Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pronađene freske

Banski dvori dobili novo ruho, premijer o obnovljenoj dvorani: ''Otkrili smo spektakularno iznenađenje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je u utorak predstavljena obnovljena dvorana Ban Jelačić. Predstavljanju je nazočio premijer Plenković koji je poručio da je iznimno zadovoljan novim izgledom dvorane.

''Puno je važnih odluka doneseno za Republiku Hrvatsku u ovoj dvorani'', rekao je premijer Andrej Plenković na predstavljanju obnovljene dvorane Ban Jelačić.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Otkazivanje operacija - 1 neradni dan Bolnice odgađaju operacije i preglede na dan izbora: "Nemaju pravo na to! Ovo je krajnje bezobzirno"

Premijer je kazao da je planirana obnova dvorane počela još 2009. godine. ''Međutim, iz nekih ili političkih ili operativnih ili financijskih razloga nitko od mojih prethodnika se nije vjerojatno imao dovoljno vremena baviti tom temom. Kad sam na početku mandata shvatio da postoji projekt obnove dvorane, vidio sam u kakvom je stanju, što se najčešće nije moglo vidjeti na televizijskim kamerama'', kazao je Plenković.

Nakon što je obnova već započela, u dvorani su na zidovima otkrivene četiri freske koje, kaže premijer, vjerojatno datiraju iz 19. stoljeća.

Plan prema kojem je isprva dvorana trebala biti obnovljena je zaustavljen. ''S vremenom smo počeli otkrivati ove četiri vedute koje su zaista bile jedno veliko i spektakularno iznenađenje za sve nas. Zbog toga smo malo produljili planiranu obnovu, a porasli su i troškovi. U hodu je izmijenjen koncept, ali rezultat je zaista, iz mog kuta, fantastičan. Slučajno smo otkrili nešto što je godinama stajalo iza slojeva žbuke'', kazao je premijer.

Plenković je istaknuo i da su Banski dvori dobili svoju prvu monografiju.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da su u ulaznom prostoru u Banske dvore postavljene umjetnine poznatih hrvatskih umjetnika kao svojevrstan pregled onog "najvrjednijeg što možemo prikazati" te izrazila ponos i zadovoljstvo zbog sudjelovanja brojnih institucija u projektu obnove dvorane.

"Ovo mjesto ima iznimnu simboličnu i stvarnu važnost i vjerujem da ostavljamo i darujemo hrvatskoj javnosti jedan prostor kakav intstitucija Vlade i zaslužuje", dodala je.

Ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše navela je da su restaurirana dva oslika na sjeverom zidu i dijelu istočnog zida dvorane, napravljeni seko tehnikom, a prikazuju iluzionističku, imaginarnu arhitekturu i pejzaž. "Nadamo se da smo uspjeli postići da dvorana Jelačić zasja sjajem koji ističe ne samo njenu baštinsku i povijesnu vrijednost, nego i da je istovremeno postignut funkcionalni radni prostor Vlade", rekla je.

Prva sjednica Vlade u novoobnovljenoj dvorani održat će se u srijedu. Uz novouređenu dvoranu, predstavljana je i monografija o Banskim dvorima, prva do sada, kojoj su urednice ministrica kulture Koržinek i ravnateljica Pleše. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene