Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob oko Peruče i Cetine

Dalić odgovorila znanstvenicima s Ruđera: ''Ne sjećam se da sam komentirala ili se obraćala znanstvenicima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tenzije između Mosta i Vlade ne jenjavaju. Nakon burne reakcije ministrice Martine Dalić zbog istupa zastupnika Mire Bulja oko gradnje termoelektrane Peruča, danas se zbog toga tražila i stanka u Saboru.

Ministrici su otvoreno pismo poslali i znanstvenici koji podupiru građansku udrugu "Ne daj se Cetino".

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 6 Sve se istražuje Nema nade za pronalazak preživjelih nakon stravične nesreće: Iz potopljenog automobila izvučena dva tijela Most predstavio izborne liste - 9 Izbori su sve bliže Most otkrio tko će biti prvi ljudi na listama: ''Nama kampanja ne treba''

Ministričina prošlotjedna svađa s Mostovim Mirom Buljem naljutila je znanstvenike. Mislav Cvitković s instituta Ruđer Bošković uz još dvojicu profesora, kaže, godinu je dana analizirao podatke koje je u Sabornici iznio Bulj.

''Pitamo da gospođa ministrica kaže što to točno lažemo, štoviše tamo smo pobrojali još jednom,sve argumente i jednostavno pitamo koji je od njih laž. svi su brojevima izrecivi očekujemo da nas se demantira nekim drugim brojevma sa referencama'', rekao je Cvitković.

Ministrica kaže kako se ona znanstvenicima nije obraćala. ''Ne sjećam se da sam u proteklom razdoblju komentirala ili bilo kakvim drugim riječima se obraćala nekim znanstvenicima'', rekla je Dalić.

Termoelektrana Peruča tema je koju Most očigledno ne želi pustiti. ''Očito je da je kolega Bulj dobro pogodio metu i da iza ovog štetnog projekta o kojem je govorio stoji i potpredsjednica Vlade'', rekao je Mostov Nikola Grmoja.

Projekt je, tvrde znanstvenici ekološka bomba. ''Zato što sjeda na najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, to je jezero Peruča i rijeka Cetina. Druga stvar je što taj projekt bi izazvao, zbog ogromne snage, grijanje Peruča i Cetine. To grijanje dolazi u sprezi sa kemijskim onečišćenjem'', kaže Cvitković.

Ista je tvrtka, kažu, radila i projekt termoelektrane i Studiju utjecaja na okoliš što je samo po sebi, dodaju znanstvenici, sukob interesa.

''Sukob interesa postojao bi primjerice kada bi stručnjaci iz Elektroprojekta ili stručnjaci koji su sudjelovali na bilo koji način u izradi projekta i studije utjecaja na okoliš bili članovi stručnog povjerenstva za ocjenu studije, te tako utjecali na objektivnost postupka ocjene. (...) Teško stečene reference i ugled u tom području Elektroprojekt ne bi olako ugrožavao neutemeljenom, nestručnom i neobjektivnom projektnom i studijskom dokumentacijom'', priopćili su iz Elektroprojekta d.d.

Dalić napominje, Hrvatska ima dugu povijest kočenja velikih investicija, i to se jednom mora promijeniti. No, osim ekologije Mostu je sporna i ekonomska računica oko termoelektrane.

''Ovakva termoelektrana bi opteretila svakog poduzetnika u Hrvatskoj jer bi prodavala energiju HROT-eu po po poticanoj cijeni od 1,26 milijardi kuna godišnje dok bi HROT-e tu struju prodavao na tržištu za cijenu od 0,9 milijardi'', kaže Grmoja.

Razliku bi naravno kroz naknadu za obnovljive izvore energije, kažu, plaćali građani. No iako se Most sada buni riječ je o projektu koji je zaživio dok su i ministar gospodarstva i ministar zaštite prirode bili upravo iz te stranke.

''On je bio u proceduri, dakle na inicijativu investitora, i mi smo pozorno pratili što se dešava. Međutim sa strateško - energetskog stajališta, on nije imao nikakvu potporu mene kao ministra'', rekao je Slaven Dobrović.

Osim Mosta protiv izgradnje termoelektrane pobunilo se i oko 17 tisuća građana. Ovo sigurno nije posljednja epizoda s Cetinom u glavnoj ulozi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene