi. Sve u redu', presretan je uzgajivač ovaca Milan Čušić.

Državne institucije su zakazale, pa su otkupljivača pronašli sami i to na području Zagreba. Svaki uzgajivač dobije vreće i 5 kuna po kilogramu vune.

Sljedećih dana na području Đakovštine bit će pošišano 10.000 ovaca i prvi put nakon dugo godina vlasnici će konačno od toga imati i koristi.

'Oko tonu i pol ovaj tjedan, a sljedeći se namjerava predati oko 2 i nešto tone ovčje vune. To je 10-15 tisuća kuna više u džepovima uzgajivača ovaca', pojasnio je organizator otkupa Mile Kaselj.

Šišanje ovaca do sad je bio problem. Uzgajivači su ga plaćali, a vunu bacali.

'To je bio i ekološki problem. Ljudi nisu imali kuda s vunom. U šume su bacali, svašta se radilo', kazao je Čušić.

Iako je ovčja vuna tražena primjerice, u Indiji, u Hrvatskoj zbog propasti tekstilne industrije za takvu sirovinu nema mnogo mjesta.

'Znamo da je to nus proizvod u ovčarstvu koji je jako vrijedan. Ali nažalost, kod nas toga nije bilo. Evo sada ide na bolje, tendencija je da će cijene ići gore. Vuna kompletna ide za izvoz'.

S ovce se u prosjeku skine 3 kilograma vune, pa prihod od prodaje iznosi 15 kuna. Iako 10 kuna plaćaju šišanje, uzgajivači napokon imaju računicu u plusu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene