Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lara Stanić je Bolja Hrvatska

Priča o hrvatskoj liječnici koja je mnogima promijenila živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lara Stanić kao liječnica volonterka otputovala je na neko vrijeme u Etiopiju i besplatno operirala siromašne građane s teškim deformacijama lica. Sve s čim se susrela vrlo je potresno, a ona je zbog toga naša Bolja Hrvatska.

Dr. Lara Stanić, specijalistica otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, već 15 godina radi kao liječnica. Prošla je obiteljsku, hitnu medicinu, a danas kao otorinolaringologinja radi u čakovečkoj bolnici. "Bavim se svim aspektima moje specijalizacije, ali nekakav uži interes u sklopu te specijalizacije jest kirurgija karcinoma kože i rekonstrukcija lica nakon toga", kaže Lara.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina" Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

Svoje znanje odlučila je iskoristiti za pomoć oboljelima i siromašnima. Otputovala je u Etiopiju gdje je radila kao volonter. "Bila sam dva tjedna u Adis Abebi s još tri kirurga. Dakle, nas četvero činili smo tim i operirali smo otprilike 30, 30 i nešto pacijenata", kaže Lara.

Među njima bili su i oboljeli od nome. To je gangrena usne šupljine koja kod 10 posto ljudi koji uopće prežive prvi stadij završava s teškim deformacijama lica. Bolest je to koja često pogađa afričku djecu. Iako se došla baviti slučajevima nome, na kraju je s timom operirala i pacijente s drugim ozljedama. "Najveća operacija bila je ona u trajanju od 13 sati dječaka koji je izgubio vilicu uslijed ugriza hijene", prisjeća se Lara.

Sve to rame uz rame s iskusnim kirurzima iz cijeloga svijeta. Liječnici volonteri mnogim su Etiopljanima jedina nada u ozdravljenje. "Dostupnost zdravstvene skrbi ondje je jako mala. Navodno, tako su mi rekli, u cijeloj zemlji na 90 milijuna stanovnika postoji 11 kirurga", kaže Lara.

Usavršavala se u Nizozemskoj i Engleskoj. U Londonu je prošlog tjedna polagala važan ispit za međunarodnu licencu iz plastično-rekonstruktivne kirurgije lica.

I uz sve to planira nastaviti svoju humanitarnu priču. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene