Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više od 33 milijuna kuna

Sjećate se Nadana Vidoševića i sudske trakavice oko izvlačenja novca iz HGK? Danas je bilo govora o paralelnom sustavu upravljanja: "Zato sam dobila otkaz"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Martina Velnić Župić posvjedočila je na suđenju Nadanu Vidoševiću i njegovim suradnicama zbog izvlačenja novca iz institucije u kojoj je godinama bio na čelu da su u HGK postojali paralelni sustavi upravljanja.

"Otvorile su mi se oči u pogledu velikih isplata nakon sam vidjela izvješće revizije iz rujna 2011. godine. Ja sam dobivala na potpis velike količine dokumenata i svaki nisam mogla provjeriti, ali sam kasnije manje potpisivala ugovore koje je više potpisivala Zdenka Peternel. Kod potpisa je drugačiji potpis ugovoru, a drugačiji je pristup virmanu. Ja kasnije nisam potpisivala ugovore jer nisam željela taj posao raditi na takav način'', kazala je Velnić Župić.

Svjedokinja je naglasila da su u Komori postojali paralelni sustavi upravljanja zato jer se je tako željelo raditi te je dodala da je, uvidjevši da sve ne ide kako treba, reagirala, počela tražiti dokumentaciju i postavljati pitanja. "Konačno, zbog toga sam dobila i otkaz", nadodala je Velnić Župić.

Svjedokinja je zaključila da je financijska služba u neprofitnim organizacijama odgovorna za točnost i ispravnost dokumenata te kako je prema dokumentima Komore za to trebao biti odgovoran glavni tajnik, ali da zbog dvostrukog upravljanja to nije bilo tako.

Nekadašnji čelnik HGK Nadan Vidošević je iznoseći svoju obranu u ožujku, više od četiri godine od početka suđenja u aferi Remorker, kazao da nije sudjelovalo u fiktivnim poslovima i da je lažna tvrdnja 'pokajnika' Davora Komeričkog kako je od njega tražio da opere novac.

Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko 50 tisuća kuna Stigla pravomoćna presuda: Tri obitelji žrtava ratnog zločina na Ovčari dobit će naknadu štete

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kad ti život da limune... Obiteljska svađa kod Varaždina: Umirovljenica (74) osuđena jer je izudarala brata po glavi vrećicom limuna

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna.

No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene