Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POREZNI DUG OLT-A

Borzan na suđenju bivšoj šefici Porezne uprave: "Ne sjećam se jesam li se s Radeljićem osobno sastajala"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biljana Borzan, SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu, svjedočila je na suđenju Nadi Čavlović Smiljanec o svojoj ulozi u odgodi poreznog duga osječkoj tvrtki OLT.

Na suđenju Nadi Čavlović Smiljanec, bivšoj ravnateljici Porezne uprave, svjedočila je Biljana Borzan, SDP-ova eurozastupnica koja je u to vrijeme bila zastupnica u Hrvatskom saboru. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

Prema optužnici USKOK-a, Borzan i Mate Radeljić, aktualni savjetnik predsjednice Republike za unutarnju politiku, bili su aktivno uključeni u odgodu porezne ovrhe osječkoj tvrtki OLT

Borzan je na Županijskom sudu posvjedočila da ju je Radeljić, koji je tada bio direktor Osječke televizije, nazvao i rekao da postoji nekakav problem sa shvaćanjem poreznog duga OLT-a te zamolio da dogovori sastanak s Čavlović Smiljanec.

Borzan je, kaže, rado prihvatila molbu i nazvala ravnateljicu koja joj je rekla da će rado primiti ljude iz OLT-a kako bi se razjasnilo o čemu se radi. Posvjedočila je da joj je Radeljić rekao da postoji velika volja i želja da se dug plati, ali da se mora raščistiti kolika je uopće visina duga. 

No stekla je dojam da OLT-ovi predstavnici nisu bili zadovoljni sasankom u Zagrebu te kaže da je nazvala Ružicu Kovačević, šeficu osječke Porezne uprave da primi predstavnike OLT-a, što je ova prihvatila, no povratno se s njom nije čula. 

Negodovala je, kaže, kada ju je Radeljić ponovo nazvao zbog te teme, no nakon što joj je rekao da postoji varijanta da se nekretninom plati dug, ipak je odlučila još jednom razgovarati s Ružicom Kovačević, koja joj je pak savjetovala da se ne petlja u to te da će OLT, ako ne ispuni zahtjeve, ići u blokadu. Njezine je riječi Borzan ozbiljno shvatila i, kaže, više je nije zvala ni za što. 

Posvjedočila je kako je smatrala da radi plemenito djelo i da je samo htjela da svi dužnici plate svoj dug. Na pitanja tužiteljstva Borzan je rekla da ne zna o kolikom se poreznom dugu radi, no zna da je bila riječ o milijunima. Nije se mogla sjetiti je li se s Radeljićem osobno sastajala zbog toga, no sjeća se da je triput s njim razgovarala. Tada je, kaže, bila u dobrim odnosima, no s Radeljićem sad više ne kontaktira. 

Tvrdi i da nikad zbog toga nije kontaktirala Slavka Linića, tadašnjeg ministra financija te da nikad od Čavlović Smiljanec nije tražila da se odgodi ovrha OLT-om. "Sve što sam tražila od Nade Čavlović Smiljanec mislim da je bilo u okviru zakona", rekla je Borzan, dodajući da ju je tadašnja šefica Porezne uprave nazvala nakon inspekcijskog nadzora i napisa u medijima i pitala ju je li ju zvala u vezi OLT-a. Dodala je da je bila jako ljuta i uzrujana. 

Nakon izbijanja afere razgovarala je i s Ružicom Kovačević, koja je, kaže, bila vidno uzrujana i tvrdi da nije znala da Porezna uprava nije postupila onako kako je trebala. 

Nada Čavlović Smiljanec optužena je da je stopiranjem naplate poreznog duga poduzetniku Željku Bilošu državu oštetila za 9,5 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene