Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVOSTRUKI INTERVJU

Bernardić: "HDZ bi se sad htio oprati i prebaciti priču na Sauchu", Jandroković: "Ovo je veliki poraz SDP-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gosti Dnevnika Nove TV bili su šef oporbe Davor Bernardić te šef Sabora Gordan Jandroković (HDZ). Svatko je dao svoje viđenje maratonske rasprave u Saboru o opozivu Vlade.

Sa šefom SDP-a i oporbe Davorom Bernardićem u saborskim hodnicima razgovarala je za Dnevnik Nove TV reporterka Ivana Brkić Tomljenović.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković kako diše tržište Jandroković o preseljenju Sabora: "Točno je, selimo se na tu lokaciju" Gordan Jandroković Spomenuo i novu lokaciju Posljednja sjednica Sabora u ovom sazivu? Jandroković otkrio kad će biti parlamentarni izbori

Na pitanje je li SDP pogriješio s tajmingom opoziva, Bernardić odgovara da se tu ne može pogriješiti te da oporba ima odgovornost, za razliku od vladajućih, kad se pojave sumnjive informacije uvidjeti da je to znak za alarm te pokrenuti zahtjev za opozivom Vlade.

Na pitanje misli li šef oporbe da sve ovo može oslabiti Vladu, on odgovara da je Vlada već oslabljena jer im većinu drže kupljene ruke u Saboru, poput Vrdoljaka i Sauche.

Bernardić ističe da mu Saucha nije trn u oku, već ga svrstava među one unutar vladajuće većine koji su prevarili birače.

Na pitanje zašto on nije vodio razgovor sa Sauchom, a ne HSS-ov šef Krešo Beljak, Bernardić je rekao kako ne može komentirati Sauchu. "Sve je rekao podržavši Vladu na glasanju o povjerenju Zdravku Mariću", poručio je Bernardić.

Na izravno pitanje reporterke Brkić Tomljenović o tome je li znao za sastanak Beljaka i Sauche, Bernardić odgovara da nije znao za to.

Oko nastupa Sauche u Saboru u petak, Bernardić kaže da je sve to spin.

"Oni pokušavaju spinirati, oni pokušavaju turnuti loptu u naše dvorište, oni pokušavaju mene tužiti. Svašta sam čuo, da je Plenković osobno inicirao tužbu protiv mene. Svašta smo čuli u ovom postupku, ali to nas neće obeshrabriti da upozorimo na nepravilnosti. Te stvari me jednostavno ne mogu obeshrabriti", kaže Bernardić.

Bernardić smatra da je stavljanje Sauche u prvi plan danas promašena tema. "Sad bi se (HDZ) htjeli oprati i prebaciti priču na Tomislava Sauchu. To je dosta jadno, moram priznati", kaže Bernardić.

Bernardić kaže i da je premijer Plenković u današnjoj raspravi u Saboru, izbjegavao odgovoriti na sva konkretna pitanja.

"Njima je očito bilo važno da iza zatvorenioh vrata ortački donesu zakon kako bi vjerojatno tu informaciju mogli dati, na primjer, strvinarskim fondovima, koji su kupili obveznice dok su bile na 30 posto i nakon toga ih prodali, odnosno osigurali se u vjerovničkom vijeću", ističe Bernardić.

Rasprava u Saboru "isprazna i bez cilja"

S druge strane, reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović razgovarala je i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, koji je danas imao pune ruke posla.

Na pitanje imaju li cilj beskonačno duge saborske rasprave, Jandroković ističe isto tako da je rasprava koja čitav petak traje u Saboru "doista besmislena". Ista rasprava, koju je SDP pokrenuo zahtjevom za opoziv Vlade, za Jandrokovića je bila "isprazna i bez sadržaja".

"Mi nismo čuli nikakve argumente, već samo insinuacije i tračeve", kaže Jandroković. "SDP se poslužio instrumentom koji postoji u Poslovniku, no to će biti njihov veliki politički poraz", poručuje šef Sabora.

Na pitanje hoće li sličnih inicijativa biti i u narednom periodu, Jandroković odgovara kako je čuo da je Bernardić slab u vlastitoj stranci pa da na ovaj način pokušava konsolidirati i homogenizirati vlastite redove. "Imam osjećaj da se SDp-ovi zastupnici jednom populističkom retorikom žele približiti Mostu i Živom zidu", smatra Jandroković.

na pitanje o kritici premijera HDZ-ovim zastupnicima za njihov rad u Saboru, Jandroković kaže da to nije bila kritika. "On (Plenković) je samo kazao da kad je bila rasprava o europskom vijeću, on je očekivao da će se zastupnici vladajuće većine više javljati i razgovarati o temi", pojašanjava Jandroković.

Šef Sabora komentirao je i nove kritike predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. "Predsjednica je očito kritična. Ja se osobno s takvim njezinim stavovima ne slažem. Zašto ona govori na taj način i zašto ona to govori baš ovaj tjedan kad je SDP zatražio opoziv Vlade, to pitanje ćete morati postaviti predsjednici", kaže Jandroković.

Na kraju, Jandroković je, kad je riječ o predsjedničkoj kampanji i kandidaturi, rekao da bi Predsjednica prvo trebala sama reći želi li biti kandidat HDZ-a. "Ako to želi onda moramo sjesti i razgovarati. Ovako komunicirati preko medija nikom ne koristi", rekao je Jandroković.

Cjelovite razgovore možete pogledati u videoprilozima.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene