Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izglasavanja proračuna

Oporba srušila kvorum u Skupštini: "Tako će biti i sljedeće dvije godine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku 18. sjednice zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je oporba oko 12,30 sati uspjela srušiti kvorum pa je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) proglasio prekid sjednice do 14,30 sati.

Oporba je kvorum srušila kod glasovanja o točki "Prijedlog odluke o realizaciji gradskog projekta Blok Badel (Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova)".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) SLUŽBENO POTVRĐENO GLAS podržao Milanovića, on poručio: "Moramo biti zajedno jer Hrvatska je u kandžama HDZ-a" Slika nije dostupna Poručila sa skupa u Zagrebu Mrak-Taritaš: Ministrica Žalac je prekršila zakon, treba stati pred javnost i snositi odgovornost

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) novinarima je izjavio da je vladajućima u tom trenutku nedostajao gradski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić, pa je to oporba iskoristila i srušila kvorum.

"Na početku nastavka sjednice nismo mogli srušiti kvorum jer je nova većina došla na sjednicu. Međutim, s obzirom da je tanka većina, u jednom trenutku im je jedan zastupnik izašao, a bila je na dnevnom redu točka s kojom se ne slažemo, prijedlog odluke o realizaciji gradskog projekta Blok Badel (Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova), pa smo srušili kvorum. I tako će biti i sljedeće dvije godine", poručio je Tomašević.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić ustvrdio je kako su danas u Gradskoj skupštini svjedočili jednom apsurdu. "Na svu sreću nije prošao prijedlog odluke o pokretanju pitanja ustavnosti Zakona o komunalnom gospodarstvu koji je pokrenuo gradonačelnik Bandić, dok je njegov Klub zastupnika u Saboru, čiji zastupnici se svakodnevno hvale kako im se povećava Klub, glasao za prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu", objasnio je Mišić.

"Očito se ova trgovačka većina ne može čak ni dogovoriti jesu li zakoni koje njihovi zastupnici donose u Saboru uopće u skladu s Ustavom, pa pokušavaju preko Gradske skupštine progurati da o tome odlučuje Ustavni sud", kaže Mišić.

Skupština počela stankama

Nastavak sjednice zagrebačke Gradske skupštine danas je započeo stankom koju su zatražili oporbeni klubovi kako bi se utvrdila nazočnost svih 26 zastupnika vladajuće većine te su poručili da neće sudjelovati u radu Skupštine i kao oporba držati kvorum onim zastupnicima iz nove vladajuće većine koji nedostaju.

"Tražim stanku da vidim kako ćemo dalje funkcionirati kao nova većina i opozicija. Ovdje očito nema većine. Nema 26 zastupnika iz redova većina i nema razloga, budući da je nova većina za proračun konstruirana, da mi iz oporbe držimo kvorum onim zastupnicima iz vladajuće većine koji očito ovdje nedostaju kako bi se nastavilo s radom sjednice", kazao je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) obrazlažući zahtjev za stanku.

"Sada ta nova većina nema dovoljno zastupnika jer ne dolaze na svoj posao za koji dobivaju naknadu. Dok tih 26 zastupnika ne bude u dvorani, mi iz oporbe nećemo sudjelovati u radu Skupštine", dodao je.

Anka Mrak-Taritaš (Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a) kazala je novinarima da je stanka tražena zbog toga što u tom trenutku vladajući nisu imali 26 ruku.

Pričalo se da postoji rezerva

"Vladajući su ti koji drže kvorum, a mi koji smo u oporbi nemamo nikakav problem doći na Skupštinu, to je naša obveza. Mi želimo raspravljati, no ono što najvažnije je da vladajući imaju kvorum", naglasila je.

Dodala je i da se prošli tjedan, kada se glasalo oko proračuna za iduću godinu, po hodnicima u Skupštini pričalo da postoji još nekakva rezerva. "Ovo je pravi trenutak, ako zaista postoji rezerva, neka i ta rezerva kaže da su tu, i u tom trenutku kada bude 26 ruku postojanih vladajućih mi (oporba) ćemo se pridružiti i odraditi posao, a ovako ne", poručila je Mrak-Taritaš.

Stanku je, uz oporbene klubove, zatražio i vladajući HDZ, a nakon stanke predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Drago Prgomet osvrnuo se na optužbe za političku trgovinu i prijevaru vezano za izglasavanje proračuna prošli tjedan, ustvrdivši da se radi o čistoj demagogiji i populizmu oporbe.

Neovisni za Hrvatsku ne sudjeluju u radu sjednice

"Potpuno mi je jasan interes da netko digne ruku za proračun, a ne pripada službeno Klubu Milana Bandića ili HDZ-a i ne želi nove izbore na kojima bi HDZ po istraživanjima dobro prošao - njihov interes mi je jasan, ali koji je vaš interes? Koji je interes Gordana Marasa (SDP) da prihvati da mu Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) bude šef oporbe u Skupštini?", upitao je.

"Kako je zagrebačka ljevica dopustila nakon svega da Hasanbegović postane perjanica oporbe i to nakon što je bio član, a još uvijek i je jer nije povukao potpis, vladajuće većine. Licemjerje! Ne dvostruki pogledi, već licemjerje. Licemjerje je odšutiti da Sandra Švaljek ode na lukrativno mjesto, iznevjeri građane i članove i sve vas, a zamjerate čovjeku koji je vlastitom glavom rekao da neće da mu taj i taj bude lučonoša oporbene misli u Skupštini, već će odlučiti vlastitom glavom", ustvrdio je Prgomet.

Aludirao je time na izjavu zastupnika Nezavisne liste Zagreb Jozu Milićevića koji je zajedno sa zastupnikom HSS-a Ilijom Ćorićem, te HSLS-ovim zastupnikom Miroslavom Polovancem prošli tjedan osigurao izglasavanje novog proračuna Milanu Bandiću, a što je bilo upitno nakon što su Neovisni za Hrvatsku koji su s HDZ-om i Bandićevom strankom tvorili vladajuću većinu, tu većinu napustili.

Neovisni za Hrvatsku ne sudjeluju u radu sjednice, a zastupnik Krešimir Kartelo podsjetio je i da su prošli put napustili sjednicu zbog skandalozne izjave Polovanca kako ne da da mu diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka, da mu neće naređivati Zlatko Hasanbegović.

"Što se tiče daljnjeg tijeka sjednice, to nije na nama da odlučujemo. Odrađivat ćemo svoj posao i dalje, međutim, no na predsjedniku Skupštine i vladajućima je da skupe većinu za sve točke dnevnog reda koje misle da prođu", kazao je Kartelo novinarima.

Mikulić: "Skupština ima većinu"

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) poručio je da Gradska skupština ima većinu i da će se nastavak skupštinske sjednice najnormalnije održati.

Mikulić je pojedinim zastupnicima koji su tražili stanku poručio da ne bi bilo loše da "nauče jednu matematičku jednostavnu operaciju - a to je zbrajanje do 26".

"Neki su izjavljivali da nema kvoruma, odnosno da nema većine. A ja znam da je u Skupštini Grada Zagreba većina 26. Ja vas uvjeravam, kao što sam to govorio i proteklih tjedana - bit će većine, većine ima i sjednica će se najnormalnije danas održati", izjavio je Mikulić novinarima.

Na pitanje što će biti ako se netko razboli od te većine, pa oporba izađe i onda nemaju kvorum, Mikulić je rekao da ne bi sada govorio o tome hoće li se netko razboljeti ili ne, jer to ne može predvidjeti, ali ne bi se ni zadržao samo na broju 26.

Mikulić je na pitanje očekuje li i dalje podršku trojice zastupnika (Ilija Ćorić, Miroslav Polovanec, Jozo Milićević) koji su u četvrtak na sjednici podržali proračun, kazao da što se tiče tih zastupnika, svaku točku koja je dobra i kvalitetna on poziva da uvijek donesu konsenzusom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene