Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojazan od polava

VIDEO: Dalmacija i Lika se bore s poplavama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanali i podzemne vode zbog obilnih kiša su se izlili diljem Dalmacije i Like.

Više od 70 litara kiše koja je u Lici pala u proteklih 24 sata i naglo topljenje snijega u Velebitu dodatno su pogoršali stanje na poplavljenom području Kosinjske doline u Lici. Dotok rijeke Like u jezero Krušćica jutros je bio 470 kubičnih metara u sekundi, a višak vode ispušta se u donji tok Like. Najteže je u području Donjeg Kosinja, Selišta, Rudinke i Gornjeg Kosinja, gdje je ugroženo 1300 stanovnika.

Pročitajte i ovo Trajekt se bori s jugom Orkansko jugo u Dalmaciji VIDEO Trajekt jedva pristao zbog olujnog vjetra: Otkazane linije za Vis i Hvar Mesnica - 1 pripreme za uskrs Bez ove namirnice mnogima je blagdanski stol nezamisliv, u nekim dijelovima Hrvatske već je nastala nestašica

'Oko 200 obitelji bit će evakuirano, ako vodostaj i dalje bude rastao', izjavili su ličko-senjski župan Milan Jurković i načelnik Općine Perušić Ivan Turić.

U Ličkom Novom voda je ugrozila nekoliko kuća i gospodarskih objekata, pa su na snazi redovite mjere obrane od poplava. Općinski stožer za obranu od poplava i Ličko-senjska županija spremni su na evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva. Iz sto kuća isključena je električna struja, a na brani Krušćica jutros su se prvi puta nakon 28 godina oglasile sirene za uzbunu, rekao je Gordan Gašparović, direktor Vodo-gospodarskog odjela Hrvatskih voda iz Rijeke.

U Kosinju, gdje se s područjem Donjeg i Gornjeg Kosinja i Kosinjskim Bakovcem jedino veza može uspostaviti čamcima, dežuraju ekipe Hrvatskih voda, Hitne pomoći, Crvenoga križa i Službe 112.Nekoliko osoba s poplavljenoga područja kojima je bila potrebna medicinska pomoć prevezeno je u gospićku bolnicu. Za područje polavljenoga dijela Kosinja proglašena je elementarna nepogoda, a voda je poplavila i stari kameni kosinjski most, prvi puta nakon 1982. godine, kada je zabilježena slična poplava.

U Kninu ugroženi stambeni objekti u blizini bolnice

U kninu su poplavljeni brojni podrumi kuća, posebice oni u blizini rijeke Krke. Građanima su u pomoć stigli kninski vatrogasci i pomažu im u ispumpavanju vode. Voda je ugrozila i neke stambene objekte u blizini kninske bolnice. Gotovo je posve izvjesno da će u Kninu ubrzo biti uvedene redovne mjere obrane od poplave. No, stanovnici Knina se još uvijek nadaju da se neće ponoviti stanje od prije pet godina, kada je Krka narasla na rekordnih 480 centimetara.

U Metkoviću još postoji bojazan od poplave

U Dolini Neretve još postoji bojazan od poplave. Vodostaj Neretve stoji oko 340 centimetara što je za dvadesetak centimetara niže od proglašavanja izvanrednih mjera obrane od poplava, podzemne vode i kanali su se izlili te poplavili desnu stranu grada Metkovića i naselja nizvodno, koja inače nisu branjena od poplava. Za promet su i dalje zatvoreni županijska cesta Metković-Vid, te granični prijelaz Gabela Polje, preko kojega zbog pedesetak centimetara vode na kolniku nije moguće prometovati.

Zbog obilnih oborina, u sljevu rijeke Neretve zadnjih dana porastao je dotok vode u rijeku, a time se povećalo i ispuštanje iz akumulacija u tom sljevu, priopćile su danas Hrvatske vode koje napominju da od jučer ipak nisu nastale bitnije promjene u količini dotoka voda iz BiH, bez obzira što je na širem sljevu Neretve u posljednjih 24 sata pala značajna količina oborina. Hrvatske vode navode kako vodostaji na svim dionicama usporeno rastu ili stagniraju što dosta ovisi o utjecaju plime i oseke mora.

Zbog izrazito niskog tlaka i vrlo jakog juga razina mora je i dalje visoka, a što izaziva vrlo usporeno otjecanje vode sa prostora poplavljenih površina koje nisu zaštićene od poplava (Vid, Norin, Jerkovac, Kula Norinska kao i unutrašnje vode Komina).

U Sinju poplavljeni podrumi i gospodarski objekti

Zbog velikih količina oborina koje su na širem sinjskom području padale jučer i danas došlo je do poplave podruma te nekih gospodarskih objekata. Intervenirali su i sinjski i triljski vatrogasci. U Trilju su vatrogasci ispumpavali vodu iz jednog gospodarskog objekta više od četiri sata. Također je došlo do odrona kamenja na županijskim cesta na dionici Sutina-Sinj i Trilj-Bisko.

Jučer navečer iza 21 sat zbog velikog odrona za promet u cjelosti bila zatvorena županijska cesta D-649, dionica Trilj-Bisko. Djelatnici sinjske nadcestarije su uz ogromne napore uspjeli nešto iza ponoi očistitit tu dionicu. (D. Ma./H)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene