Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakšajte im

Brinite se za najugroženije: Pet aktivnosti kojima možete pomoći starijim građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezapamćena kriza koja je poremetila veliki broj svakodnevnih aktivnosti nakon početnog šoka iznjedrila je i prekrasne primjere humanosti. U vrijeme koronakrize, kada su najugroženiji među nama oni najstariji, važno je sjetiti ih se svakog dana i pokušati im olakšati.

 

 1. Plaćanje režija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne predajte se Glavu gore! 5 načina kako sačuvati biznis u novonastaloj situaciji Slika nije dostupna Online shopping Virtualno i nakon popuštanja mjera: Kako je izolacija utjecala na porast prodaje manjih tvrtki

Većina umirovljenika zna točan datum kada mora sakupiti sve račune i otići do mjesta na kojem ih uobičajeno plaćaju. Sada je i otežano kretanje zbog ukidanja javnog prijevoza, a i oni stariji sugrađani koji su plaćanje režija odrađivali u blizini svog doma to bi sada trebali izbjegavati zbog mogućnosti zaraze.

Tu im mlađi sugrađani itekako mogli pomoći. Teško bi ih naučili koristiti internet ili mobilno bankarstvo na sigurnoj udaljenosti, ali postoji mnogo jednostavniji način. Keks Pay je rješenje uz koje osoba kojoj želite pomoći u plaćanju režija može jednostavno, bez upisivanja IBAN-a, prenijeti novac na vaš račun, a za to će biti potreban samo vaš broj mobitela. Taj jednostavni način prijenosa novca možete susjedima pojasniti sa sigurne udaljenosti, napomenuti kako nema naknade i uplaćenim novcem platiti njihove račune. Rješenje je idealno u ovo vrijeme izolacije jer omogućuje transakcije uz ostanak kod kuće, bez odlazaka na bankomat i gotovine, ali i bez nepotrebnog izlaganja starijih sugrađana.

2. Kupovina namirnica

Ono najosnovnije za normalno funkcioniranje svakako su prehrambene namirnice i lijekovi. Odmah na početku krize i čvrstih preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite da bi starija populacije trebala posve izbjegavati izlaziti van, susjedi su se organizirali. U mnogim stambenim ulazima osvanuli su oglasi koje su tamo ostavljali mlađi susjedi, nudeći starijim susjedima pomoć u nabavci. Iako su društvene mreže vrvjele takvim primjerima, ne znači da su baš svi dobili pomoć. Razmislite i pokušajte se sjetiti tko bi u vašoj okolini trebao pomoć. To je velika humana gesta koja, iako možda izgleda kao sitnica, doista može spašavati živote.

Kako biste dodatno pojačali oprez, možete koristiti već spomenutu aplikaciju Keks Pay putem koje vam osoba za koju obavljate kupovinu namirnica može brzo i jednostavno, bez kontakta, prebaciti novac. Pri korištenju Keks Paya nije važno u kojoj banci imate račun jer tu jednostavnu aplikaciju mogu koristiti baš svi.

3. Razmislite o njihovim hobijima

Poznajte li svoje starije sugrađane kojima želite pomoći u vrijeme koronakrize, ne bi bilo loše da im dostavite stvari koje bi ih mogle zabaviti. Ako znate da se vaša susjeda voli zabavljati brigom o biljkama, možete u nekom od trgovačkih centara ili na tržnici kupiti nekoliko tegli, zemlju i sadnice biljaka. Takav hobi sigurno će dobro doći svi susjedima koji žive u kući, ali i u stanu s balkonom. Aktivnosti na otvorenom, koje bi sada ipak trebale biti smanjene, stariji sugrađani mogu zamijeniti i vremenom provedenom na balkonu. Rad s biljkama, poznato je, smiruje i oslobađa od stresa pa je taj hobi u vrijeme koronakrize možda stvarno jedan od najboljih.

4. Neobavezni razgovori

Vjerojatno ste i prije koronakrize bili svjesni toga koliko stariji sugrađani uživaju u neobaveznim razgovorima. Razgovor o vremenskim neprilikama, televizijskom programu, neprimjerenu ponašanju druge susjede i negodovanje zbog način zbrinjavanja smeća neke su od najčešćih teme s kojim biste se mogli susretati u razgovoru s njima. Iako su bezazleni i možda nemaju preveliku važnost, vjerujte da su njima sada takvi razgovori potrebniji nego ikad. Vrijeme izolacije teško je za sve, a starijim sugrađanima još je teže, pogotovo ako žive sami. Nazovite ih ponekad i porazgovarajte o temama koje njih zanimaju. Svaki razgovor sada je potrebniji i korisniji nego ikad, a potpuno je besplatan. Iskoristite to i pomozite onima kojima je teže nego vama.

5. Informirajte starije sugrađane

Toliko je informacija već rečeno o koronavirusu, o simptomima, o liječenju, o mjerama koje sada svi moraju poštovati, a i o prevenciji. Za starije sugrađane prevencija je možda i najvažnija, a upravo o toj temi postoje brojne teorije i predomišljanja. U takvoj količini suprotnih informacije svi se lako pogubimo pa je važno da svojim starijim bližnjima ponovite neke važne stvari koje su možda u šumi informacija propustili. Iako su u početku krize neki stručnjaci govorili da je svaka maska za lice bolja od nikakve, kasnije su se iskristalizirale informacije o tome koje maske štite, a koje ne. No i dalje vidimo velik broj građana koji se u javnosti pojavljuju s pamučnim, višekratnim maskama za koje je rečeno da nemaju nikakv učinak, samo onaj psihološki. Podsjetite starije građane da to nije dovoljno dobra zaštitita i budite strpljivi za svaki upit koji imaju.

Kako osigurati stabilnost poslovanja tijekom i nakon krize, čitajte svakodnevno u našem specijalu. OstaniPovezan,OstaniNova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene