Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boras šalje svoje ljude

Prosvjed na Filozofskom zbog suspendirane dekanice: "Sveučilište mora bolje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor Damir Boras na Filozofski fakultet šalje povjerenstvo koje će preuzeti upravljanje fakultetom, no ondje će ih dočekati profesori i studenti koji se tome protive i dočekuju ih uz poruku "Sveučilište mora bolje".

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta prosvjedovali su protiv odluke rektora Damira Borasa o suspenziji dekanice Vesne Vlahović-Štetić, a podršku joj je pružio i Neven Jovanović istaknuvši da je prije tri godine izabrana da bi Fakultet uredila i povela prema znanstvenoj istini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisalo 68 članova Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta predložilo osobu za dekanicu nakon neopozive ostavke Miljenka Šimprage Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uskratio im suglasnost Boras odbio kandidate za dekana Filozofskog fakulteta: "Daje naslutiti da neće prihvatiti nikoga tko nije po njegovoj mjeri"

"Mojom suspenzijom Rektor Boras preuzeo je odgovornost za destabilizaciju Filozofskog fakulteta, a time i Sveučilišta u cjelini i morat će se nositi s posljedicama. Što se povoda za suspenziju tiče, voljela bih da mi hrvatsko pravosuđe razložno objasni kako dekanica jednog fakulteta može mobingirati prorektora, koji je ujedno najmoćniji čovjek na Sveučilištu.

Ponosna sam na sve što je moja Uprava učinila za Filozofski fakultet u ove nepune tri godine. Učinili bismo i više da nismo radili u tako nepovoljnim okolnostima", poručila je suspendirana dekanica, prenosi N1.

Osuđena za mobing

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras suspendirao je jučer dekanicu Vlahović-Štetić zbog, kako je navedeno, kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu.

Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za mobing Ante Čovića, kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, navedeno je u priopćenju Sveučilišta.

Profesor FF-a Neven Jovanović podsjetio je da je Vesnu Vlahović-Štetić prije tri godine Vijeće Filozofskog fakulteta izabralo nezadovoljno "onim koji je dotad Fakultet vodio, nezadovoljno i smjerom u kojem je Fakultet vodio – prema bogosloviji, prema spajanju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, i nezadovoljno bahatim načinom na koji ga je vodio".

Vlahović-Štetić na čelo Fakulteta došla je 1. listopada 2017., preuzevši dužnost od obnašatelja dužnosti Željka Holjevca.

"Dekanicu koju je jučer suspendirana, izabralo je Vijeće Filozofskog fakulteta da bi ona Fakultet uredila i sredila, da bi ga konačno povela u smjeru poštenja i znanstvene istine. Ne u smjeru klijentelizma, trgovine i dogme. Htjeli smo da se prekine linija pada u blato i pada u dogmu", rekao je Jovanović.

Istaknuo je da su dekanica i njezina uprava svoj posao radili pošteno i časno.

Oni su, rekao je, za dobrobit cijeloga Fakulteta donijeli mnoge teške odluke, "oduzeli mnoge isposlovane povlastice i ograničili razne samovolje".

Istaknuo je također da su dekanica Vlahović-Štetić i njezina uprava tijekom cijeloga trogodišnjega rada imali podršku većine u Fakultetskom vijeću koje "ne čine dekani, nego radnici i studenti".

Jovanović: Želi se pokazati da su neznanje i nesposobnost poželjne vrijednosti ove države

Većina onih koji na Fakultetu rade i studiraju naglašava da su "čvrsto i odlučno htjeli drukčiji, pošteniji, uređeniji fakultet, i za taj smo se cilj bili spremni odreći i vlastitih povlastica i vlastite komocije".

Sve je to, ocjenjuje, "opasno u sustavu kakav su izgradili i kakav žele Damir Boras i njegovi moćni pomoćnici".

Zato, smatra, u ovom času nije važno samo oduzeti Filozofskom fakultetu demokratski izabranu dekanicu i njezinu upravu. Još je važnije, ističe Jovanović, "potpuno izvrnuti stvari i zamijeniti teze i dokazati sveučilišnoj zajednici, akademskoj zajednici, građanima i javnosti da je bijelo zapravo crno... da su neznanje i nesposobnost poželjne vrijednosti ove države".

Danas se, dodao je, "kadija koji sudi sve i svakoga, koji se sudi sa svim i svakim, uključujući i vlastite studente, poziva na sudske presude".

Na Filozofskom fakultetu, kao i na Sveučilištu u Zagrebu, temeljni su posao istina i znanje, ističe Jovanović te dodaje kako bez potrage za istinom i znanjem ništa što radimo nema smisla.

"Zato na Filozofskom fakultetu, a i na onom dijelu Sveučilišta u Zagrebu koji je još uvijek zaista sveučilište, tu stojimo i tu možemo stajati samo iza onih koji nam u potrazi za istinom i znanjem pomažu. Za nas su to samo dekanica Vlahović-Štetić i njezini prodekani", poručio je Neven Jovanović.

Njemu je Senat Sveučilišta u travnju odbio dati suglasnost za imenovanje na dužnost dekana, za što ga je predložilo Vijeće Filozofskog fakulteta.

Goldstein: Puno je neobičnosti u presudi

Profesor Filozofskog fakulteta Ivo Goldstein za N1 je poteze rektora Borasa ocijenio "nepriličnim i sramotnim".

Početkom skandala Goldstein smatra odluku Senata Sveučilišta o odbijanju suglasnosti kandidatu Fakulteta za dekana Nevenu Jovanoviću, iako je on tajnim glasanjem na Fakultetskom vijeću dobio više od 90 posto glasova.

"U međuvremenu je došla i ova presuda za mobing, koju je pokrenuo prorektor Čović. Puno je neobičnosti u toj presudi. Prorektor je za mobing tužio dekanicu Fakulteta, koja je u hijerarhiji ispod njega", rekao je Goldstein.

Sudsku odluku Goldstein smatra još jednim dokazom da je potrebna reforma sudstva.

"Kako možete uopće termin mobing primjenjivati u slučaju postupka kada je prorektoru Čoviću po proceduri, koja je na Fakultetu obavljena i mimo sadašnje dekanice Vesne Vlahović-Štetić, oduzeto zvanje redovnog profesora jer se ustanovilo da u tim postupcima njegovih izbora u zvanje nije bio korektan i nije korektno prezentirao svoje radove".

To je sada neposredan povod ovome da se instalira profesor Veterinarskog fakulteta Miljenko Šimpraga, rekao je Goldstein pozivajući ga da "još jednom razmisli hoće li u svojstvu nametnutog, oktroiranog dekana doći na Fakultet".

Studenti i profesori okupljeni na ulazu u zgradu Filozofskog fakulteta uzvikivali su "Živio Filozofski" i "Filozofski je naš", a ispod stepenica fakulteta prostrli su veliki transparent "Sveučilište mora bolje".

Divjak: Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu znanosti i visokog obrazovanja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je u četvrtak na Facebooku da akademske klike uništavaju sustav znanosti i obrazovanja te da "osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu" i poručila da "Sveučilište mora bolje".

"Akademske klike uništavaju sustav znanosti i visokoga obrazovanja i na to stalno upozoravam. Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu znanosti i visokog obrazovanja, ali članovi Senata trebaju preuzeti odgovornost i usmjeravati Sveučilište tako da daje podršku izvrsnima, onima koji mogu doprinijeti razvoju Sveučilišta i kvaliteti znanosti i obrazovanja", napisala je Divjak na Facebooku dodavši da 70-godišnjaci ne mogu zaustavljati mlađe i sposobnije

"Poštujem autonomiju sveučilišta, ali ne smijem šutjeti u ovakvim situacijama. Sveučilište mora bolje", poručila je Divjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene