Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nema odštete

BERBA U PUNOM JEKU Domaći proizvođači jabuka imaju važnu poruku za potrošače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na plantažama diljem Hrvatske u tijeku je berba jabuka. No, zbog mraza, urod je smanjen, a voćari se žale kako nikakvu odštetu još nisu dobili. U ministarstvu poljoprivrede rekli su im da na socijalni fond ne mogu računati jer nisu ispunjeni uvjeti, a novac iz Europe nisu dobile ni druge zemlje.

Svaki Hrvat u prosjeku pojede 15 kilograma jabuka na godinu. Hrvatska ih je prošle godine proizvela oko 100 tisuća tona, i još za četvrtinu toga uvezla. Podaci su to voćarske zajednice koja kaže da će uvoz ove godine biti i veći. A od odštete za mraz - nisu još vidjeli ni lipe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima Domagoj Škobić Problemi i rješenja Voćke su u cvatu, a voćari u strahu: ''Morat će doći do znatnih promjena''

''Niti jedne kune nismo povukli s naslova tih šteta, onda je nastupila tehnička vlada pa su se žalili da više ne mogu mijenjati'', rekao je Branko Ledinski, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Pa od nove vlade očekuju da sanira štete. Iz ministarstva poljoprivrede kažu kako uvjeti za odštetu iz fonda solidarnosti nisu ispunjeni. Pomoć, ističu, nisu dobile ni druge zemlje. Ostaje jedino nacionalni proračun, za što treba čekati novu vladu.

Mnogi su se već okrenuli dodatnoj djelatnosti. Uz proizvodnju, jabuka se prerađuje u rakije, ocat ili prirodne sokove.

'Ja imam oko 50 hektara super intenzivnih nasada. Bez dodatne proizvodnje ja bih odavno već bio potonuo'', tvrdi voćar Frane. A da ne bi potonuli još i više, za pomoć traže potrošače. Ove zime, poručuju im, neka traže domaće jabuke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene