Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak jatu

Bernardić: "Mirela Holy bit će na SDP-ovoj listi za europske izbore"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u četvrtak da će se na stranačkoj listi za izbore za Europski parlament naći i Mirela Holy istaknuvši kako je ona uvjerena socijaldemokartkinja, koja se snažno i strastveno zauzima za zaštitu okoliša, paritetnu demokraciju i prava manjinskih skupina.

"Predsjedništvo SDP-a je, na moj prijedlog, jednoglasno podržalo da se na našoj listi za Europski parlament nađe i Mirela Holy. Holy je uvjerena socijaldemokratkinja, žena koja se snažno i strastveno zalaže za zaštutu okoliša, za paritetnu demokraciju i prava manjinskih skupina", rekaoje Bernardić novinarima nakon sastanka Predsjedništva SDP-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Istaknuo je i da je Predsjedništvo usvojilo nacrt programa s kojim SDP izlazi na europske izbore u svibnju koji će ići u javnu raspravu. Naveo je i da je nacrt programa, zajedno s stručnim savjetima, izradio Središnji savjet SDP-a na čelu s Brankom Grčićem.

Program: Partneri u EU, a ne sluge

Bernardić je istaknuo da će u kampanji za europske izbore njegova stranka inzistirati na tome da Hrvatska bude ravnopravna unutar EU, te da hrvatski građani imaju ravnopravan status kao i ostali građani EU i ne budu građani drugog reda.

"Tim programom želimo osigurati da u EU budemo partneri, a ne budemo sluge", poručio je.

Istaknuo je kako njihovim programom za otoke, koji je pokrenuo eurozastupnik Tonino Picula, žele osigurati jednaku kvalitetu života otočana s ljudima na kopnu. Također, zauzimaju se i za bolje korištenja sredstava iz fondova EU jer, kako pokazuju podaci, to sadašnja vlada ne radi dobro.

Predsjednik SDP-a naglasio je kako će jedan od ključnih naglasaka njihova programa biti da hrvatski poljoprivrednici zaslužuju isti tretman kao i njihovi europski kolege, a ne da sada imaju 30 posto manje poticaja od europskih poljoprivrednika i još ih ne dobijaju na vrijeme.

"To je velika nepravda koju ćemo ispraviti", rekao je.

Bernardić je istaknuo i da, vezano uz ugostiteljstvo i turizam, žele da hrvatski ugostitelji, radnici i poduzetnici u turizmu budu ravnopravni s mediteranskom konkurencijom. Zauzimat će se da u tome području i porezi budu jednaki a ne da, kao sada u Hrvatskoj, budu čak pet puta veći nego u nekim zemljama EU i konkurencije na Mediteranu.

SDP će se, poručio je Bernardić, nastaviti boriti i za jednaku kvalitetu proizvoda koji dolaze na hrvatsko tržište a za što se maksimalno zauzimala SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan. No, dodao je, ta bitka je još daleko od završene.

Naglasio je i da je rast plaća jedna od temeljnih stvari na kojoj će SDP inzistirati jer, ocijenio je, ako u EU i Hrvatskoj imamo europske cijene - onda u Hrvatskoj želimo osigurati i europske plaće.

Zato, poručio je Bernardić, njegova stranka neće odustati od svoga plana za povećanje plaća, pogotovo radnicima, onima s najmanjom plaćom i onima koji svakodnevno brinu za svoje obitelji. Naveo je da SDP zauzima da niti jedna plaća u zemlji ne bude manja od 4000 kuna neto.

Uz to, smatra, dizanjem osobnog odbitka s 3800 kuna na 5000 kuna, ako za to postoji politička volja, plaće bi već idući mjesec za sve mogle narasti do 500 kuna.

Također, poručio je Bernardić, zauzimat će se i za povećanje mirovina umirovljenicima jer se kroz SDP-ov prijedlog mirovinskoga programa, može osigurati prosječan rast mirovina od 300 kuna.

Predsjednik SDP-a rekao je i da su im prioriteti i otvaranje novih radnih mjesta i standard građana te poboljšanje trenutačnih uvjeta rada.

Poručio je i da se zauzimaju i da naši građani imaju istu kvalitetu usluga u zdravstvu kao i građani u EU te žele maksimalno smanjiti liste čekanja i spriječiti egzodus liječnika i zdravstvenih radnika .

Bernardić nije odgovorio na novinarsko pitanje na kojem će se mjestu na listi naći Holy, ali je spomenuo da je u razgovoru izrazila želju da to bude negdje na dnu liste. Navodeći kako će na listi za europski parlament biti isti broj muškaraca i žena, objasnio je i da će konačnu listu za europske izbore utvrditi Glavni odbor SDP-a.

Ocijenio je i da su Mirela Holy i Ivo Josipović pojačanja s kojima SDP definitivno može ojačati svoju ulogu i utjecaj u društvu.

Poručio je kako u SDP-u ima mjesta za sve rekavšii da će njegova stranka, kao najjača opozicijska stranka, imati svoga predsjedničkog kandidata a tu će odluku donijeti nakon europskih izbora.

Bernardić je niječno odgovorio na novinarsko pitanje ima li informaciju o tomu je li Zoran Milanović zainteresiran da bude predsjednički kandidat kojega će podržati SDP. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene