Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAŠNE POPLAVE

Dani užasa i straha: Prije točno šest godina puknuo je nasip, Sava se izlila na okolna sela te uzrokovala katastrofu koju će Hrvatska dugo pamtiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno šest godina puknuo je nasip u Rajevom selu. Počela je katastrofa kakvu Hrvatska ne pamti.

Sredinom svibnja 2014. Hrvatska je pozorno pratila vodostaje najvećih rijeka. Obilne kiše koje su padale, dizale su ih do povijesnih razina. A onda se dogodilo najgore - 17. svibnja pukao je nasip kod Rajevog sela. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnjica katastrofe Spomen križ na mjestu puknuća nasipa kod Rajeva Sela Slika nije dostupna Milenijske poplave FOTO I VIDEO Pogledajte kako je prije godinu dana izgledao istok Slavonije

Silina vode bila je prejaka za okolna mjesta. Kuće su nestale pod vodom. Naređena je evakuacija. 

"Toga dana, u subotu 17. svibnja vodostaj rijeke Save dosegnuo je 1193 centimetara te je u 14:00 sati pripremljeno 50 autobusa koji su bili na određenim sabirnim točkama i započela je evakuacija stanovništva, a krenula je evakuacija i stoke za koju su pripremljeni kamioni", prisjetili su se u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Zbrinjavali su se stanovnici naselja Babina Greda, Štitar, Županja, Bošnjaci, Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Gunja, Đurići, Račinovci.

Nasip je puknuo na dva mjesta, u 14:55 sati u Rajevom Selu te u 15:12 sati u Račinovcima. Policija i civilna zaštita obilazili su ugrožena mjesta i pozivali ljude na evakuaciju.

Najviše je stradala Gunja. U poplavi su poginule dvije osobe. Suze evakuiranog stanovništa taknule su ostatak Hrvatske koja se ujedinila u sakupljanju humanitarne pomoći.

Lekcija o snazi prirode

Šest godina poslije, upozoravaju u županiji, nije sve obnovljeno. Dodaju da je velika poplava i upozorenje i lekcija o snazi prirode. S vremenom se, kažu, sve vraća u normalnu, ali ožiljci ostaju.

"Poplava je katastrofa koja se događa uvijek kad zaboravimo koliko trebamo u prostoru na kojem živimo ostaviti vodi njen dio, jer od vode imamo višestruku korist, a kad zaboravimo mjeru, voda sama dođe po svoj dio i na nemilosrdan način nas upozori", kažu i dočaravaju katastrofu brojkama.

Stradala su naselja tri općine, oštećeno je više od 7500 objekata. Štete na infrastrukturi se procjenjuju na preko 220 milijuna kuna. Evakuirano je oko 13.000 ljudi, procjena privremenog smještaja i financiranja potreba evakuiranog stanovništva procjenjuje se na preko 13 milijuna kuna. Evakuirano je i preko 8 tisuća komada stoke.

Preko 10.000 komada životinja je uginulo, a poplavljeno preko 8500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Ukupna materijalna šteta od poplava na području županjske Posavine procjenjuje se na preko 1,7 milijardi kuna", kažu u županiji.

Dan poslije

"U nedjelju 18. svibnja, kada je vodostaj rijeke Save bio 1160 cm te je nastavio opadati, župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić donio je odluku o utvrđivanju druge crte obrane i tom Odlukom spriječeno je plavljenje naselja Drenovci, Vrbanja i Soljani kao velikih cijelina. Vodni val se korištenjem kanalskih i riječnih tokova, te presijecanjem cesta na četiri mjesta preusmjerio prema šumama Spačvanskog bazena čime je većina vode otklonjena od daljnjeg plavljenja naseljenih prostora. Nastavljene su aktivnosti evakuacije i zbrinjavanja, aktivnosti u provođenju mjera obrane od poplava", kažu u županiji.
 

Potrošeno je više od 1.000 000 vreća, ugrađeno više od 3000 kubičnih metara kamena, preko 26.000 kubičnih metara pijeska...

U pomoć se uključila i hrvatska vojska te policija, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja kao i brojni stanovnici Vukovarsko-srijemske županije i cijele Hrvatske.

Božo Galić, prisjećajući se tih teških dana i borbe s nabujalom vodom, rekao je da je poplava bila velikih razmjera koju nitko nije očekivao.

"Dosada je učinjeno mnogo na poboljšanju sustava obrane od poplave ali ima i segmenata u koje se i dalje mora ulagati", rekao je te podsjetio kako su 15. svibnja bili podignuti svi stožeri te aktivirana i obrana od oborinskih voda, a dan poslije podignute su sve operativne snage županije.

"Poplava rijeke Save je lekcija koja nas je sve naučila kako treba razmišljati i podizati sigurnost življenja uz rijeku Savu", zaključio je župan Galić.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene