Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U HRVATSKU JOŠ NIJE STIGLA

Cijepljenja protiv gripe počinju u petak: "Imala sam svinjsku gripu, doslovno vas boli kosa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona gripe je pred vratima, a cijepljenje protiv gripe počinje u petak. Nabavljeno je 280 tisuća doza cjepiva.

Cijepljenje je najbolja, najkvalitetnija i najsigurnija prevencija kod oboljenja od gripe, kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske liječničke komore.

Pročitajte i ovo Dijana Mayer Stigla u Hrvatsku Epidemiolozi pozvali na cijepljenje protiv gripe, ali uz jednu bitnu preporuku: "Smatramo da je bolje pričekati..." Slika nije dostupna Spremno 610.000 doza Počelo cijepljenje protiv gripe

Prema najnovijem istraživanju čak 80 posto Hrvata protiv gripe se ne cijepi redovito. 

"Pedesetak posto je navelo da misli da im cjepivo neće pomoći, nekakvih tridesetak se boji štetnosti cjepiva ili njihovih nuspojava", kaže Martina Šepetavc iz Hrvatskog farmaceutskog društva. 

Hrvatska svim kroničnim pacijentima, pretilim pacijentima, trudnicama i djeci, osigurava besplatno cijepljenje i oni svoje cijepljenje mogu odraditi u ordinacijama obiteljske medicine. I to već od petka. Ove godine nabavljeno je 280 tisuća doza cjepiva.

Kako do cjepiva?

Cjepivo se može i kupiti u ljekarni po cijenama do sto kuna. "Preporuka je da imate recept liječnika i onda s kupljenim cjepivom odete svom liječniku da vam on to aplicira", kaže Aisa Zanki Želić, magistra farmacije.

Prošle godine od gripe je oboljelo više od 50 tisuća ljudi, a zabilježeno je 27 smrtnih slučajeva. "Osobno sam imala svinjsku gripu i točno se sjećam užasno jakih simptoma. Doslovno vas kosa boli", kaže Soldo.

Gripa je ozbiljna i sa ozbiljnim komplikacijama i ne liječi se antibioticima. "Gripa je uzrokovana virusom i u tom slučaju antibiotik koji djeluje na bakterije neće ništa napraviti, popili vi njega ili ne", objašnjava Zanki Želić.

Gripa još nije stigla do Hrvatske

Preporuka je da se cijepljenje obavi tijekom listopada i studenog jer se obično tada pojavi i gripa. Ove godine se očekuje veći broj oboljelih. Iako se u medijima spominje novi soj gripe, epidemiologinja Goranka Petrović kaže da je riječ o virusu koji je detektiran na području Australije tijekom njihove sezone gripe koja je sad pri kraju.

"Na koji način, odnosno hoće li uopće taj virus doći do nas, ne možemo reći. Uopće ne znamo koji će virusi cirkulirati. Za sada nismo još potvrdili virus gripe na području Hrvatske, pa ni Europe", kaže Petrović, dodajući da virus gripe općenito može izazvati jako teške oblike bolesti i kod najzdravijih.

Što prije, to bolje

"Pogotovo je opasno kod osoba iz rizičnih skupina, gdje virus gripe može izazvati teške komplikacije poput upala pluća, encefalopatije, pogoršanje osnovne bolesti koje, na kraju krajeva, mogu dovesti i do smrtnog ishoda. Mi i imamo termin viška smrtnosti tijekom sezone gripe koji je posljedica upravo virusa gripe i znamo da u sezoni gripe umire dva do osam posto ljudi više nego van sezone gripe", kaže Petrović, dodajući da u najrizičnije skupine spadaju osobe starije od 65 godina te kronični bolesnici, poput plućnih, srčanih, imunodeficijentnih i drugih kroničnih bolesnika neovisno o dobi.

Kada je u pitanju zaštita od gripe imunolozi najviše apeliraju na cijepljenje i to što prije, to bolje. "Nama gripa još nije stigla, a potrebno je oko dva tjedna da se stvori zaštita. Svjesni smo da to cjepivo nije učinkovito koliko bismo željeli, ali služi svrsi da se barem smanje komplikacije ili smrtni ishodi", kaže Petrović, dodajući da epidemija obično kreće oko Božića, iako se posljednjih godina javlja i ranije, a traje tri do četiri mjeseca.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene