Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dnevniku Nove TV

PETROV O SPORNIM TEMAMA "Svim građanima će na kraju biti bolje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Most do nedavno nije htio ni pomisliti, a kamoli glasovati za ukidanje Poreznog USKOKA, skupine ljudi koja je otkrila velike malverzacije, radila na slučaju Mamić, državi uštedjela više od milijardu kuna...

Zašto se Most predomislio oko ukidanja Poreznog USKOKA, hoće li inzistirati na zamrzavanju plaća premijeru, predsjednici i saborskim zastupnicima, doznali smo od predsjednika Sabora Bože Petrova.

Pročitajte i ovo Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno Slika nije dostupna imaju svoje prijedloge Most kritizira poreznu reformu: ''To je kao da dajem nagradu za ulov nilskog konja u Hrvatskoj''

Promijenilo se štošta u poreznoj reformi od prve prezentacije koja je bila na prvoj sjednici Vlade. Je li to bila svojvrsna pobjeda Mosta?

Već prvi dan sam izjavio, nema tu pobjede, tu je samo zajednički interes, zajednička borba za građane Republike Hrvatske. Dva partnera su se usuglašavala. U trenutku kada smo imali zajednički nacrt, to smo iznijeli. To je bilo čisto pokazivanje partnerskog odnosa i tako je i bilo za vrijeme pregovora prije formiranja Vlade. Tako je to bilo i za poreznu reformu. Tako će se i nastaviti.

Čini se da su ideje manjeg partnera - Mosta ipak prevagnule u nekim situacijama?

Ali je isto tako i veći partner napravio kompletan porezni model, tako da ne vidim razlog zbog čega mi ne bismo sudjelovali na određen način u određenom obimu. A isto tako i sve one reforme koje mi budemo predavali, naravno da će to biti zajednička suradnja s većim partenrom u Vladi i naravno da će oni imati i svoje primjedbe i svoje prijedloge i da će se zajednički donositi odluke.

Dosta je bilo kritika oko poreza na prvu nekretninu, da će to uništiti građevinski sektor?

Što se tiče cjelokupne reforme ne može se gledati segmentirano. Sveobuhvatno ona ide na resterećenje građana i na takav se način treba gledati.

Je li Porezni USKOK sad nešto na što ćete imati primjedbe i dalje?

Znam da je medijima i oporbi izuzetno bitno da imaju na neki način nekakvo neslaganje ili da će pokušati producirati neslaganje. Ne. Ono što je nama bitno je da će Porezni USKOK biti jednako neovisan kao što je bio svih ovih godina. Porezni USKOK ima svoj smisao, svoju svrhu i treba djelovati i to je ono što je dogovoreno između dva partnera, tako da ne vidim nikakav problem u radu Poreznog USKOK-a.

No čini se da bi se mogao utopiti unutar Porezne uprave.

Razgovarat ćemo s našim partnerom. Ima i prvo i drugo čitanje. To neće biti problem. Problem mogu samo pokušati potencirati određene struje kojima se ne sviđa suradnja između HDZ-a i Mosta. Ali s naše strane je najbitnije da se očuva neovisnost Poreznog USKOK-a i da on nastavi raditi onako kako je do sada radio na čemu mu ja u ovom trenutku i čestitam.

Da se vratimo na poreznu reformu, dosta je bilo kritika prije svega iz oporbe oko poreza na prvu nekretninu, da će to uništiti građevinski sektor, ali i da je kontra demografske politike?

Što se tiče cjelokupne porezne reforme ne može se gledati segmentirano, samo jedan prijedlog nekog zakona u ovom paketu porezne reforme. Treba se gledati sveobuhvatno, ali sveobuhvatno ona ide prema resterećenju svojih građana Hrvatske, kroz različite modele. Na takav se način treba gledati. A što se tiče poreza na prvu nekretninu, smatram da zbog svega onoga kako će se olakšati građanima život nakon donošenja ovoga paketa, da to neće predstavljati njima problem. Uostalom, postojat će i druge mjere. Ne možete samo poreznom reformom stimulirati demografiju. Kroz sve različite mjere se treba stimulirati demografija, ali ne može samo porezna reforma biti ta preko koje se stimulira ili ne demografija.

Kažete, treba gledati sveobuhvatno. Sveobuhvatna kritika je da ide više na korist onima koji imaju više, a manje koristi onima koji imaju najmanje.

Ne bih se s tim složio. Ali ono što također građani trebaju znati u trenutku ako se steknu preduvjeti i nakon svih ovih rasterećenja koje je zahvatilo zaista sve građane Hrvatske, prvenstveno tu mislim na cijenu električne energije, kao jedan od pokazatelja. Da je slučajno sve ostalo isto, cijena električne energije bi od 1.1. 2017. skočila za 20 %. To se ovom poreznom reformom uspjelo spriječiti. Cijena neće ići prema gore. Možda čak bude išla i prema dolje. Ali, gledajući sveukupno, svim građanima će na kraju biti bolje. Naravno, ako se steknu preduvjeti, već za godinu dana možemo gledati je li moguće rasterećenje, gledajući dohodovno i srednje i niže razine dohotka. Znači i to postoji kao mogućnost ukoliko se steknu preduvjeti.

Što će biti s plaćama dužnosnika?

Već smo rekli da u ovom trenutku zbog socijalne situacije, nama je teško prihvatljivo da plaće dužnosnika rastu. S druge strane razumijem argumente partnera koji govore da je to na određen način njima teško prihvatljivo jer je dužnosnička razina u ovom trenutku podcijenjena. Nama to više pravi problem iz razloga što smatramo da je socijalna situacija takva da ne znam kako to mogu građani dobro primiti. Mi ćemo s naše strane izaći s prijedlogom zakona. U tom trenutku ćemo pozvati apsolutno sve zastupnike.

HDZ već kaže da je to čisti populizam.

HDZ može imati takvo mišljenje i SDP može imati takvo mišljenje, ali pozvat ćemo apsolutno sve. S druge strane morate znati da mi jesmo manji partneri i kao manji partner za neke se stvari možemo izboriti, ali ne možemo apsolutno sve mijenjati i Most u ovom trenutku nema 76 ruku u Saboru.

No, bili ste i manji partner u prošloj Vladi. Vaše predizborno obećanje je bilo 9999 kuna, plaća saborskih zastupnika. To ste nekako zaboravili?

Ne, nismo zaboravili, iz razloga što je 9999 kuna bio kao simbol nerada u sabornici, iz razloga što smo cijelo vrijeme govorili da su saborske klupe prazne.

I danas su vam prazne.

Tako je, dijelom iz razloga, i to je bila jedna od tema danas na širem predsjedništvu, da se potakne predsjednike i predstavnike klubova saborskih zastupnika da razgovaraju sa svojim zastupnicima, a da se ne ide prisilom, nego jednim pozitivnim, normalnim, konstruktivnim razgovorom, da se sudjeluje. Postoji različiti načini da se, ukoliko se želi, natjera saborske zastupnike da budu u klupama. S druge strane, mislim da je jedan pozitivniji pristup na kraju plodonosniji. Očekujem da će se to napraviti i očekujem da će bez bilo kakve prisile na kraju saborske klupe biti punije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene