Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prijetnje i zveckanje oružjem

SAD i Sjeverna Koreja nadomak rata? "Trump se stjerao u kut, a ovo su razlozi zašto će požaliti ako napadne Kim Jong Una..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet sa strepnjom gleda prema Donaldu Trumpu i Kim Jong Unu, nestabilnom dvojcu koji razmjenjuje prijetnje, za sada samo verbalne provokacije, no istovremeno u svojim rukama drži, kako je američki predsjednik "tvitnuo", napunjene i zapete puške. Koliko je ovakva situacija zveckanja oružjem opasna i može li prerasti u vojni sukob razgovarali smo s Branimirom Vidmarovićem, stručnjakom za međunarodne odnose.

Čelnici Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje, Donald Trump i Kim Jong Un, odlučili su pokazati mišiće ali tako da potencijalno ugrožavaju globalnu sigurnost. Tenzije su posljednjih nekoliko dana dosegle vrhunac, a mogućnost oružanog sukoba čini se bliže no ikad.

"Šanse za vojni sukob su vrlo, vrlo male, ali nikada ne treba podcjenjivati tu mogućnost. S dolaskom Donalda Trumpa situacija se promijenila jer je u proteklih 10-15 godina SAD kao glavna vojna sila uvijek pokušavala diplomacijom rješavati vojni sukob i nikada nije pretjerano reagirala na provokacije Sjeverne Koreje niti je ova pretjerano provocirala. Sjeverna Koreja je slijedila svoju logiku razvoja, jer režim ni Kim Jong Una nije režim koji bi htio proširiti svoju vlast. Kim Jong Un, koliko god se smiješan činio, je dosta racionalan po tom pitanju, on zna da ne može pokoriti nikoga niti mu je to namjera. Njegova je motivacija preživjeti i učvrstiti svoju vlast, a za to mu treba novac. Nuklearno oružje je garancija preživljavanja njegovog režima, da ga nitko neće napasti niti svrgnuti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne



Donald Trump je pak otpočetka svojeg mandata suočen s brojnim unutarnjim problemima zbog skandala s Rusijom i zato se ponaša kako se ponaša, govori dosta iracionalno preko svoje "tviter diplomacije". Stjerao se u kut, što je nevjerojatno, jer zemlja kao SAD ima široki spektar mogućnosti", ocjenjuje stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović.

Podsjetio je kako je prije nekoliko mjeseci Trump isto prijetio Sjevernoj Koreji no ništa se nije dogodilo pa se tamošnji režim tada uvjerio da su američke riječi samo napuhani balon i još malo razmahao.

"Režim Kim Jong Una se dosta ohrabrio, nastavit će s nuklearnim pokusima i testiranjima balističkih raketa i tu je situacija dosta opasna. Upravo zato jer je Trump odlučio igrati igru verbalnog nadmudrivanja", ističe Vidmarović.

Amerika bez prave podrške, Trump usamljen 

Posljednja je pak prijetnja iz Pjongjanga najava da će "sredinom kolovoza ispaliti rakete prema američkom otoku Guamu u Tihom oceanu nakon čega je uslijedio odgovor iz Bijele kuće kako su oni spremni za vojni sukob ali da se ipak nadaju da se Kim Jong Un neće ponašati nepromišljeno. Međutim, Vidmarović naglašava kako ta prijetnja govori samo o ograničenim mogućnostima Sjeverne Koreje.

"To najbolje govori da niti jedna njihova raketa ne predstavlja prijetnju za sigurnost kopna SAD-a. Postoji mogućnost da ispale rakete - ali to će upakirati u pokus i provokaciju. Ukoliko do toga dođe, za Trumpa bi bilo najbolje, ako je već krenuo u tu igru, a da ne izgleda kao slabić ili isprovocira rat, da se te rakete u letu elegantno obore. To bi bila demonstracija kakve-takve moći i namjera. No, nitko ne može ući u Trumpovu glavu. Ako se odluči na bilo kakvu vojnu intervenciju, to je onda stvar koja treba ići do kraja mora biti genijalno planirana", naglašava Vidmarović.

Razloga za to je više. Naime, za vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje Amerika je dobila podršku Australije i Japana (koji je najmanje ugrožen ali mu odgovara situacija prijetnje zbog internih političkih ciljeva sadašnjeg premjera i jačanja vojske) dok je Južna Koreja, njezina saveznica, prva koja će nastradati.

"Amerika je sigurnosni jamac za taj dio svijeta, a zamislite kakav signal to šalje svim ostalim zemljama koje Amerika štiti i NATO-u. Novoizabrani predsjednik južne Koreje Moo Jae-In razrađuje detaljan plan za stabilizaciju odnosa sa Sjevernom Korejom i diplomatska rješenja, i umjesto da mu Trump pruži svu moguću pomoć, on negira interese zemlje koju bi trebao štititi", smatra analitičar.

Svjetska sila Kina je pak u specifičnoj poziciji - prvo je zagovarala mirno rješenje i unutarnju transformaciju Sjeverne Koreje no kada je Trump krenuo s oštrom retorikom predložila je varijantu dvostrukog smirivanja.

"Kinu brine više američki proturaketni sustav na južnokorejskom tlu od same Sjeverne Koreje. Vojna opcija Kini se ne sviđa jer će puno prognanika krenuti prema njoj, a tada bi opet moglo biti kao 1950. Kineski nacionalisti već su zatražili da u tom slučaju trebaju zatvoriti granice", tumači Vidmarović.

"Za Trumpa je najbolje da sve ostane kako jest"

Ocjenjuje da, s obzirom na geopolitičku situaciju, Trumpu i Americi najviše odgovara "status quo", odnosno mirni pokušaj rješavanja problema.

"Trumpova vojna akcija pokrenula bi puno kotačića u regiji, jako puno preslagivanja koja su u konačnici nepoželjna za SAD. Za američkog predsjednika je najbolje da ništa ne dira i da razmatra samo diplomatske poteze ako želi učvrstiti svoj i američki položaj u regiji. Inače će ga samo uništiti", zaključuje Vidmarović.

Ukoliko do nikakve vojne akcije ne dođe, vjeruje da će, bar dok je sadašnjeg dvojca koji ih vode, Sjeverna Koreja i Amerika nastaviti s istim folklorom. Teško je da mogu biti dva pobjednika u ovom slučaju, a ni Donald Trump ni Kim Jong Un ne žele biti gubitnici.

"Nemamo na temelju čega pretpostaviti da bi provokacije Sjeverne Koreje prestale te da bi obustavila razvoj nuklearnog programa. Oni traže sigurnost i shvaćaju da nemaju novaca za energetiku i razvoj vojske. Oni su velika vojska, ali su gladna vojska. Kim Jong un bi volio sve to prekinuti, ali da ne ispadne kao gubitnik. Razgovori sa Sjevernom Korejom trajali bi sigurno 15 godina, oni žele priznavanje statusa kao nuklearne države, to bi Kim Jong unu diglo ego, no u tom slučaju bi trebali bi priznati i njegov režim ovakav kakav jest. To je ono što se nikome ne sviđa. Izvana bi se to moglo samo silom promijeniti što je katastrofalno, ali je moguće pustiti da se Sjeverna Koreja transformira iznutra. Treba ohrabriti elite koje okružuju Kim Jong Una, to su stariji kadrovi koji su stasali uz njegovog oca koji je bio stabilniji i strateški dalekovidniji. Kim osjeća opasnost da bi netko mogao napraviti prevrat unutar Pjongjanga", tumači Vidmarović.

Kad je pak riječ o američkom lideru, on će, kaže sigurno forsirati prodaju proturaketnog sustava Južnoj Koreji, instalaciju takvih sustava u Japanu i jačati vojne vježbe.

Neke odgovore svijet će dobiti već uskoro ako Kim Jong Un ostvari najavu o lansiranju četiri rakete srednjeg dometa na američki pacifički teritorij Guam.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene