Obavijesti Video Pretražite Navigacija
beskorisni pamflet

Bernardić najavio: Interpretativna izjava je bezvrijedna, SDP će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, prokomentirao je interpretativnu izjavu Vlade i rekao da će zastupnici SDP-a podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

"S obzirom da ova izjava nije narušila integralni kontekst same Istanbulske konvencije, da je beskorisna i nepotrebna, SDP će biti za Istanbulsku konvenciju. Glasat ćemo za ratifikaciju konvencije koju smo uputili u proceduru prije više od godinu dana", rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, na izvanrednoj konferenciji za novinare.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratifikacija konvencije Danas je dan u kojem će se prvi put podijeliti HDZ Slika nije dostupna Nova reakcija Braniteljske udruge Splita: "Istanbulska konvencija je toliko zla i štetna da se slobodno može smatrati đavoljim djelom"

Pojasnio je da je prethodno rekao da najprije žele vidjeti tekst kojeg je će predložiti Vlada pa će se odrediti. 

"Prije dva dana poslali smo jasno upozorenje Vladi da nećemo dopustiti bilo kakvu izmjenu ili falisificiranje integralnog teksta Istanbulske konvencije. Interpretativna izjava je bezvrijedan komad papira, najobičniji beskorisni pamflet koji nema nikakvog značaja", rekao je Bernardić, dodajući da je to očajnički pokušaj da vrati izgubljeno povjerenje dijela HDZ-ovih birača i članova koji su im okrenuli leđa.

Dodao je da niti jedan član SDP-a nikad nije rekao da je protiv Istanbulske konvencije, ali su protiv njenog krivotvorenja. "Čudim se uopće kako se to pojavilo u javnom prostoru. Kakve su to lažne vijesti? Narodu se serviraju lažne informacije da bi se skrenula pažnja s pravih problema koji muče ovu državu, s Agrokora koji ugrožava 27 tisuća radnih mjesta, s problema 2300 ljudi koji su u Agrokoru ostali bez posla. S umirovljenicima koji će ovaj mjesec sve teže platiti svoje režije jer je, nažalost, i struja poskupjela, suprotno najavama vladajućih. Narodu se serviraju lažne vijesti kako bi se zabavio, a s druge strane osnovni životni energenti poskupljuju", rekao je Bernardić. 

Novinare je zanimalo hoće li SDP-ovi zastupnici moći davati izjave na temu rafitikacije IK-a, s obzirom na upute koje je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, uputio SDP-ovcima.

"Moramo voditi računa da u SDP-u, kad donesemo jednoglasan stav, da ga se držimo i da se nitko ne smije ponašati kao nezavisni zastupnik", rekao je Bernardić, dodajući da sada, nakon što je SDP donio stav, svi zastupnici pozvani su da ga podrže i da slobodno govore o tome.

"Neki su bili malo nestrpljivi, odnosno lepršavi ovih dana, pa su slobodno iznosili svoje stavove, no tu nema nikakvog razloga za sankcioniranje", kaže Bernardić. 

Maras: Izjava je zadaćnica za Željku Markić

Neposredno prije Bernardićeve konferencije novinari su u Saboru priupitali i Gordana Marasa, SDP-ovog saborskog zastupnika, kako će zastupnici njegove stranke glasati o ratifikaciji Istanbulske konvencije s interpretativnom izjavom, no on se trudio izbjeći precizan odgovor. 

Ponavljao je kako je SDP protiv nasilja nad ženama te će glasati za Istanbulsku, ne odgovarajući pritom znači li to da će glasati i o pridruženoj izjavi.

"Ja sam bio jasan. Ovo što je Plenković napisao je zadaćnica za Željku Markić. SDP je prvi za konvenciju Istanbulske i moramo je podržati. To su sitne Plenkovićeve začkoljice, nek se on s tim bavi", kazao je Maras.

Na pitanje hoće li SDP-ovci biti jedinstveni u podršci Istanbulske, Maras je poručio kako će netko iz SDP-a dati izjavu nakon održanog sastanka kluba zastupnika.

Bauk: "Mi smo uvijek bili jedinstveni"

Predsjednik kluba SDP-ovih zastupnika kazao je kako je njegova stranka oduvijek bila jedinstvena po pitanju ratifikacije Istanbulske.

"Mi smo uvijek bili jedinstveni oko stavova o konvenciji, glasat ćemo za Istanbulsku. Mislimo da interpretavina izjava nije potrebna. Da smo mislili da je potrebna, stavili bi je u naš prijedlog zakona", kazao je Bauk i pozvao predsjednika Sabora da ratifikaciju odmah uvrsti na dnevni red kako bi o njoj glasali već večeras.

Glavašević: "Vjerujem da ćemo imati amandman na izjavu"

Zastupnik SDP-a Bojan Glavašević poručio je da je "zapravo srce SDP-a cijelo vrijeme bilo na pravom mjestu, koliko god da je bilo konfuzije oko toga". "Nije bilo sumnje da će SDP zapravo podržati ratifikaciju, to pitanje nije pitanje ni stranke ni vjere, to je pitanje zaštite žena i to je apsolutno iznad bilo kojeg partikularnog interesa", poručio je.

Ocijenio je da je interpretativna izjava nešto na što SDP ima velike zamjerke i vjeruje da će dati amandmane na nju.

"Interpretativna izjava više pitanja otvara nego što na njih odgovara i imamo mnogo za razgovarati o toj temi i rasprava neće izostati, ali građani trebaju znati da ratifikacija nije upitna", poručuje Glavašević.

Što se tiče konfuzije nastale nakon odluke Predsjedništva stranke da neće podržati Konvenciju, Glavašević smatra da je nakon presice predsjednika stranke ta rasprava okončana i da je sada savršeno jasno, ako je bilo dileme i konfuzije, što će SDP napraviti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene