Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuljanić oslobođen

Bivši čelnici VSOA-e proglašeni krivima, Grdić i Preost dobili tri godine zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Darko Grdić i Ognjen Preost, bivši čelnici Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, osuđeni su nepravomoćno na tri godine zatvora jer su oštetili proračun za 4,9 milijuna kuna.

Darko Grdić, bivši ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), i njegov zamjenik Ognjen Preost nepravomoćno su osuđeni na tri godine zatvora. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

Zdeslav Ivanković, bivši tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e, osuđen je na 10 mjeseci uvjetno, Denis Lukinić na 11 mjeseci uvjetno, a Tibor Mijo Kuljanić je oslobođen. 

Grdić prema presudi mora vratiti oko 1,5 milijuna kuna, Preost više od tri milijuna, a Lukinić 199 tisuća kuna. Kao i suđenje, obrazloženje presude bilo je zatvoreno za javnost.

"Naravno da nismo uzeli taj novac. Nismo uzeli ni kune", odgovorio je Preost na pitanje novinarke Nove TV Ivane Pezo Moskaljov

Nenad Strukan, Preostov odvjetnik, također je ustvrdio da osuđeni čelnici VSOA-e nisu uzeli novac. "Naravno da se ovo nije dogodilo. Oni su časni ljudi. Žao mi je da suđenje nije bilo otvoreno za javnost", rekao je Strukan, dodajući da su optuženi "stali na žulj nekim ljudima". Nije odgovorio na pitanje kome su to stali na žulj.

Čelnici VSOA-e osuđeni su jer su iskoristili položaj i ovlasti te oštetili proračun za gotovo pet milijuna kuna. Iako su bili upozoreni, ipak su uništili operativnu dokumentaciju. 

Grdić i ostali bili su optuženi da su otuđili novac iz blagajne VSOA-e za posebne namjene, pravdajući to isplatama troškova doušnika.

Grdić, Preost i Kuljanić bili su optuženi da su otuđili svaki po 1,5 milijuna kuna. Ivankovića se teretilo za oko pola milijuna, a Lukinića za oko 200 tisuća kuna.

Na izricanju presude bili su samo Preost i Lukinić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene