Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u našicama poginula žena

Zbraja se šteta zbog olujnog vjetra: U Zagrebu više od 600 intervencija, u Opatiji palo stablo i ozlijedilo jednu osobu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog snažne bure u Šibeniku je na kolnik pala fasada, a u Splitu se tijekom noći tanker Rinella M nasukao na otočić Barbarinac u kaštelanskom zaljevu. Vatrogasci danas imaju pune ruke posla s uklanjanjem potrganih balkonskih žaluzina, grana, limova sa zgrada...

Zbog jakih udara vjetra u četvrtak rano ujutro otrgnuo se talijanski tanker dužine 180 metara na tankerskom terminalu u Solinu te se nasukao pri izlazu iz terminala, no nije bilo ozlijeđenih niti onečišćenja mora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadnji trzaji ljeta Do nedjelje ćemo uživati u lijepom vremenu, a onda drastičan zaokret – dolazi nam velika hladnoća, grmljavinsko nevrijeme, a ponegdje i snijeg! Sunce i melanom - 4 Vjetrovito i hladnije Uskoro stiže osjetna promjena vremena, temperature niže i za 10 stupnjeva

"Jutros oko 3 sata udari vjetra su bili preko 100 kilometra na sat pa se ovaj tanker otrgnuo od veza, posada je pokušala spriječiti nekontrolirano kretanje broda koji se pritom nasukao blizu hridi Barbarinac na izlazu s terminala", rekao je Hini lučki kapetan Željko Kuštera.

Kuštera je istaknuo kako su na teren izašli vatrogasci koji su spremni intervenirati ukoliko bi se na moru pojavilo onečišćenje te spriječiti njegovo širenje.

Dodao je kako će ronioci utvrditi u kakvom se stanju nalazi pod broda koji se nasukao na morsko dno.

Objasnio je kako je ovaj tanker, na kojem su 22 člana posade, bio prazan i njegovo isplovljavanje bilo je predviđeno za danas.

"Odsukavanje ovog tankera organizirat će se kad se procijeni da su se za to stekli potrebni uvjeti", kazao je Kuštera.

U Šibeniku je zbog bure na kolnik pala fasada, a u Splitu je vjetar odnio fasadu sa zgrade Zdravstvene škole.

U Našicama poginula žena

Olujno nevrijeme odnijelo je i jedan život u Našicama. Poginula je žena (63) koja je sama pokušala popraviti dio krova. Ona je pala na tavanu i preminula od ozljeda, potvrdio je glasnogovornik PU osječko-baranjske za Glas Slavonije.

Zbraja se šteta

Zbog jakog i olujnog vjetra koji je u srijedu zahvatio Hrvatsku, županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave uglavnom o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju krovova i fasada te električnih i telekomunikacijskih vodova, izvijestila je Civilna zaštita u četvrtak.

Na području Zagreba i Zagrebačke županije primljeno je oko 600 dojava. U Maksimirskoj ulici u Zagrebu limeni krov je u padu oštetio desetak osobnih vozila koja su bila parkirana u blizini.

U Opatiji je stablo palo pokraj kioska kod tržnice, a jedna je osoba ozlijeđena i medicinski zbrinuta u KBC-u Rijeka.

Kod Makarske je jak vjetar prevrnuo osobno vozilo, dok je na D8 u Baškoj Vodi jak vjetar srušio bor na cestu i oštetio kombi stranih registarskih oznaka. Autocesta A1 u večernjim je satima bila zatvorena u oba smjera od čvora Biško do čvora Dugopolje, nakon što je vjetar prevrnuo dva kamiona. Nije bilo ozlijeđenih osoba.

U Metkoviću je stablo palo na most zbog čega je most bio zatvoren više od dva sata.

Županijski centar (ŽC) 112 Koprivnica primio je 50-tak dojava, a ŽC Bjelovar oko 60. U Bjelovaru je bor je pao na osobno vozilo i oštetio ga, a u naselju Ždralovi stablo je palo na osobno vozilo.

U Varaždinskoj županiji zaprimljeno je nekoliko dojava o rušenju stabala na prometnice, rušenju električnih stupova, prometnih znakova i jednog semafora, dok je u Čakovcu nekoliko osobnih vozila oštećeno uslijed pada crijepova i krhotina fasada.

ŽC Krapina primio je 30-tak dojava, među kojima su dvije o šteti na obiteljskim kućama gdje je vjetar raskrio krov u Goričanovcu i Strmcu Humskom.

ŽC Osijek primio je dvadesetak dojava o padovima stabla na prometnice i oštećivanju krovova na širem području Našica. Zbog olujnog vjetra dolazilo je do kraćih prekida u opskrbi električnom energijom na području cijele županije.

Kod Maslenice je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na Autocesti A1 kod vijadukta "Božići", dok je kod Otrića došlo do prevrtanja kamionske prikolice na D1. Nema ozlijeđenih osoba.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i zatvorenog prometa na D1 kod Gračaca, veći broj autobusa i kamiona ostao je blokiran na cesti. U suradnji s Crvenim križem, "Čistoćom" i PP Gračac otvoren je Dom kulture i putnicima je ponuđen privremeni smještaj u grijanom prostoru te hrana i piće. Oko 100 ljudi iz pet autobusa privremeno se smjestilo u ugostiteljske objekte u Gračacu.

Vjetar je u četvrtak na kopnu oslabio, tek je u gorju još prijepodne ponegdje moguć i jak sjeveroistočni. I na moru će jaka i olujna bura, u srednjoj Dalmaciji mjestimice s orkanskim udarima, postupno slabjeti, kažu meteorolozi.

Splitski vatrogasci stigli spasiti i mačkicu koja je zapela na boru

Na desetke intervencija imali su djelatnici splitske Javne vatrogasne postrojbe zbog jake bure koja je puhala svom silinom na širem splitskom području, doznaje se u četvrtak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru.

Splitski vatrogasci imali su pune ruke posla: uklanjali su srušena stabala s prometnica i grane s parkiranih automobila, sanirali istjecanje goriva iz burom prevrnutog skutera, skidali su potrgane reklame, reklamne panoe i balkonske ograde, uklanjali lim sa zgrada. Uz to, ugasili su goreći dimnjak u ugostiteljskom objektu te pomogli Hitnoj medicinskoj pomoći u zbrinjavanju dviju starijih osoba u središtu grada.

I njihovi kolege iz dobrovoljnih vatrogasnih društava imali su dosta posla jer je u Žrnovnici kod Doma umirovljenika palo stablo i čempres koji je zatvorio prometnicu, a stablo su uklonili i sa prometnice u Srinjinama.

Olujni je vjetar svoju snagu pokazao i na cesti Žrnovnica – Sitno, Srinjine – Tugare te na još desetak lokacija u Žrnovnici, Splitu, Podstrani, Strožancu, Klisu, Bajnicama, Dugom Ratu i Makarskoj, gdje su vatrogasci uklanjali potrgane metalne balkonske žaluzine, stabla i grane, limove sa zgrada i odbačene dijelove krovišta.

Spasili su i jednu macu koja je na vjetrometini zapela visoko na boru.

Vatrogasci su ugasili i požar u Kaštel-Štafiliću, gdje je na prednjem dijelu motora izbio požar na osobnom vozilu Alfa Romeo. Požar trave zabilježen je u Trilju, a otvorenog prostora u Bobovišćima na Braču, gdje je do dva sata ujutro, kada je lokaliziran, gorjelo nisko raslinje i mlada borova šuma. Na intervenciji je bilo 13 vozila i 45 vatrogasaca operativne zone Brač.

I zagrebački vatrogasci danas nastavljaju s čišćenjem ulica nakon jakog vjetra.

Dio cesta zatvoren zbog vjetra

Za sve skupine vozila otvoreni su:
autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče (u punoj dužini, u oba smjera);
autocesta A6 Rijeka-Zagreb;
DC1 Karlovac-Gračac-Knin-Split;
DC1 brza cesta Solin-Klis;
Paški most;
državna cesta DC27 Gračac-Karin;
državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Zbog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8), javlja HAK.

Bura blokirala ceste i snizila temperaturu

U središnjoj hrvatskoj bit će pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura se očekuje do najviše 7 stupnjeva.

I na istoku uglavnom sunčano, tek povremeno uz nešto više oblaka. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, a temperatura će u Slavoniji biti oko 5 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu većinom će biti sunčano, bura će postupno slabjeti, a temperatura uz buru oko 10 stupnjeva. U gorju će isto tako biti dosta sunčanog vremena, vjetar umjeren sjeveroistočni, a temperatura ispod 5 stupnjeva.

U Dalmaciji će i dalje puhati jaka i olujna bura, ali će i ovdje polako slabjeti, osobito sjevernije, dok će na krajnjem jugu i dalje ostati vjetrovito. Temperatura će biti do 10 stupnjeva, ali uz buru i ovdje po osjetu hladnije.

Na kopnu idućih dana barem djelomice sunčano. U nedjelju popodne zapuhat će jugozapadnjak. Nakon ove promjene ostaju nam zimske temperature, pa ćemo tako jutrima imati minuse uz koje će biti i mraza, dok će uz južno strujanje krajem tjedna biti nešto toplije.

Na moru će idućih dana biti sunčano, puhat će slaba do umjerena bura, zatim će u nedjelju i ovdje zapuhati jugo. Uz južinu će biti oblačnije, ali i malo toplije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene