Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATRAG NA FAKULTET

Blaženka Divjak odlazi iz politike: "Građani očekuju da ministri budu političari s izbornim legitimitetom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na Facebooku je objavila da se povlači iz politike.

Nakon nagađanja da će se Plenković zahvaliti ministrici Divjak i da ona više neće biti u njegovoj novoj Vladi, Blaženka Divjak objavila je da se vraća svojoj akademskoj karijeri i da napušta politiku. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna online platforma Ministrica Divjak predstavila novi projekt HNS-a: "Mi se otvorenosti i pitanja ne bojimo" Slika nije dostupna Inicijativa za što hitniju provedbu HNS predlaže da Povjerenstvo za obrazovnu reformu više ne bira premijer: Treba ga institucionalizirati

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Zahvaljujem svima Vama koji ste mi posljednje tri godine pružali podršku u uvođenju promjena u obrazovanje i znanost u Hrvatskoj i davali sve od sebe da te promjene zažive.

Ušla sam u Vladu 2017. kao stručnjak u području obrazovanja i znanosti na poziv HNS-a, iako se do tada politikom uopće nisam bavila. Nije mi bio cilj biti ministrica, već sam preuzela tu zahtjevnu i odgovornu dužnost u teškim vremenima i ostvarila ono što sam obećala, a to je kurikularna reforma općeg obrazovanja, reforma strukovnog obrazovanja, poticanje izvrsnosti u obrazovanju i znanosti, kao i rekordno ulaganje u obrazovanje i znanost.

Način na koji je sustav obrazovanja odgovorio na krizu uzrokovanu koronavirusom pokazuje da smo uspjeli obrazovanje učiniti sposobnim odgovoriti na izazove i potrebe društva, pa čak i krizne situacije.

Međutim, rezultati parlamentarnih izbora pokazali su da građani očekuju da ministri budu političari s izbornim legitimitetom. Stoga se ja vraćam svojoj akademskoj karijeri i nadam se da će se svi ovi reformski procesi nastaviti. To naravno ne ovisi samo o budućem ministru ili ministrici već i o tome koliko ljudi u sustavu obrazovanja i znanosti žele i bore se za promjene te koliko smo mi kao društvo zreli i odgovorni.

Za neizvjesnu jesen sve je pripremljeno i to omogućuje budućem ministru ili ministrici lakši početak.

Veliki projekt cjelodnevne nastave koji je pripremljen sljedeći je veliki korak i čini se da oko njega postoji široko suglasje te može biti dobar primjer i test kontinuiteta politika u obrazovanju.

Svima želim zdravlja i snage da u ovim teškim vremenima pokažemo zajedništvo i sposobnost da izazove pretvorimo u prilike", poručila je Divjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene