Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJE BILO RAZUMIJEVANJA

Ministar Božinović objasnio zašto Hrvatska ne može prosvjedovati zbog gimnazijalca koji je vraćen s granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je kazao da Hrvatska nema mogućnost prosvjedovati zbog zabrane prolaska kroz Sloveniju zagrebačkom srednjoškolcu porijeklom iz Sirije u sklopu organizirane đačke ekskurzije, jer je slovenska policija striktno provodila direktivu EU.

"Radi se o provedbi direktive EU vezano uz putovanje osoba koja uživaju međunarodnu zaštitu u zemlji članici EU. Dakle, u ovom slučaju sve osobe koje su ostvarile pravo na međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj slobodne su kretati se Republikom Hrvatskom. Što se tiče odlaska u druge članice EU, u tom slučaju svaka država članica može prema njima primijeniti pravila, propise koji vrijede u odnosu na sve građane takozvanih trećih zemalja", kazao je Božinović novinarima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi u susjedstvu Nemaju toaletnog papira, a radijatori su im isključeni: ''U mojoj školi sapun je legenda'' Prometna nesreća u Veneciji Petero u teškom stanju FOTO/VIDEO Stravična nesreća kod Venecije: Autobus sletio s nadvožnjaka, najmanje 21 osoba poginula. Među ozlijeđenima i Hrvat

Kaže kako Hrvatska nije u mogućnosti prosvjedovati "zbog striktne primjene te direktive".

"Međutim, ja sam siguran, da je bila situacija na hrvatskoj graničnoj kontroli, da bi hrvatski policajci uzeli u obzir činjenicu da se radi o organiziranom prijevozu, o djeci jedne škole, jednog razreda, i barem pokušali, ako ima nekih tehničkih nedostataka, u suradnji s kolegama s druge strane, riješiti taj problem", kazao je Božinović.

Na upit novinara tko je provjeravao sve službene poslužitelje i korisničke račune, osobne komunikacijske uređaje s privatnom korespondencijom e-mailom te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga potpredsjednice Vlade Martine Dalić, Božinović je kratko odgovorio da takav posao obavljaju nadležne državne institucije Republike Hrvatske, a na dodatni upit je li to uobičajeno, kazao je da je to "sastavni dio posla tih institucija". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene