Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kujundžić se sastao s premijerom

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa: "Kujundžiću se omakla greška, predao je novu karticu, ali pokreće se postupak provjere"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se prije sjednice Vlade sastao uži kabinet, a premijer Andrej Plenković sastao se s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, koji se zbog nelogičnosti u imovinskoj kartici našao i pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić našao se u fokusu javnosti nakon niza nelogičnosti u njegovoj imovinskoj kartici. Naime, najprije je otkriveno da je obitelj Kujundžić kupila novu kuću u Zagrebu za 195.000 eura, a iz imovinske kartice nije vidljivo otkud im novac za to, a zatim se otkrilo i da njegova prva kuća ne vrijedi 120.000 eura, kako je navedeno u imovinskoj kartici, nego poprilično više.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je nakon sjednice vlade u četvrtak da je razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem o kupnji svojih kuća, o čemu su pisali mediji proteklih dana te da nije bilo govora o njegovoj ostavci.

"S premijerom sam razgovarao i opetovao mu otprilike ono što sam dao u dva priopćenja jučer i prekjučer. I dalje sam, naravno, spreman očitovati se i podastrijeti što se događalo. Rekao mi je da lijepo objasnim kao što je to u uređenom društvu", izjavio je Kujundžić i dodao kako nisu razgovarali o njegovoj ostavci.

Kazao je i kako o tome je li zadovoljan s onime što je čuo treba pitati premijera Plenkovića.

"Vi znate da sam ja štur u odgovorima kad je riječ o procjenama, emocionalnim, psihološkim, duhovnim."

Kujundžić je ponovio kako je imovinsku karticu nadopunio s onim "što je bilo propušteno u formalnom smislu, a u sadržajnom je sve stajalo u njoj".

Kaže kako je imovinsku karticu nadopunio u dijelu koji se odnosi na kredit, na primanje iz plaće da se jasnije vidi kako je nastala njegova ušteda.

Ustvrdio je i kako je dug od 40.000 eura posuđenih od prijatelja već ranije bio unesen te da je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa poznato njegovo ime.

Omakla mu se greška, ali pokreće se postupak provjere

Glasnogovornica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Martina Jurišić izjavila je u četvrtak da je ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu podnio novu imovinsku karticu, no ona neće biti objavljena jer se ministru u njezinu ispunjavanju "omakla greška".

Nakon što je ministar zdravstva u četvrtak izjavio da je Povjerenstvu za sukob interesa predao novu imovinsku karticu, glasnogovornica povjerenstva tu je informaciju djelomično potvrdila.

Jurišić je Hini kazala kako je Kujundžić uistinu predao novu imovinsku karticu, ali ju je istoga dana povukao jer je u njoj uočio grešku.

"Dužnosnik je u srijedu podnio karticu, međutim javio je povjerenstvu da mu se omakla nekakva greška i da će podnijeti novu karticu te zamolio da ne objavljujemo tu karticu", kazala je Jurišić.

Dodala je da Kujundžić još nije dostavio novu karticu, a jučerašnja imovinska kartica neće biti objavljena.

Kujundžić je danas ustvrdio da je novu imovinsku karticu nadopunio informacijama koje se odnose na način kupovine nove kuće s okućnicom u Zagrebu, čiju je vrijednost procijenio na milijun i pol kuna, te na njegova primanja kako bi se razjasnilo kako je nastala njegova ušteđevina.

Ponovio je da oko kupnje nove kuće nema ništa sporno - kupljena je kreditom u PBZ banci s kamatnom stopom od 2 posto, koju imaju svi liječnici u Hrvatskoj, 55.000 eura dao je iz svoje ušteđevine, a 40.000 eura posudio je od obiteljskog prijatelja, iz njegovih studentskih dana.

Ustvrdio je kako je dug od 40.000 eura posuđenih od prijatelja već ranije bio unesen u karticu te da je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa poznato ime tog prijatelja.

U Kujundžićevoj imovinskoj kartici iz prosinca 2019. godine navedeno je kako je ta kuća kupljena novčanom pozajmicom i bankovnim kreditom, ali nije preciziran iznos prijateljske pozajmice niti od koga je posudio taj novac.

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković rekla je Hini da javni dužnosnici u imovinskoj kartici trebaju navesti svoje novčane obveze, jednako prema fizičkim i pravnim osobama.

Potvrdila je kako je to tijelo pokrenulo postupak provjere podataka iz Kujundžićeve imovinske kartice. U tom postupku usporedit će podatke iz imovinske kartice s podacima zatraženima od nadležnih tijela - Porezne uprave, zemljišno-knjižnih odjela i drugih tijela.

'Ako se utvrdi da bilo što nije točno, ja ne da bih dao ostavku, nego na mjestu umro od srama.''

U četvrtak je Kujundžić prije sjednice Vlade kazao da je sve već objasnio u svojim priopćenjima i ponovio da je sa suprugom kuću u Markuševcu kupio 2010. godine kreditom od 100.000 eura podignutim u PBZ banci uz kamatnu stopu 6,40 posto. U ožujku 2016. godine, sedam mjeseci prije nego što je izabran za ministra, Kujundžić kaže da su "reprogramirali kredit u PBZ-u kreditom od 65 tisuća eura koji je supruga podigla u OTP banci uz kamatu od 2,99 posto".

''Upisao sam to u imovinsku karticu. Moram se ispričati, drugi put ću morati uzeti profesionalca da ju ispuni'', rekao je.

Na pitanje hoće li dati ostavku ako Povjerenstvo za istraživanje sukoba interesa utvrdi da je u sukobu interesa, Kujundžić je odgovorio: ''Ako se utvrdi da bilo što nije točno, ja ne da bih dao ostavku, nego na mjestu umro od srama.''

Rekao je da su političari dužni reći od koga su pozajmili novac te da će to Povjerenstvu i reći, a novinarima je samo kazao da je novac za kupnju kuće posudio od ''prijatelja iz studentskih dana''. Kujundžić je rekao da se telefonski čuo s premijerom, koji je ranije najavio da će se danas i sastati s ministrom. ''Čuli smo se, nismo se još vidjeli. Premijer ima pravo smijeniti svakog ministra'', zaključio je Kujundžić.

Ministar zdravstva u četvrtak ujutro nije došao na sastanak užeg kabineta Vlade.

Butković: Moja je imovinska kartica u redu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči sastanka nije želio komentirati slučaj ministra zdravstva, no poručio je kako su svi dužni navoditi promjene u toj kartici. "Ne mogu suditi nikome, pa ni kolegi Kujundžiću. Postoji najprije on, pa razgovor s premijerom, pa Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa", rekao je Butković i dodao da je Kujundžić već dao nekakvo objašnjenje.

Upitan bi li on u imovinskoj kartici naveo od koga je posudio novac, uzvratio je da osobno nema takvih ambicija, ali da je dužan, kao i svatko od njih, sve što bi radio navesti u svojoj kartici. Rekao je i da je njegova imovinska kartica u redu, da je sve upisano te da nije ništa kupovao.

Na pitanje o izborima unutar HDZ-a i njegovoj podršci sadašnjem predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, uzvratio je: "Rezultat ovih unutarstranačkih izbora trebao bi biti takav da razlike među nama, ako i postoje, budu što manje i da ujedinjeno idemo na parlamentarne izbore. Ako to ne napravimo, onda smo svi skupa pali na ispitu".

Radman: Nemam informacija o imovini ministra Kujundžića

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kaže da nema informacija o navodima vezanima za imovinu ministra Kujundžića.

"Nisam se uopće bavio time, sinoć sam kasno došao iz Bruxellesa, gospodina Kujundžića poznajem kao uglednog liječnika sa svjetskom reputacijom profesora", ustvrdio je Radman.

Na pitanje treba li Kujundžić odstupiti s mjesta ministra, Radman kaže kako ne može o tome govoriti, a na tvrdnju novinara da ministri u EU-u odstupaju i zbog manjih problema, ministar Radman kazao je kako "svega ima u Europskoj uniji".

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da problem s imovinskom karticom treba razjasniti sam Kujundžić. Dodala je da se ona jako trudi oko svoje imovinske kartice te da svi trebaju biti detaljni i precizni.

Marić: Svaki moj kolega ima moju potporu

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da svi ministri imaju njegovu potporu te da nema nikakvih informacija o imovinskoj kartici Milana Kujundžića, no i da će on sve objasniti. "Potpora je svakom mojem kolegi uvijek bila, mi smo u timu, ne ulazim u privatne odnose. Radimo i surađujemo dobro, a on će sve pojasniti", rekao je Marić.

Dodao je kako treba biti oprezniji prilikom ispunjavanja imovinskih kartica te kako o svojim iskustvima sa Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa "može pričati dva-tri dana bez prestanka". "Tri dana sam bio u Bruxellesu, siguran sam da će kolega Kujundžić sve to objasniti, nemam nikakvih informacija niti želim imati previše informacija o tome", rekao je. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene