Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvijestila biljana borzan

Iznad svih očekivanja: 12.000 zgrada želi ugradnju dizala sufinanciranih iz EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) u ponedjeljak je predstavila podatke o prikupljenim pretprijavama građana za sufinanciranje ugradnje dizala u višeetažne stambene građevine iz fondova EU-a, po kojima gotovo 12.000 zgrada, odnosno 70 posto od 16.804 evidentiranih zgrada bez liftova, želi ugradnju dizala sufinanciranih iz EU-a.

Podaci su to ankete koju su predstavnicima suvlasnika stanova poslali organizatori inicijative "Dostupnost do stana" - Koordinacijski odbor društava i udruga Hrvatske pošte (HP), Hrvatskih telekomunikacija (HT) Zagreb i Hrvatske gospodarske komore (HGK) - Komora Zagreb, u suradnji s europarlamentarkom Borzan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna još jedna prilika Borzan objavila dobre vijesti za sve koji žele ugraditi dizalo europskim novcem, no postoji jedan uvjet Slika nije dostupna Kritika zbog EU fondova Borzan: "Zbog nesposobnosti će nam propasti milijarde eura"

Svrha neobvezujućih pretprijava bila je utvrditi koliko je zgrada zainteresirano za projekt kako bi se za njega izdvojila adekvatna sredstva te pobijanje tvrdnji da interes nije velik. Prikupljeni podaci, naglasila je Borzan, mogu poslužiti i za pripremu programiranja za sljedeće financijsko razdoblje korištenja EU-ovih fondova 2021.-2027.

Borzan ističe da bi se ugradnja dizala mogla velikim dijelom financirati iz europskih fondova - 85 posto, ako Europska komisija ocijeni da se Hrvatska popravila u povlačenju novca iz EU-ovih fondova, a ta se ocjena očekuje u veljači.

"Ako smo se popravili, onda bismo mogli dobiti 'zeleno svjetlo'. Kao i svi ostali projekti koji bi se trebali financirati kroz izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i ovaj projekt ovisi o tome hoće li Europska komisija odobriti rebalans 10,7 milijardi eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju. U suprotnom, Hrvatska će čekati sljedeće financijsko razdoblje koje počinje tek 2021. godine", rekla je Borzan.

Odaziv iznad svih očekivanja

Ocijenila je kako je odaziv zgrada, odnosno predstavnika suvlasnika i stanara, bio iznad svih očekivanja. Od 16.800 poslanih pretprijava, 8046 ih je popunjeno, potpisano i vraćeno poštom. Ako se tome doda još 3897 online prijava, interes za sudjelovanje u projektu iskazan je za 12.000 zgrada, kazala je.

Smatra da je iz tolikog odaziva više nego jasno da simbolični projekt od stotinjak dizala, koji je najavila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, neće biti adekvatan za zadovoljenje interesa i potreba građana.

Prema popisu stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj je bilo 758.633 osoba starijih od 65 godina. Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je 2015. bilo 511.228 osoba s invaliditetom. U društvene skupine kojima bi taj projekt značajno podigao kvalitetu života treba, ističe Borzan, pridodati i obitelji s malom djecom, koje moraju uz stepenice vući kolica i namirnice.

"Dizalo u višekatnoj zgradi nije luksuz, već važno životno pitanje za stotine tisuća naših građana. Umirovljenik koji živi na trećem katu zgrade bez dizala u godinu dana prijeđe gotovo 30.000 stepenica. Kada bolest i godine učine svoje, ti ljudi praktički postaju zatočenici svojih stanova", kazala je.

Osim toga, drži Borzan, to nije samo projekt koji omogućava kvalitetniji život građana, nego i gospodarski projekt koji pokreće nova radna mjesta i građevinski sektor. (Hina)

Aktualno Katastrofalna pogreška i neobjašnjivi prekid jednog od najboljih MMA sudaca na svijetu Alvey i sudac Goddard u raspravi Alvey i sudac Goddard u raspravi +0 Alvey i sudac Goddard u raspravi FIGHT! Katastrofalna pogreška i neobjašnjivi prekid jednog od najboljih MMA sudaca na svijetu 1/2 >>

Aktualno Jennifer Lopez: Izdanje za Grammy koje je (ne)ugodno iznenadilo mnoge Jennifer Lopez - 2 Jennifer Lopez - 2 Foto: Getty Images Jennifer Lopez - 4 Jennifer Lopez - 4 Foto: Getty Images Jennifer Lopez - 1 Jennifer Lopez - 1 Foto: Getty Images Jennifer Lopez - 3 Jennifer Lopez - 3 Foto: Getty Images Versace ima novi model kultne haljine kakvu je 2000. nosila Jennifer Lopez - 4 Versace ima novi model kultne haljine kakvu je 2000. nosila Jennifer Lopez - 4 Foto: AFP, Getty Images, Profimedia +2 Jennifer Lopez Grammy 2017. Moda & ljepota Jennifer Lopez: Izdanje za Grammy koje je (ne)ugodno iznenadilo mnoge 1/8 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene