Obavijesti Video Pretražite Navigacija
burna sjednica

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o INA-i: Pogoduje li se MOL-u? Bulj poderao zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Burna se rasprava u srijedu vodi u Hrvatskom saboru o prijedlogu izmjena Zakona o privatizaciji Ine - dok ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tvrdi kako je prijedlog motiviran jedino usklađenjem hrvatske pravne stečevine s onom EU-a, iz oporbenih redova čuju se prozivke kako se radi o pogodovanju MOL-u.

"Ova vlada odlučila je preuzeti odgovornost. Izmjene zakona motivirane su jedino usklađenjem hrvatske pravne stečevine s onom EU-a, čiji je Hrvatska član, izbjegavanje tužbi pred Europskim sudom te zaštita interesa Hrvatske. Nijedan drugi motiv ne stoji doli da se zaštiti interes Hrvatske”, uvjeravao je zastupnike Tomislav Ćorić.

Promjene radi izbjegavanja tužbi

Pročitajte i ovo Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!" Slika nije dostupna trajat će cijeli dan Sabor o 300 ''opstruktivnih'' amandmana na Zakon o privatizaciji: ''Ovo je smrtni list za INA-u''

Pojašnjavao je kako se uz zaštitu nacionalnih interesa također izbjegavaju tužbe jer je Europska unija 2017. donijela odluku da zakon treba mijenjati.

Zakonom o privatizaciji Ine, koji je stupio na snagu 2002., utvrđen je postupak privatizacije Ine. Predloženim se mijenja članak 10, kojim je Hrvatska imala ekskluzivno pravu kontrole nad promjenama u vlasništvu, kao i prava veta na određene odluke uprave društva te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine društva po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju pokretanja postupka likvidacije.

"Izmjenama se ne gubi pravo prvokupa jer je isto pravo sadržano u izmjenama međudioničarskog ugovora sklopljenog 2009.", rekao je Ćorić

Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra i predati mu dugoročni plan upravljanja poslovanjem.

Vlada bi, temeljem mišljenja ministra, donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku 30 dana.

Suglasnost može biti uskraćena ili oduzeta ako Vlada ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom te zaštite infrastrukture.

U slučaju oduzimanja suglasnosti za stjecanje dionica one trebaju biti ponuđene na otkup državi po tržišnoj cijeni, a ako se to ne učini, država to može sudski zahtijevati.

Predlaže se dodavanje članka 10a., kojim Vlada može sve dok je Hrvatska vlasnik jedne ili više dionica izabrati dva predstavnika koji će nazočiti sjednicama Uprave, bez prava glasa.

Lovrinović: "Ovo je najveća politička korupcijska afera"

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) uvjeren je kako je Vlada iskoristila EU-ovu pravnu stečevinu da obavi prljav posao.

"Ovo je najveća politička korupcijska afera, a Hrvatska će izvući velike posljedice”, poručio je Lovrinović prozivajući HDZ i SDP za upropaštavanje Ine.

"Jedino je jasno da niste pročitali ni prvi zakon niti ove izmjene, što se vidi iz Vašeg izlaganja", kratko mu je uzvratio Ćorić.

Hrastov Hrvoje Zekanović ministra je uvjeravao kako je on zakon pročitao.

"Ključna riječ Vam je 'pravna stečevina', odnosno - Hrvati usvojite sve zakone koje naloži EU. U nesuglasju Vam je zaštita interesa Hrvatske i tržišna sloboda EU-a. Po članku 10 Hrvati će imati pravo prvokupa ako se Ina raspradne. Od EU-a nemamo ništa, a njihovi zakoni ne odgovaraju našoj domovini i narodu”, ustvrdio je Zekanović.

Vi to jeste pročitali, ali očito ne s razumijevanjem, odgovorio mu je Ćorić.

Bunjac podsjeća na Plenkovićevo obećanje o kupnji mađarskog udjela

Branimir Bunjac (Živi Zid) podsjetio je na "božićno obećanje" premijera Andreja Plenkovića o kupovini dionica Ine.

"Za Božić 2016. premijer Plenković je obećao prodaju četvrtine HEP-a kako bi kupio mađarske udjele u Ini, da će proces trajati godinu dana, kao i da će se posao voditi transparentno, a Ina će biti u hrvatskom vlasništvu. Sad je prošlo već dvije godine, zašto ste od toga odustali?” pitao je Bunjac.

Ćorić mu je pojašnjavao kako Vlada upravo ide u tom smjeru.

"U tom smjeru i u tom kontekstu nismo odustali od namjere da kupimo udio mađarskog MOL-a u Ini", rekao je.

Za Mostova Nikolu Grmoju nije jedino božićno obećanje ono koje je premijer izigrao.

"Vi ste odlukom Vlade pristali na plan poslovanja Ine i tako zatvorili sisačku Rafineriju. Osim toga, pustili ste MOL u Petrokemiju i omogućit ćete Janafu da sisačku naftu preusmjeri u druge centre gdje će se obrađivati. To je sve dio dogovora Plenković - Orban", tvrdi Grmoja.

Tomislav Panenić podsjetio je kako je pitanje međudioničarskog ugovora sudski postupak gdje osporavamo i tvrdimo da je koruptivnim radnjama bivšeg premijera Sanadera potpisan u ime Hrvatske.

"Ako na tom bazirate pravo prvokupa, legitimirate Sanadera i njegov aneks", ustvrdio je Panenić, uvjeren da se na taj način zakon prenosi u područje koruptivnog postupka.

Ćorić je takve optužbe oštro odbacio poručivši da ni on ni Vlada nemaju namjeru i nikada neće na bilo koji način amnestirati bilo koju koruptivnu akciju.

SDP-ovac Gordan Maras pitao ga je pak jesu li lagali kada su rekli da će preuzeti stvari u svoje ruke i neće dopustiti da Mađari rade što hoće ili pak danas lažu.

Ćorić: "Dok sam ja ministar, hrvatski udio u Ini može samo rasti"

"Nisam lagao ni tada ni sada. Unatoč izvornom Zakonu o privatizaciji Ine iz 2002., u ovom trenutku Hrvatska ima 44,8 posto dionica Ine i dok sam ja na mjestu ministra i ova Vlada, taj udio može jedino rasti”, poručio je Ćorić.

Ni Mostovcu Slavenu Dobroviću nije bilo jasno kako će predloženim olakšati otkup MOL-ovih dionica Ine, a resorni ministar uvjeravao ga je da predložene zakonske izmjene nemaju veze s procesom koji se odvija.

"Nemate hrabrosti, ponudili ste rješenje ali nemate snage, političke odlučnosti da otkupite većinski udio i završite priču. Umjesto toga vi ćete staviti dva predstavnika bez prava glasa”, zamjerao je Panenić.

"Ovo je smrtni list za najveću energetsku tvrtku. Ovo je izdaja nacionalnih interesa", naglasio je Mostov Miro Bulj i poderao zakon.

Ključni je problem sudski postupak koji se vodi o tome da su upravljačka prava posve predana u ruke Mađarima, i to bez toga da oni ovladaju većinskim vlasništvom. Taj proces nije završio, prijeti zastara, a o tome ovise svi arbitražni postupci i milijarde kuna potencijalnog troška za državu, upozorio je Branko Grčić (SDP).

Ćorić je pak pojašnjavao kako predložene izmjene ne mogu utjecati niti na jedan proces, pa tako ni onaj arbitražni. "Na te procese utječu postupci koji su se dogodili u prošlosti. Ne želim se referirati na plinske ugovore i sve drugo u čemu je sudjelovala Vlada čiji ste bili član”, odgovorio mu je Ćorić.

HDZ-ov Branko Bačić ustvrdio je kako od oporbe nije čuo ni jednu repliku koja bi umanjivala vrijednost zakona u smislu zaštite interesa Hrvatske u Ini.

"Je li izmjenom članka 10. Vlada u poziciji da i dalje može u bitnom odlučivati o strateškim interesima Hrvatske i kad je u pitanja pozicija u Ini i kad je u pitanju opskrba naftnim derivatima na području Hrvatske”, pitao je Ćorića.

Vlada, opetovano je uvjeravao resorni ministar, izmjenama maksimalno štiti hrvatski interes i u kontekstu eventualnog vlasničkog preslagivanja i u kontekstu zaštite energetske opskrbe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene