Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija kandidata

Anto Đapić u politici je od 1989., izbacili su ga iz HDZ-a, pa HSP-a, pa opet iz HSP-a...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički kandidat Anto Đapić prvo je bio u HDZ-u, zatim je otišao u HSP, iz kojeg su ga dva puta izbacili. Na predsjedničke izbore ide kao kandidat stranke DESNO.

Anto Đapić svojih 13.000 potpisa za kandidaturu predao je 2. prosinca. Predsjednik stranke DESNO rekao je kako je njegov program za predsjedničke izbore otvaranje pitanja hrvatskog identiteta.

Pročitajte i ovo Predsjednički kandidat Anto Đapić, intervju za DNEVNIK.hr VELIKI INTERVJU Anto Đapić za DNEVNIK.hr: ''I Kolakušić i Milanović i Škoro bili su u punoj snazi, a nitko nije bio hrvatski branitelj'' Slika nije dostupna Svestran kandidat Dario Juričan – Želim biti Milan Bandić, predsjednik RH za film "Gazda'' dobio je nagradu, a sad snima "Kumeka"

Anto Đapić rođen je 1958. u mjestu Čaprazlije, pored Livna u BiH. S obitelji se četiri godine poslije preselio u Osijek. Tamo je završio gimnaziju i Pravni fakultet.

Sa suprugom Angelinom oženio se 1985. U politici je od 1989. godine.

"Koncem lipnja skupa sa svojim ocem pronalazi u stanu u Nürnbergu umorenog strica Antu Đapića. Po povratku s pokopa pokojnog strica u srpnju 1989. uključuje se u pokret HDZ-a kao prve oporbene organizacije u početku demokratskih promjena", piše za Đapića na stranicama stranke DESNO.

No iz HDZ-a su ga brzo izbacili jer je na saboru stranke koristio pozdrav "Za dom spremni". Poslije toga učlanio se u HSP, kojem je na čelu tada bio Dobroslav Paraga. Nakon ubojstva podpredsjednika stranke Ante Paradžika, Đapić je privremeno postavljen na mjesto potpredsjednika. Tu je trebao biti do idućeg Sabora stranke.

No nakon što je izbačen iz HDZ-a, deportirali su ga i iz HSP-a. Njegov prijedlog o sazivanju izvanrednog sabora stranke HSP je odbio. U srpnju 1993. su ga izbacili. Njegovi su pristaše zatim 11. rujna organizirali tzv. Kutinski sabor i Đapića izabrali za predsjednika. Sud je kasnije odredio da Đapić ima pravo na korištenje imena HSP-a. Iste godine na izborima se jedva provukao u Sabor. U Saboru je proveo nekoliko mandata, a 2005. bio je i gradonačelnik Osijeka.

Na čelu HSP-a Đapić je bio do 2009., kada stranku preuzima Daniel Srb. Đapić se pokušao vratiti u HSP, ali su ga opet izbacili.

Nekoliko godina kasnije osnovao je Nezavisnu listu Ante Đapića, koju kasnije preimenuje u Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO).

Anto Đapić član je i Kazališnog vijeća HNK Osijek, tijela koje, po zakonu, svoje članove mora birati iz redova uglednih kulturnjaka. Na stranicama osječkog HNK-a piše da je zamjenik predsjednice Kazališnog vijeća.

Često su ga kritizirali da je iz Osijeka otišao čim je počeo rat te da je srozao Starčevićevu Hrvatsku stranku prava na minornu stranku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene