Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posla ima

POSLOVI S KOJIMA SE POSAO NE ČEKA DUGO Ovo su dva vrlo tražena zanimanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konobari i programeri - s tim poslovima neće dugo čekati na posao. Pokazalo je to istraživanje portala Moj Posao, prema kojem raste i broj oglasa za posao, i to za 40 posto.

Gotovo četvrtina svih oglasa odnosi se na turizam i ugostiteljstvo, no programeri na burzi gotovo ne čekaju ni dana - Hrvatska ih premalo školuje, a u Europi nedostaju stotine tisuća informatičara.

Strojar s radnim iskustvom konobara

Pročitajte i ovo Ilustracija u čemu je problem? Traže direktora već 18 mjeseci! Popularna i dobro plaćena pozicija zjapi prazna Zavod za zapošljavanje Porast broja oglasa Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj: Interes za jednim u velikom padu

Za 19-godišnjeg Karla struka ne donosi sigurnu zaradu, pa umjesto na strojevima - radi s ljudima. 'Ekipa mojih godina pod normalno ide raditi kao konobari, čim je neka prilika da se nauči. Vrlo je jednostavno. Samo treba naučiti raditi', kaže Karlo.

Pokazuje to i istraživanje portala moja posao, prema kojemu je konobar najtraženije zanimanje. Poslovi se najčešće traže - na području turizma i ugostiteljstva - čak četvrtina.

'Posla ima, ima i previše. Caffe bar do nas traži konobara i onaj preko puta nas. Nije problem', kaže Karlo.

Nezaposleni s diplomom u rukama najlakše će do posla kao programeri. Mauricio na posao nije čekao ni dana, jer počeo je raditi još na fakultetu.

'Mladi se ljudi trebaju sami angažirati što više, i više napora uložiti u to da pronađu posao nego u razvijenim europskim zemljama, ali mislim da se može i treba se svakako potruditi', rekao je softverski inženjer Mauricio Vidulin.

Za radnike sa srednjom stručnom spremom, uz konobara, najtraženija su zanimanja prodavač, kuhar, prodajni savjetnik. Uz programere, za one s visokom stručnom spremom najpoželjniji su prodajni predstavnici, računovođe, komercijalisti.

U gotovo polovici oglasa objavljenih na portalu Moj posao tražilo se poznavanje stranog jezika. Za više od trećinu poslova nužno je poznavanje rada na računalu. A u više od 50 posto objavljenih oglasa nužno je bilo radno iskustvo.

'Postoci rastu. Već ranijih godina se tražilo poznavanje jezika i informatička pismenost ali sve veći i veći broj oglasa to zahtjeva', rekao je Igor Žonja, direktor Moj posao. Do posla će, čini se, lakše visookoobrazovani - veći je broj oglasa gdje se traži visoka stručna sprema, nego što ima radnika s tim stupnjem obrazovanja koji traže posao.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene