Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DANAS PROSVJEDI DILJEM OBALE

Otočanima je prekipjelo: U ponedjeljak veliki prosvjed na Markovu trgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod parolom "Zatrubi za otoke i obalu, nek' nas čuju i u Zagrebu" u nedjelju se duž Jadranske obale održava prosvjed inicijative "Pokret otoka", platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, kojom se želi upozoriti na neprihvatljivost odredbi i procedure donošenja Zakona o koncesijama, u sklopu akcije "Čujete li svoje otoke, svoju obalu?".

Inicijativa "Pokret otoka" traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

"U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti", navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva.

"Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju", ističu.

Prosvjed se danas održao i u Dubrovniku gdje su građani izvjesili transparente s natpisom "Koncesiju ne tražim, niti bi vam ju dao".

Ljubo Nikolić s kandidacijske liste Srđ je grad ističe kako nije provedena javna rasprava.

"Želimo dati potporu Pokretu Otoka. Zakon se po hitnoj proceduri uputio u javnost bez da je u proces donošenja odluka uključena zainteresirana javnost. Nije provedena ni javna rasprava o izmjenama zakona. Sporno je što zakon postaje krovni zakon svim zakonima koji se tiču koncesija. Jedine odredbe koje daju mogućnost stjecanja koncesije odnose se na iznos koncesije koji će budući koncesionar ponuditi. Bez obzira na društvene ili ekonomske učinke novac postaje jedini kriterij. Dubrovnik je svjestan niza primjera gdje se koncesijskim odobrenjima narušava kvaliteta života lokalnog stanovništva i zato dajemo potporu", kazao je Ljubo Nikolić, kandidacijska lista Srđ je grad.

U nedjelju prijepodne skupovi upozorenja organizirani su u Malom Lošinju, na Braču i na Hvaru, u Makarskoj, u Trogiru, Splitu, Dubrovniku, na Cresu, Silbi, Korčuli te na Šolti i na Prviću.

Inicijativa "Pokret otoka" najavljuje također za ponedjeljak prosvjednu akciju na Markovom trgu u Zagrebu, te poziva sve otočane u Zagrebu, ali i sve ostale koji ovo ljeto planiraju odlazak na more da im se pridruže.

"Ponesite opremu za plažu - šugamane, šešire, balune, karte, knjige i pošaljimo jasnu i glasnu poruku: Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu!", stoji u pozivu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene