Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Policija ima pravo istraživati''

Božinović: ''Nema zastrašivanja novinara. Duhaček nije priveden zbog objava na Twitteru, već zato što se nije odazvao pozivu policije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak kako novinar Indexa Gordan Duhaček nije u policijsku postaju priveden zbog svojih objava na Twitteru već zato što se nije odazvao na poziv policije, naglasivši kako tu nema nikakvog zastrašivanja novinara.

''Duhaček nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na Twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Svaki građanin ima obavezu javiti se na poziv policije, tako i on, bez obzira koji posao obavlja”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović novinarima u Središnjici HDZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

Vezano uz postupanje policije, naglasio je da je policija postupala u okviru svojih nadležnosti. Naveo je i da je Gordan Duhaček bio na Prekršajnom sudu, gdje je za djelo omalovažavanja policijskih službenika proglašen krivim, a za drugo će biti izrečena konačna odluka u idućih nekoliko dana.

Božinović je pojasnio da je Duhaček izveden pred Prekršajni sud jer nema prebivalište u Republici Hrvatskoj. Upitan tko je Duhačeka prijavio zbog objava na Twitteru ministar Božinović odgovorio je kako to ne zna.

Božinović je negativno odgovorio i na novinarski upit radi li se tu o zastrašivanju novinara. ''Nema nikakvog zastrašivanja novinara. Policija dnevno postupa, kada su u pitanju djela iz Prekršajnog zakona i Zakona o javnom redu i miru, na stotine ako ne i tisuće prijava. To je jedna redovita aktivnost, ako hoćete i najčešća aktivnost hrvatske policije. Upravo zato da bi provodili zakon, a policija ima pravo provoditi istraživanje i ima pravo sumnjati u počinjene nekog djela. U konačnici sud donosi odluku. Dakle, nema nikakvog zastrašivanja bilo koga”, rekao je Božinović.

Policija postupa kada je riječ o uvredama prema novinarima

Naveo je i da će o kvalifikaciji djela odlučiti sud. Istaknuo je i kako policija često postupa i kada se radi o prijetnjama i uvredama prema novinarima "Nema razlike kad je u pitanju postupanje policije prema bilo kome", kazao je Božinović.

Novinar portala Index Duhaček priveden je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci zbog neodazivanja na poziv hrvatske policije, koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, objavila je zagrebačka policija ne navodeći pritom novinarov identitet.

Policija ističe kako je prilikom subotnjeg ulaska 39-godišnjeg novinara u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Županja, utvrđeno da se osoba potražuje zbog sumnje da je prekršio javni red i mir, vrijeđajući i omalovažavajući moralne osjećaje građana te službenih osoba.

Stoga mu je "tom prilikom uručen poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u prostorije Policijske uprave zagrebačke, što on nije učinio", stoji u policijskom priopćenju. Dodaju i da je tijekom izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu, policija utvrdila da ne živi na prijavljenoj zagrebačkoj adresi.

Duhaček je sam kazao da se dan prije uhićenja javio u policijsku postaju u Zagrebu gdje su mu kazali da je sve u redu. ''Ja sam jučer bio u 2 i 30 bio u Heinzelovoj i nudio se da razgovaram, rekao da danas moram na seminar i ne mogu doći. Piše na papiru da se može opravdati nedolazak i dogovoriti drugi sastanak. Policajac mi je rekao da je sve u redu, da mogu otputovati i da se javim kad dođem iz Leipziga'', ispričao je privedeni novinar.

Portal Index večeras je naveo da je njihov novinar Duhaček na zagrebačkom Prekršajnom sudu kažnjen novčanom kaznom od 754 kune. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene