Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskopao prvu rupu

Bandić započeo gradnju sljemenske žičare: "Ispit za bagerista je ubod komarca što sam sve spreman napraviti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaže se kamen temeljac, kopa se prva rupa - izgleda da će sljemenska žičara nakon 11 i pol godina ipak ugledati svjetlo dana. Novopečeni bagerist Bandić javno je demonstrirao svoje vještine bageriste te otvorio radove na gradnji žičare.

U 11 sati na tramvajskom okretištu Dolje započelo je otvaranja radova na sljemenskoj žičari, projektu na koji se dugo čekalo. Gradonačelnik Milan Bandić tako je demonstrirao kako i sam može raditi na projektu jer je nedavno dobio dozvolu za upravljanje bagerom. 

Pročitajte i ovo Zimske radosti na Sljemenu Goleme brojke Besplatna žičara, građane se moli samo jedna stvar: "Svakih sat vremena žičarom se prevezlo 1000 posjetitelja" Besplatna žičara za sve posjetitelje Sljemena Besplatna vožnja FOTO Pogledajte gužve na sljemenskoj žičari: Građani od jutra pohrlili na uživanje u snijegu

Prije nego što je sjeo u bager i počeo kopati, Bandić je održao govor u kojem je rekao da je upravljanje bagerom bila njegova ideja.

„To sam namjerno napravio. Ispit za bageristu je ubod komarca u odnosu na ono što sam sve spreman napraviti da ovaj grad ljepše izgleda“, rekao je Bandić na prigodno postavljenoj pozornici.

„Ja sam se rodio daleko, ali me ništa ne može spriječiti da volim ove naše ljude pod Sljemenom i ovaj kraj. Dok god budem mogao govoriti i hodati bez obzira na poteškoće, zadnji atom snage ću potrošiti da pomognem ovom gradu“, rekao je Bandić, dodajući da mu je Zagreb dao sve i da mu on to još nije vratio.

Opet je govorio i o sljemenskom tunelu. „Iskopat ćemo luknju da se možemo pelati dalje tramvajem u Zagorje, da ljudi mogu za 20 minuta s Jelačić-placa na kavu u Stubake“, rekao je Bandić.

Skup, preskup projekt?

Prema prvim procjenama, radovi bi trebali biti gotovi za kratkih 15 mjeseci, odnosno u 2020. godini. 

Cijena gradnje sljemenske žičare izazvala je reakcije javnosti i gradskih zastupnika jer je najavljeno da će ova žičara biti jedna od najskupljih u Europi. Gradnja žičare na Matterhornu koštala je 340 milijuna kuna, a ove lokalne, zagrebačke koštat će vrtoglavih 375 milijuna kuna

U troškovniku stoji kako je sljemenska žičara duga pet kilometara, ima 84 kabine, u jednom satu može prevesti 1500 putnika te košta 54,7 milijuna eura. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene