Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska agencija za lijekove

Borzan o povlačenju kandidature: Vlada nas je osramotila. Hoće li itko biti pozvan na odgovornost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biljana Borzan, europarlamentarka i predstavnica Europskog parlamenta za odnose s Europskom agencijom za lijekove, oštro je komentirala jutrošnju odluku Vlade RH.

Vlada RH u ponedjeljak ujutro, na sam dan odluke, povukla je kandidaturu Hrvatske za domaćinstvo Europske agencije za lijekove. Predstavnica Europskog parlamenta za odnose s agencijom Biljana Borzan komentirala je tu odluku.

Pročitajte i ovo Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage Što je Hrvatska izgubila s Europskom agencijom za lijekove Europska agencija za lijekove trenutno je u Londonu (Foto: AFP) "POSTUPAK PODLOŽAN SUGESTIJAMA" Preokret: Hrvatska povlači kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

"Radi se o sramotnom završetku iznimno loše odrađenog posla. Službeno objašnjenje iz Vlade dade se sažeti u to da druge države članice nisu prepoznale svu veličanstvenost naše kandidature.

Debakl se počeo nazirati kada je Vlada tek u lipnju osnovala radnu skupinu za izradu kandidature, a rok za prijave bio je u srpnju. Mjesec dana da se napravi ogroman posao za koji su se druge države počele pripremati prije godinu dana!?" izjavila je Borzan.

Danas se u Bruxellesu, pri Vijeću za opće poslove Europske unije, glasa o novim sjedištima za Europsku agenciju za lijekove i Europske agencije za bankarstvo koje se sele iz Londona. Ministri vanjskih poslova država članica glasaju tko će dobiti jackpot u vidu stotina dobro plaćenih stručnjaka, noćenja, kongresnog turizma i utjecaja.

"Mi smo se morali uključiti u ovu utrku jer smo jedna od nekoliko države članice koje nemaju niti jedno tijelo EU-a. Čak i da nismo dobili Agenciju za lijekove, dobra kandidatura poslužila bi nam kao zalog za ubuduće, za neke buduće agencije i povlastice. Najgora je posljedica ovog raspleta događanja činjenica da smo se pokazali neozbiljni i nesposobni odraditi iole zahtjevan posao. Ja na to upozoravam praktički od dana britanskog referenduma", kazala je hrvatska europarlamentarka.

Borzan je bila u stalnom kontaktu s vodstvom agencije za lijekove i neslužbeno je saznala da se Grad Zagreb solidno predstavio u agenciji. S druge strane, Vladina prijava, koja je trebala sadržavati podatke o predloženoj zgradi, međunarodnim letovima, školama za djecu zaposlenika i drugim tehničkim pitanjima, napravljena je nepotpuno. Komisija je ocijenila da u većini kriterija nisu dostavljeni traženi podaci.

"Bolje da je Vlada odmah rekla da ne može ili neće ulaziti u ovaj pothvat nego da nas ovako osramoti. Niti se lobiralo kako treba, niti se djelovalo prema zaposlenicima agencije na vrijeme. Ministri su išli u London na finale Wimbledona, a nikome nije palo na pamet da svrati do agencije i lobira. Tek nakon prozivki sklepala se nekakva delegacija u rujnu. I to nakon što su se zaposlenici agencije u anketi negativno izjasnili prema Hrvatskoj. Mene samo zanima hoće li itko biti pozvan na odgovornost zbog ovog debakla?" zaključila je Borzan.

Bandić: O razlozima za povlačenje kandidature pitajte premijera i resornog ministra

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je rekao da mu je žao što se to dogodilo te poručio da o razlozima zašto se povukla kandidatura treba pitati resornog ministra i premijera jer oni imaju puno više informacija i znaju zašto su povukli kandidaturu.

"Pa nemojte Gradu Zagrebu gurati ono što Grad Zagreb ne radi. Nije Grad Zagreb država Hrvatska da odlučuje o EMA-i ili o kandidaturi ili o povlačenju kandidature", rekao je Bandić novinarima u Gradskoj skupštini na pitanje kako je i zašto došlo do povlačenja kandidature Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove te je li Zagreb bio spreman za nju.

Bandić je rekao da su ga jučer predsjednik Vlade i ministar financija informirali da su povukli kandidaturu te da oni znaju najbolje zašto su to napravili.

Na tvrdnju novinara da se iz središta Agencije između ostalog čulo da je Zagreb poslao nepotpunu dokumentaciju koja nije bila u skladu s onim što je bilo potrebno, Bandić je odgovorio: "Ja vam opet kažem, koliko god vi tovarili na moja leđa, država je kandidat, a ne Grad Zagreb".

"Ja vam moram samo reći da Grad Zagreb nije nikakvu kandidaturu slao, nego država, da je gradonačelnik pošteno odradio dio svog posla u Bruxellesu i Londonu... Meni je žao, ali učinio sam sve kao da ćemo dobiti. Očito se nešto dogodilo. Što se dogodilo, ne znam. Ja na tim razgovorima na kojima sam bio nisam imao taj dojam, ali predsjednik Vlade i resorni ministar, ja ću se složiti s tim, da imaju puno više informacija i znaju zašto su povukli kandidaturu. Žao mi je", rekao je zagrebački gradonačelnik novinarima prije tematske sjednice zagrebačke Gradske skupštine o uspostavi sustava gospodarenja otpadom sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom na području grada Zagreba, prenosi Hina.

Kujundžić: "Vidjeli smo da je Hrvatska u neravnopravnom položaju"

"Grad Zagreb, ministarstva zdravstva i vanjskih poslova napravili su maksimalno korektnu aplikaciju za EMA-u, a kada je bila ocjena valjanosti bodovanja, to je dano ne neovisnom tijelu, nego samim djelatnicima EMA-e.

I drugo, kad su počeli politički pritisci, onda smo vidjeli da je Hrvatska u neravnopravnom položaju i da ocjene koje se sada slažu, i bodovi, nisu ono što bi trebala biti načela pravičnosti", kazao je o cijelom slučaju ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kujundžić je pojasnio da je odluku o povlačenju hrvatska Vlada donijela još u subotu, zajedno s Irskom i Maltom, jer se o budućem sjedištu EMA-e "dogovara na neprincipijelan način".

"Ovim činom Hrvatska je zajedno s drugim europskim zemljama, koje su se osjetile neravnopravne, poslala poruku kako se slična situacija ne bi dogodila i drugi put", objasnio je Kujundžić potez Hrvatske koja je odlučila povući kandidaturu Zagreba za sjedište EMA-e na dan kada će u Bruxellesu ministri vanjskih poslova EU-a donijeti odluku u koji od 19 gradova odlazi Agencija.

Ministarstvo vanjskih poslova kao razlog navelo je nejednako vrednovanje svih kriterija u postupku izbora, a slično je bilo i objašnjenje ministra zdravstva koji tvrdi da o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednaki način te su počeli politički pritisci.

''Od Borzan nismo dobili nikakvu pomoć''

Smatra da su Grad Zagreb te ministarstva vanjskih poslova i zdravstva napravili maksimalno korektnu aplikaciju za EMA-u, no odlučili su povući aplikaciju kada su vidjeli da se ocjene i bodovi slažu "suprotno načelu pravičnosti".

"Nikakvu pomoć ova Vlada, ministarstvo ni ovaj narod nisu osjetili od gospođe Biljane Borzan, koja kao liječnica dobiva plaću iz kvote Hrvatske. Nikakvu pomoć od nje nismo osjetili, pa onda pitajte nju je li sramotno da nije ništa pomogla, a ona je mogla najviše pomoći jer je u Bruxellesu svaki dan", rekao je Kujundžić. (D.B. / I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene