Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVE BROJKE

Broj nezaposlenih znatno je manji nego lani. Ali nisu svi razlozi za to - pozitivni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovom trenutku oglašeno je 20 tisuća slobodnih radnih mjesta pa je lako moguće da bi do kraja ljeta broj nezaposlenih mogao pasti ispod 150 tisuća.

Nakon niza godina, kada je vijest bila porast nezaposlenosti, sada vijest iz rubrike - nešto posve drugačije. Broj nezaposlenih znatno je manji u odnosu na prethodne godine. Počinju i sezonska zapošljavanja pa bi broj nezaposlenih do kraja ljeta mogao biti još manji. No nisu svi razlozi za to pozitivni.

Pročitajte i ovo Promocija dokumenta platforme LGBT centra Split - 1 Promocija u Splitu Važan dokument za ljudska prava: ''Važno je da su LGBT osobe dobrodošle'' Ustavni sud Pitanje budućnosti Mreža mladih ide na Ustavni sud zbog HDZ-ova zakona: ''Nećemo mirno gledati kako nam se oduzima glas''

Sanja Vuljan, poduzetnica iz Metkovića, u svoj je posao krenula iz ljubavi i gušta."Prvog sam plišanca sašila sinu, i on ga je nazvao Titi. To je medo. I tako mi je na pamet pala ideja - Titi kao plišanac za djecu."

Nije bilo lako, jer je četiri godine bila na burzi. Krenula je malo-pomalo i ubrzo proširila asortiman. Počela raditi s certificiranim materijalima, a sada ima zaštićeni i patentirani brend te troje zaposlenih. "Bilo je dana kada sam pomislila - Bože, jel' mi to doista treba. U što sam se to upustila, ali na kraju je pobijedila ljubav prema svemu, prema radu, prema Titi stvarčicama koje stvaramo; zadovoljstvo mama i dječice kad ih vide neopisivo je."

Prema podacima HZZ-a, trenutačno je 180.733 nezaposlenih. Dijelom je to i zbog pregršt mladih koji su poput Đurđice Kuten iselili iz Hrvatske. S diplomom Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta proputovala je skoro cijeli svijet. Duže vrijeme radila je u Njemačkoj. "I onda sam cijelo vrijeme tražila drugi posao. I onda su tako nazvali iz vedra neba, u nedjelju su mi stigla dva maila - Kuvajt i Abu Dhabi, i još sam mislila da se netko zeza, hahaha. Tko radi, tko šalje mailove u nedjelju? Ali njihov radni tjedan počinje u nedjelju, tako da ja radim od nedjelje. Onda smo imali dva intervjua putem Skypea i eto."

Što se tiče nezaposlenih, više je žena - 57,3 posto - nego muškaraca. Najviše nezaposlenih je u dobi između 45 i 54 godine, sa srednjom školom. Od županija je najkritičnija splitsko-dalmatinska, a slijedi Zagreb. U ovom trenutku oglašeno je 20 tisuća slobodnih radnih mjesta pa je lako moguće da bi do kraja ljeta broj nezaposlenih mogao pasti ispod 150 tisuća.

Sanja Vuljan s početka priče ima jednostavan savjet: "Pokušajte, nemate što izgubiti, bar znate da ste pokušali". Jer, u ovom trenutku 60 tisuća mladih čeka posao. A trećina njih nema nikakvo radno iskustvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene