Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne tvari

TVRTKA NESTALA - PROBLEMI OSTALI 'To je četvrta najkancerogenija tvar koja postoji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DINA Petrokemija, industrijsko postrojenje u Omišlju na otoku Krku zakonski od danas više ne postoji. Izbrisana je iz sudskog registra nakon završenog stečaja. Ali ostali su problemi za stanovnike Krka.

U postrojenju je i dalje više stotina tona kemikalija od kojih su neke opasne po zdravlje ljudi. Pogon čuvaju samo dva zaštitara. Iako DINA od danas i zakonski ne postoji i dalje su unutar postrojenja zaštitari koji je čuvaju 24 sata dnevno kako nitko nepozvan ne bi mogao ući.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Novi kupac, novi početak? DINA Petrokemija u rukama jednog od najbogatijih Slovenaca Slika nije dostupna Problem čuvanja kemikalija Ministarstvo zaštite okoliša: Nema opasnosti za ljude i okoliš, traži se rješenje za preostale kemikalije u Dini

U krugu postrojenja više ne postoji ni vatrogasna postrojba. U slučaju požara mogu reagirati tek vatrogasci iz Krka.

'Od Krka do Omišlja u ovoj gužvi nam treba cirka dvadesetak, 22 minute ako ne bude neke veće prepreke na cesti', rekao je Dinko Petrov, zapovjednik JVP Krk.

U Ministarstvu zaštite okoliša smatraju da je opasnost od požara na ovom terenu mala.

'Područje DINA Petrokemije i cijeloga postrojenja nije proplanak, ne radi se o makiji nego se radi o uređenom terenu gdje postoje protupožarni putovi', rekao je Mate Tvrtko Drmić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode.

Pitanje DINE je pitanje nacionalne sigurnosti tvrde naši sugovornici koji ističu da u tankovima ima još puno kemikalija a među njima više od 100 tona vinil klorid monomera.

'Osobe koje znaju o čemu govorim tvrde da je to četvrta najkancerogenija tvar koja postoji', rekla je Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj.

U srpnju prošle godine Državno odvjetništvo napisalo je Fondu za zaštitu okoliša dopis u kojem stoji: „S obzirom na to da tvrtka onečišćivač u stečaju nije obavila sanaciju lokacije onečišćene otpadom i opasnim tvarima sanaciju mora provesti Republika Hrvatska".

Nalog Državnog odvjetništva do danas nije ispunjen. Kemikalije i dalje stoje u postrojenju bivše DINA Petrokemije. Omišljani su ogorčeni i tvrde da ih je sve više oboljelo od raznih vrsta tumora.

Omišljani se nadaju da će se uskoro naći rješenje i da će opasne kemikalije biti napokon maknute iz njihova najbližeg susjedstva.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene