Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne ide u zatvor

Tomašević proglašen krivim za obiteljsko nasilje: "Presuda je mala, ali neka vide žene da treba prijaviti nasilje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu izrečena je nepravomoćna presuda požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću. Proglašen je krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević.

Osuđen je za nasilje u obitelji na zatvor u trajanju od šest mjeseci te za nanošenje tjelesne ozljede na zatvor u trajanju od šest mjeseci. Dosuđena mu je jedinstvena kazna zatvora od deset mjeseci. Na Tomaševića je primijenjena uvjetna kazna s rokom kušnje od dvije godine. Radi se o nepravomoćnoj presudi.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno

"Za svako kazneno djelo koje ste počinili odmjerio sam vam kaznu od šest mjeseci. Jedinstvena kazna je 10 mjeseci zatvora, s tim što sam na vas primijenio uvjetnu osudu. Kazna zatvora neće se izvršiti ako u dvije godine ne počinite novo kazneno djelo, slično ili teže", kazao je sudac Slaven Vidmar osuđenom Tomaševiću.

Mara Tomašević ima pravo na imovinsku naknadu štete. Troškove suđenja od oko 7000 kuna snosi osuđeni Tomašević. Nezadovoljna strana ima pravo žalbe u roku od 15 dana.

Tomašević najavio žalbu

Na pitanje novinara što će biti s funkcijom župana, Alojz Tomašević kazao je: "Bit će sve u redu!" Kazao je da se vraća na svoje radno mjesto te da će vrijeme pokazati kako će ova presuda utjecati na njegovu političku karijeru. "Ostavimo se politike, ostavimo se budućnosti. Žalit ćemo se na ovakvu presudu, i dalje tvrdim da nisam nasilnik", kazao je.

To je potvrdio i njegov odvjetnik Željko Damjanac. "Već sad znamo da je počinjena gruba bitna povreda postupka - sud je još 18. 11. 2019. godine proglasio okrivljenika krivim, zbog čega je traženo njegovo izuzeće. Presuda nije iznenađenje", kazao je odvjetnik. "Vidjeli ste i sami, kažu da je ona zadobila ozljedu. To se vidi iz dokumentacije, no pitanje je mehanizma na koji je zadobila ozljedu", objasnio je i dodao da očevidaca nije bilo.

"Njezin brat nije bio očevidac, on je dvaput bio u toj kući, ali ne u vrijeme o kojemu govorimo. Djeca to govorila nisu, govorila su sve suprotno od onoga što navodi oštećena", kazao je i dodao da su dokazivali kako Mara Tomašević nije bila u strahu. "Ona je govorila ono o čemu govori Kazneni zakon. Sudac će se morati dobro potruditi da obrazloži ovu odluku, ovo su bile samo natuknice", zaključio je Damjanac.

"Presuda je mala, ali neka vide žene da treba prijaviti nasilje"

Iz tužiteljstva poručuju da je presuda onakva kakvu su očekivali i predložili sudu, no navode da se radi o nepravomoćnoj presudi na koju će Tomašević vjerojatno uložiti žalbu.

Mara Tomašević nakon izricanja presude kazala je da je ovakvu presudu očekivala. "Ovo je dugo trajalo i dosta mi je svega, vjerujte mi. On se odselio u roditeljsku kuću pa mislim da se nećemo ni viđati", kazala je Tomašević.

"Presuda je mala, ali neka vide žene da treba prijaviti nasilje", kazala je i najavila da će tražiti obeštećenje. "Ja sam preumorna od svega, ovo predugo traje. Eksponirala sam se u javnost, morala sam. Dalje kako bude", zaključila je Tomašević.

Forum žena SDP-a: "Svi smo mi dobili poruku"

Presudu županu danas je komentirao i Forum žena SDP-a.

"Današnje izricanje nepravomoćne presude županu Alojzu Tomaševiću, kojom je proglašen krivim za nasilje nad suprugom te osuđen na 10 mjeseci uvjetno, potvrdilo je, bez dileme, da hrvatsko pravosuđe neće i ne želi kažnjavati nasilje nad ženama oštrijim kaznama nego što su predviđene za neplaćanje alimentacije, carinske prijestupe, nedozvoljenu trgovinu i prijevare. Uvjetno se osuđuju, primjerice, i zlostavljači životinja. Struka kaže da se uvjetne kazne primjenjuju ukoliko se djelo počini prvi put i ako nije osobito teško. Vijest koja je novinske stupce punila nekoliko godina dobila je danas epilog, a svi mi dobili smo i poruku: nasilje nad ženama nije osobito teško djelo i za njega se ne odgovara zatvorskom kaznom", stoji u priopćenju Foruma žena SDP-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene