Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čin solidarnosti

Francuski ministar u Petrinji: ''Pamtimo hrvatsku podršku, bilo mi je nezamislivo da ne dođem ovdje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u četvrtak je u Petrinji rekao da svoj ranije dogovoreni posjet Hrvatskoj nije mogao započeti bez posjeta potresom pogođenoj Baniji.

''Bilo je nezamislivo da se sastanemo u Hrvatskoj bez posjeta Petrinji”, rekao je Jean-Yves Le Drian u petrinjskoj vojarni na početku službenog posjeta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Petrinji - 3 Tri godine od potresa Plenković poručio da HDZ-ovci nisu lopovi: "To je najgluplja i najnetočnija imbecilna teza" Potres na području Siska i Petrinje "Kad će više prestati" Slabiji potres pogodio područje Siska i Petrinje: Dovoljno da prepadne građane

''Htio sam započeti ovo putovanje posjetom Petrinji i regiji da iskažem svoje suosjećanje i pokažem koliko smo u Francuskoj pogođeni time što se dogodilo ovdašnjem stanovništvu”, kazao je francuski šef diplomacije i dodao da izražava solidarnost i sa spasiteljima koji ''rade izvrstan posao”.

Le Drian je rekao i kako se Francuzi sjećaju hrvatske podrške dok je gorjela pariška crkva Notre-Dame.

Francuska je Hrvatskoj odmah nakon potresa poslala 240 šatora s opremom, a na putu je i šest stambenih kontejnera.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman zahvalio je francuskom kolegi na dolasku, tjedan dana nakon što je potresom pogođena područja posjetio i mađarski ministar Peter Szijjarto.

''Zahvaljujem vam na potpori, financijskoj, materijalnoj, ali prije svega psihološkoj. Ovim izrazom solidarnosti pokazujete da građani Hrvatske i Banovine nisu sami”, kazao je hrvatski ministar na francuskom.

Le Drian, bivši ministar obrane u vladi socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea, potom je obišao petrinjsku vojarnu i razoreno središte grada u pratnji svojih domaćina.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović Le Drianu je rekao kako je u Petrinji obitavala i Napoleonova vojska koja je ostavila trag na taj grad.

''Nisam očekivao da ću tu naići na Napoleona”, rekao je francuski ministar, a potom je s vodstvom posjetio i velelisnu lipu posađenu 1809., u vrijeme Ilirskih pokrajina.

Dumbović je ministru rekao i kako bi svaka od preostalih država članica Europske unije trebala obnoviti po jedan objekt u gradu.

''Bilo bi lijepo tu vidjeti francusku zastavu”, dodao je petrinjski gradonačelnik.

Francuski šef diplomacije putuje nakon Petrinje u Zagreb gdje će imati službeni sastanak s hrvatskim kolegom Grlićem Radmanom, a potom će ga primiti i premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović.

S njima će razgovarati o pripremama za francusko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine, situaciji na zapadnom Balkanu i razvoju događaja nakon britanskog izlaska iz europskog saveza, stoji na stranicama francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Le Drian će posjetiti i Francusku međunarodnu školu koja zajedno s Njemačkom školom čini Eurocampus Zagreb, jedan od pet u svijetu, a tamo će ga ugostiti ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene