Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zovu ih "apaurinima za vlasnike"

Proveli smo dan s procjenjiteljima šteta nakon potresa u Zagrebu: "Razumijem da su ljuti i nervozni, ali to je takav posao..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek 250 od 30.500 - na toliko je objekata obavljena detaljna procjena u potresu oštećenih zagrebačkih domova i zgrada. Inženjera koji bi radili taj posao jednostavno nema, pa Grad apelira na sve da se jave.

Zbog obima posla, radi se i nedjeljom. Na jednoj takvoj procjeni bila je i naša ekipa u Markuševečkom Popovcu.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo"

Statičari su kod Suzane Krhen u Markuševečkom Popovcu već dvaput dolazili. I upozorili ih da je kuća opasna za život. Na dolazak procjenitelja čekali su mjesecima.

Goran je od početka srpnja na terenu i radi procjene. Postupak je detaljan i traži dosta vremena. Na dan stigne obići tek pet do šest kuća.

„Obilazimo prvo objekte koji imaju čiste vlasničke odnose i one koji su legalni“, kaže Goran Borovac, dipl. ing. građevinarstva i procjenitelj.

Na isti pregled u Zagrebu čeka 30.500 objekata. Procjena je obavljena na tek 250 objekata. Ne treba biti vrhunski matematičar pa zaključiti da ovim tempom posao neće biti gotov jako dugo.

„U jednom trenutku je statičara, kad se radila brza procjena, bilo više od 500, a mi bismo htjeli da ih i sada ima toliko“, kaže Filip Ćurko, predsjednik Gradskog povjerenstva za procjenu šteta.

Za satnicu od 150 kuna bruto, kažu, ne mogu naći dovoljno radnika.
Procjene su krenule baš iz epicentra - Markuševca, ali ne idu po redu već po prioritetima. Oštećeni su sve nervozniji.

„Ja razumijem da su ljuti i nervozni, ali to je takav posao, vidjeli ste da smo na jednoj obiteljskoj kući bili sat i pol vremena“, dodaje Ćurko.

Nakon što sve fotodokumentira, Goran mora pregledati papire i
potom sve upisati u online aplikaciju. Tek nakon što budu obavljene sve procjene, ubacuju se u registar Ministarstva financija. Čeka se Zakon o obnovi pa da se može konačno utvrditi visina odšteta.

Suzana Krhen s početka priče ne zna što će sa svojom kućom.

„Nemamo mogućnosti, a i ne znamo što je sa zakonom i što smijemo dirati“, kaže.

Goran je danas za Suzanu imao ipak jednu dobru vijest.

„90 posto sam siguran da je ojačanje moguće i da se kuća može spasiti“, rekao je.

Kojim ili bolje rečeno čijim novcem? Taj odgovor još nema. Njega mora donijeti država i to što prije. Zimu će Suzana i njezina obitelj provesti dijelom u garaži, dijelom u kontejnerima u dvorištu nekad ugodne, a sada po život opasne, obiteljske kuće.

„Na području Grada Zagreba je više od 30.500 prijava i važno je napomenuti da će sve prijave biti obrađene. Baš zbog toga smo 15. 7. ponovno raspisali poziv građevinarcima da se uključe u ovaj posao. Naši inženjeri utvrđuju činjenično stanje na objektu, godinu izgradnje, površinu i slično, i sve se mora imati fotodokumentirano. Tada podatke upisujemo u registar šteta Ministarstva financija i on izbacuje konačnu procjenu“, uvjerava Filip Ćurko.

Od toga su napravili oko 260 procjena, a posao sporo ide i zato je taj javni poziv nužan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene