Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ljudska i moralna obveza''

Koalicija ljevice u Vukovaru odala počast žrtvama: "Vijenac je i za moju baku i djeda, ali i za nevine Srbe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počast žrtvama stradalim u agresiji na Vukovar 1991. u nedjelju su polaganjem vijenca i paljenjem svijeće u Vukovaru odali Sandra Benčić iz Političke platforme Možemo!, nezavisni zastupnik Bojan Glavašević i Ivana Kekin iz Nove ljevice.

Vijenac su položili i svijeću upalili na mjestu masovne grobnice na Ovčari iz koje je 1996. godine ekshumirano 200 ranjenika i civila odvedenih prethodno iz vukovarske bolnice i ubijenih na tom vukovarskom poljoprivrednom dobru.

Među ekshumiranima iz masovne grobnice na Ovčari bio je i otac Bojana Glavaševića, ratni novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević.

"Koliko god je meni to činiti strašno teško svake godine i dolaziti na ovo mjesto, utjehu smo moja obitelj i ja našli u činjenici da smo pronašli barem mog oca i djeda, dok baku još uvijek tražimo. Želim s ovoga mjesta poručiti svim obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije, da smo uz njih i njihove boli i da vrlo dobro znam kako im je; i da nikada nećemo odustati od potrage za našim najmilijima jer je to naša ljudska i moralna obveza", izjavio je Bojan Glavašević.

Sandra Benčić rekla je kako je važno da niti jedan zločin ne ostane neistražen i da svaki počinitelj bude kažnjen.

"Postoji razlog zašto je ratni zločin jedan od rijetkih kaznenih djela koje nikada ne zastarijevaju i koji se ne može abolirati. Razlog je taj što samo na istini i pravdi i na razrješenju zločina možemo graditi bolju budućnost. Pitanje rješavanja ratnih zločina je jedno od ključnih pitanja i uvjeta za stvaranje mira", dodala Benčić. Ističe kako i kazne za ratni zločin moraju biti takve da ne vrijeđaju dostojanstvo žrtava.

Ivana Kekin rekla je da je hrvatsko društvo dužno obiteljima žrtava osigurati svu skrb i potporu kako bi imali jednaku šansu za uspjeh u društvu kao i svi drugi. "I zbog toga mislim da je vrlo važno da konačno kreće u saborsku proceduru Zakon o civilnim žrtvama rata i mi kao koalicija mislimo aktivno raditi na tom prijedlogu", dodala je.

Sandra Benčić, Bojan Glavašević i Ivana Kekin položili su vijenac i zapalili svijeću i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domvinskog rata, a potom su vijenac bacili i u rijeku Dunav za sve civilne žrtve iz Domovinskog rata.

Na pitanje novinara je li vijenac bačen u Dunav namijenjen i ubijenim Srbima u Vukovaru, Bojan Glavašević je kazao kako je to vijenac "i za njegovu baku i djeda, ali i za sve nevine civilne žrtve rata srpske nacionalnosti".

Novinare je zanimao i stav Glavaševića oko sudjelovanja potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji je 17. studenoga zajedno s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem i posebnim izaslanikom srbijanskog predsjednika Veranom Matićem odao počast žrtvama Ovčare te prethodno bacio i vijenac u Dunav za sve civilne žrtve.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak razgovara s braniteljem Ivanom Lukićem - 4 kolona pod posebnim mjerama Branitelj Ivan Lukić o suživotu u Vukovaru: "Naravno da je moguć. Kad se pusti djecu u vrtiće, da se druže, da se potuku"

Pročitajte i ovo Ivana Paradžiković - 2 Bježala s obitelji Ivana Paradžiković dirljivom objavom i fotografijom iz djetinjstva prisjetila se svoje prošlosti u Vukovaru

Gavašević je kazao kako je riječ o simboličnim, ali značajnim gestama. Dodao je i kako je mišljenja da je vijenac u Dunav tada trebao baciti predsjednik Vlade Andrej Plenković, ustvrdivši da mu je ''za to očito nedostajalo hrabrosti''.

"To su sve simbolične geste koje imaju svoju vrijednost. Mislim da nije mala stvar što je Veran Matić kleknuo na Ovčari. Vrlo je međutim važno reći da te simbolične geste moraju pratiti i konkretni sadržaji, u prvom kada su u pitanju civilne žrtve rata, nestale osobe i tu naprosto mora biti pomaka", kazao je Bojan Glavašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene