Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi smo dužnici

OD DANAS ŽIVIMO NA KREDIT - PRIRODE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samo osam mjeseci, odnosno od 8. kolovoza, stanovništvo je već potrošilo godišnje resurse koje je priroda u stanju obnoviti za godinu dana. I taj dan od kad postajemo dužni prirodi, svake godine dolazi sve ranije, no Hrvatska kao mala zemlja, stoji nešto bolje, pa mi postajemo dužni tek 17. rujna.

Hrvatska nešto sitno uništava planet. 'Gledamo li Afriku - te zemlje ne troše resurse ni za pola planeta, a Hrvatska troši resurse 2,3 planeta. Nemaju takav promet kakav imamo mi, nemaju turizam koji imamo mi, turizam je kod nas velik otisak', rekla je Petra Boić Petrač iz WWF Adria.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje" Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

U odnosu na druge, Petra kaže da smo u tom kontekstu dobri s primjerom stočarstva. 'Znači, intenzivno stočarstvo kod nas ne postoji', kaže Petra.

A uskoro neće postojati nikakvo stočarstvo. Od hrvatskih krava okoliš ne treba zaštitu, ali će uskoro hrvatske krave trebati zaštitu. Obnovljivi izvori moraju do 2020. proizvesti 20% električne energije. I sunca i vjetra i vode i šume imamo na izvoz.

Zoran Morvaj, vlasnik je elektrane na biomasu koja se tretira kao obnovljivi izvor. Od otpada Hrvatskih šuma i okolnih pilana može proizvesti dva milijuna kilovat sati godišnje. Tu energiju prodaje HEP-u.

A obećavajuće zvuči i da će Černobil nakon trideset godina opet proraditi. Postaje solarna elektrana.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene