Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNB POKRENUO HITNU PROVJERU

Autor fotografije kune za DNEVNIK.hr: "Očekujem da mi se jave organizatori. Nikad me nitko nije pitao za dopuštenje. Ja nemam novca za odvjetnika''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografija škotskog fotografa Iaina Leacha ovih dana je u centru pažnje hrvatske javnosti nakon što je uočeno da dizajn hrvatske eurokovanice neodoljivo podsjeća na njegovu fotografiju kune snimljenu 2005. godine. DNEVNIK.hr je kontaktirao Leacha, a on nam je kazao da ga nitko nije tražio dopuštenje za korištenje njegove fotografije. Iz HNB-a vele da su pokrenuli hitnu provjeru.

Škotski fotograf Iain Leach bavi se fotografiranjem životinja i njegov portfolio, među kojima je i slika kune, dostupan je na njegovoj stranici. Ističe nam da ga nitko nije kontaktirao u vezi korištenja fotografije kune.

"Nikad me nitko nije pitao za dopuštenje da se koristi moja fotografija za dizajn kovanice. Tek nedavno su mi skrenuli pažnju na dizajn nove kovanice na kojoj se nalazi kuna. Čuo sam da je dizajn odabran natječajem i da je pobjednik za to nagrađen sa 70.000 kuna", rekao nam je fotograf, koji nam je i ustupio originalnu fotografiju za objavu.

Škot nema ništa protiv da se njegove fotografije koriste, no smatra da bi za to trebao biti pošteno priznat kao autor i kompenziran. "Mislim da je razumno očekivati da mi plate za dopuštenje za korištenje fotografije. Nisam dobio nikakvu službenu obavijest da je iskorištena moja fotografija. Nisam primio nikakvu naknadu ili nagradu. Ne mogu si priuštiti odvjetnika u Hrvatskoj da idem na sud", kazao je Leach, koji se nada da će ga organizator natječaja za dizajn eurokovanica kontaktirati i da će raspraviti stvar.

Podsjetimo, Stjepan Pranjković, pobjednik na natječaju za dizajn hrvatske kovanice od jednog eura dobio je nagradu od 70.000 kuna, ali gotovo odmah se razotkrilo da je kuna na toj kovanici gotovo identična onoj na Leachovoj fotografiji. Otkriće je buknulo na društvenim mrežama, prelilo se medijima, a onda se saznalo i da je nagrađeni autor u grupi na Facebooku tražio pomoć oko obrade fotografija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KUNA RAZDORA Autor eurokovanice u Facebook grupi tražio pomoć oko sporne fotografije: ''Može li se uzeti isječak fotke u Photoshopu i dodati efekt...''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BURA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Kuna s hrvatske kovanice eura sliči na fotografiju škotskog autora? "Možda mi pošalju besplatnu kovanicu"

Hitna provjera u HNB-u 

Nakon što je vijest izašla u medijima, Hrvatska narodna banka odmah je krenula u provjeru.

"Nastavno na medijske napise, Komisija za novac hitno je pristupila provjeri idejnog rješenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završenoj provjeri, Komisija će o svojoj odluci informirati javnost", odgovorili su nam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene