Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dugovi porasli

Odradili posao, ali ne dobivaju dnevnice: ''To je lakrdija, izgledan je uspjeh u tužbi protiv države''

Državi prijete potencijalne tužbe, jer dio hrvatskih vojnika ne dobiva dnevnice - iako su posao odradili. Ministar obrane usred svađe s predsjednikom i dalje koči isplatu koja je, doznaje reporterka Ivana Pezo Moskaljov za Dnevnik Nove TV, u međuvremenu porasla.

Vojska je i u četvrtak pratila predsjednika. Zadaća protokolarna, kao i mnogo puta do sada. No, ta će im biti i - plaćena! Dobit će novac za putne troškove, jer su na terenu bili kao potpora brojnijoj delegaciji - tražili su ih i iz Ministarstva branitelja i obrane.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić i Hrvoje Krešić Otkrio i kad stižu Rafalei Ministar obrane Ivan Anušić o vojnom roku: "Bit će tri mjeseca. Oni koji završe obuku u cijelosti imat će benefite" Ilustracija bildanje snaga Vučić najavio jačanje vojske i novo oružje: "Ubrzano na tome radimo"

Posljednja tri i pol mjeseca ministar stopira isplatu dnevnica za angažmane koje nije osobno odobrio. Vojnicima u predsjednikovoj pratnji duguju 39 tisuća kuna. Novac je uskraćen Počasno zaštitnoj bojni, ratnom zrakoplovstvu i vojnoj policiji.

"Isplata naknada ne bi bila sporna da je zahtjev za angažiranjem hrvatskih vojnika došao službenim putem iz Ureda Predsjednika Republike u Kabinet ministra obrane, što je jedino u skladu sa zakonom", izvijestilo je Ministarstvo obrane za Dnevnik Nove TV.

Banožić se poziva na odluku koju je donio usred svađe s Milanovićem - ne želi da ga zaobilaze oko vojne tehnike i vojske. Bez obzira što je njihov šef dužan slušati zapovijed predsjednika.

Ministar Banožić je 10. veljače rekao da se ne boji pobune i tužbi u vojsci zbog neplaćanja. "Moraju znati da ih netko šalje mimo zakona negdje", rekao je.

Da zakon u kabinetu načelnika Glavnog stožera nije prekršen nedavno je utvrdila i inspekcija.

"To je lakrdija i ruganje sa zakonom. Imaju pravo na minimalne dnevnice, a i ukupni iznos je manji od bruto plaće jednog ministra", naveo je odvjetnik Branko Šerić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nastavak trzavica MORH odgovorio na Milanovićevo priopćenje: "Predsjednik Republike opsjednut je ministrom obrane"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVAK PREPUCAVANJA Iz Ureda predsjednika poručili Banožiću: "Ministre prestanite lagati, MORH je u travnju 2021. potvrdio interes za Bradley M2A2"

Pravnici misle da ministar obrane nema pravo.

"Utuživo svakako! I sa izglednim uspjehom u toj parnici protiv države Hrvatske", dodao je Šerić.

Zatraže li i dobiju li novac putem suda, porezni obveznici platit će i dnevnice i zatezne kamate i sudske troškove... Čak 12 milijuna kuna Ministarstvo obrane isplatilo je u posljednje tri godine za različite sudske sporove i tužbe vojnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene