Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija predsjednika HSS-a

Krešo Beljak - Samoborski gradonačelnik najavio je povratak popularnosti HSS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak najavio je da je stiglo vrijeme za oporavak HSS-a koji dulje vrijeme gubi na popularnosti. Mnoge je iznenadio svojom odlukom da na predstojeće izbore krene u koaliciji s SDP-om.

Krešo Beljak rođen je 22. kolovoza 1971. godine u Brežicama u Sloveniji. Osnovnu je školu pohađao u Samoboru, a nakon srednje škole upisao je Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu gdje je stekao zvanje profesora zemljopisa. Godine 2016. završio je i poslijediplomski specijalistički studij Vanjske politike i diplomacije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Aktivno govori engleski i njemački jezik.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin KOALICIJA ZA BOLJU HRVATSKU Pao je važan dogovor, SDP s ovih devet stranaka ide na izbore: "Dosta je HDZ-a" Slika nije dostupna Beljak u Dnevniku Nove TV 'Mislim da je u ovom trenutku neko treći najviše iznenađen... Onaj tko više ne može ucjenjivati'

Samoborski gradonačelnik bio je sudionik Domovinskog rata između 1990. i 1992. godine.

Između 1999. i 2002. godine živio je i radio je u SR Njemačkoj.

Beljak je član HSS-a od 2003. godine, a prije toga se nije bavio politikom. Iste je godine izabran za vijećnika u Vijeće mjesnog odbora te je postao tehnički tajnik GO-a HSS-a Samobor.

Neko je vrijeme bio suspendiran iz stranke uslijed unutarstranačkih sukoba, a po povratku, 2005. godine izabran je za povjerenika HSS-a u Gradu Samoboru. Kada je u travnju sljedeće godine obnovljen ogranak ponovno je izabran za njegovog predsjednika, te mjesec dana kasnije postaje ponovno predsjednik GO HSS-a Samobor, pobijedivši na izbornoj skupštini protukandidata Pavla Groma sa 75% glasova. Tada postaje članom odbora županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije te nešto kasnije i članom Stručnih vijeća HSS-a Republike Hrvatske.

Početkom 2009. godine, odbor GO HSS-a Grada Samobora izglasao ga je kao kandidata za gradonačelnika grada Samobora. Na izborima u svibnju 2009. godine HSS u Samoboru nastupa samostalno te osvaja rekordnih 6 mandata u Gradskom vijeću. Dužnost gradonačelnika Samobora preuzeo je 4. lipnja iste godine. Na lokalnim izborima u svibnju 2013. godine ponovno je izabran za gradonačelnika grada Samobora kao zajednički kandidat HSS-a i SDP-a.

U ožujku 2016. godine na Glavnoj izbornoj skupštini, izabran je za predsjednika HSS-a, zamijenivši dotadašnjeg predsjednika Branka Hrga.

Prvi je istupio iz Domoljubne koalicije, a svoje nezadovoljstvo statusom stranke unutar nje iskazivao je netom nakon što je izabran na mjesto predsjednika. Nakon toga sklopio je sporazum s SDP-om te je HSS postao četvrta stranka unutar Narodne koalicije.

'Mislim da je riječ svjetonazor u hrvatskom jeziku pogrešno shvaćena i da to ne bi trebali gledati na takav način. Trebali bi tražiti svi skupa stvari koje nas vezuju, po čemu smo slični, a ne ono po čemu se razlikujemo. Zato i jesmo u tim problemima', istaknuo je netom prije odluke o ulasku u Narodnu koaliciju na razgovoru kod Mislava Bage, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Samoborski gradonačelnik neprestano ističe kako je HSS demokratska stranka, te kako mu ne pada na pamet, niti da sluša direktive, niti da on drugima diktira što bi trebali misliti ili kako glasovati. Najavio je kako je stiglo vrijeme oporavka HSS-a čija popularnost godinama već pada.

Oženjen je i otac je troje djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene