Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći broj registriranih glasača

Gužve na biralištima u BiH, u Mostaru biračima u redovima donosili čaj: ''Ako treba, čekat ćemo do jutra''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na biračkim mjestima u Mostaru, kojih je ukupno 19, birača je više nego u prvom krugu izbora za hrvatskog predsjednika, no glasanje teče normalno, potvrdio je u nedjelju član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. Jedno biračko mjesto u Zagrebu kasnilo je s otvaranjem desetak minuta.

Brojni birači na mostarska su birališta došli i prije njihova otvaranja, u nedjelju u 7 sati. Tako su se stvorile velike gužve i redovi na biralištima, a kako je javila reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić, brojni birači u redovima su čekali i u popodnevnim satima.

Od 44 biračka mjesta, koliko ih ima u BiH, njih je 19 u Mostaru. Sva biračka mjesta smještena su u Desetoj osnovnoj školi, odnosno OŠ "Petra Bakule". U Mostaru je i najveći broj registriranih birača - 48.616 od ukupno 92.663.

Više stotina glasača čekalo je prije sedam sati ispred škole da birališta budu otvorena, a u jednom trenutku glasačima koji su čekali donesen je i čaj. Ipak, među biračima nije vladala nervoza. ''Nije bitno koliko, ako treba čekat ćemo do jutra'', rekao je Mario iz Mostara.

Hrvatski državljani koji žive u toj državi mogu glasati u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu.

Kakav je bio odaziv na tim, ali i na svim ostalim biračkim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, njih više od 6500, DIP će objaviti u podne.

Hojski kaže da DIP i u nedjelju dobiva dojave o kršenju izborne šutnje, ponajprije na društvenim mrežama. No neki građani požalili su se i na to da dobivaju telefonske i SMS poruke u kojima im se sugerira za koga od dvoje predsjedničkih kandidata trebaju glasati.

DIP stoga ponovno poziva na poštivanje izborne šutnje, iako za njezino kršenje zakon na predsjedničkim izborima ne predviđa nikakve kazne.

Kasnilo jedno biračko mjesto 

Uz izuzetak jednog u Zagrebu, koji je kasnio desetak minuta, sva druga biračka mjesta za izbor hrvatskog predsjednika otvorena su na vrijeme, u nedjelju u 7 sati, a na birališta u Mostaru birači su došli i prije otvaranja, potvrdili su u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Razlog kašnjenja jednog biračkog mjesta u Zagrebu tehničke je naravi, brzo je riješen i nije uzrokovao nikakav zastoj u glasanju, rečeno je u DIP-u. U Hrvatskoj i inozemstvu, gdje se hrvatski predsjednik bira u 47 država, ukupno je otvoreno više od 6500 biračkih mjesta, od čega 124 u inozemstvu.

Zbog vremenske razlike, u tri od četiri australska grada izbori su počeli u subotu u 21 sat i završavaju u nedjelju u 9 sati po hrvatskom vremenu. Riječ je o Canberri, Sydneyju i Melbourneu.

Unatoč požarima, glasalo se u Canberri

Na tri od četiri australska biračka mjesta, drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika već je završio, glasalo se i u Canberri.

Zbog požara koji već tjednima haraju tim dijelom Australije, bilo je upitno hoće li se biračko mjesto u Canberri uopće otvoriti, no na naše iznenađenje glasala su 132 birača, kazala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

Četvrto biračko mjesto u Australiji, ono u Perthu, svoja vrata zatvara u podne po hrvatskom vremenu. U isto vrijeme zatvara se i biralište u hrvatskom veleposlanstvu u Pekingu, sat ranije zatvoreno je ono u veleposlanstvu u Japanu.

Posljednje biračko mjesto za izbor hrvatskog predsjednika otvara se u nedjelju u 16 sati u Los Angelesu po hrvatskom vremenu. (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene