Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završen nadzor

Ravnatelj čakovečke bolnice otkrio od čega je preminuo pacijent na dijalizi: "Radi se o sredstvu koje se primjenjuje kod toalete"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sredstvo zbog kojeg je umro pacijent na hemodijalizi u čakovečkoj bolnici je medicinsko sredstvo kod toalete pacijenata, a primijenjeno je intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo, izjavio je u četvrtak ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak.

Nakon tragičnog događaja kada je zbog pogreške u terapiji preminuo 62-godišnji pacijent, u Županijskoj bolnici Čakovec u tijeku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kao i izvanredni unutarnji, stručni nadzor, izvijestio je novinare Novinščak.

Pročitajte i ovo Sonja Tošić Grlač, predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Tragedija u Čakovcu Umjesto fiziološke otopine ubrizgale dezinficijens? "Medicinske sestre koje su bile uz preminulog pacijenta do daljnjeg neće raditi" Ministar zdravstva Vili Beroš Preminuo zbog "nedozvoljenog sredstva" Ministar zdravstva Vili Beroš o smrti muškarca na dijalizi u Čakovcu: "Riječ je o stručnoj pogrešci koju treba dokazati. Sudionici ovog događaja su priznali pogrešku"

Pacijent je umro jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i njezi pacijenata, primijenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo.

"Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka", pojasnio je Novinščak.

Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije, rekao je ravnatelj bolnice.

S pacijentom bila jedna medicinska sestra

Novinščak je izvijestio da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra.

"Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je proveden u prostorima koje bolnica već mjesecima ima za pregled, terapiju i sl. takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i provodila je dva postupka - odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu", rekao je ravnatelj.

Sestra nije suspendirana već je na bolovanju i danas nije radila. "Radi se o iznimnom događaju u našoj Županijskoj bolnici, koji ne pamtimo otkada sam ovdje, a mnogi moji kolege i dulje", ustvrdio je Novinščak.

Poručio je da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni. "Na milijune postupaka godišnje, intervencija, medikacija, njege i skrbi, godinama se obavljaju na maksimalno moguć kvalitetan način", rekao je.

U tijeku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, a ravnatelj ne zna do kada će trajati. "Sigurno je vrlo detaljan, precizan i zajedno s vama ću čekati njihove nalaze i njihovo konačno rješenje", kazao je novinarima.

Predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević rekao je da su na sastanku konstatirali sve okolnosti i definirali razinu odgovornosti i stručne greške koja je napravljena.

Krivo se razumjele?

Za sada je još uvijek nejasno što se točno dogodilo i čeka se nalaz inspekcije Ministarrstva zdravstva. O svemu se oglasila Komora medicinskih sestara koja kaže: djelatnici su preopterećeni, nedostaje ih šezdesetak u čakovečkoj bolnici. No, dodaju, ako nadzor ministarstva zdravstva pokaže da je medicinska sestra pogriješila, pokrenut će postupak pred Sudom Komore.

Na pitanje novinara ekipe Dnevnika Nove TV ima li informaciju da su sestre bile u COVID odijelima, da su se krivo razumjele, Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara odgovorio je kako i ta mogućnost postoji.

"I to je mogućnost, ne prema onim informacijama koje sada imamo. Radilo se o pacijentu koji je bio izdvojen zato što je bio sumnjiv na COVID tj. u samoizolaciji. Sami smo upozoravali koliko je medicinskim sestrama teško raditi u tim odijelima i maskama i vizirima. Uvjeti rada su kao da rade u jednom ronilačkom odjelu. U takvim uvjetima treba raditi i kažem treba istražiti sve okolnosti koje su dovele do ovog događaja", kazao je Gazić.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene