Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2017

Savjetnik Predsjednice, arheolog i diplomat u borbi za gradonačelničku fotelju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andro Krstulović Opara, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita sjedio je u prvom sazivu Sabora 1990. Prema istraživanju Nove TV među Splićanima uživa 24,3 posto potpore birača te je u tijesnom vodstvu ispred Željka Keruma.

Andro Krstulović Opara, diplomirani povjesničar umjetnosti i arheolog rodio se 22. svibnja 1967. u Splitu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori Ivica i Marijana Puljak "Ili Puljak ili Split" HDZ odgovorio na objavu Marijane Puljak: "Još se time hvale"

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita trenutno pohađa doktorski studij na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a od 2015. je savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti. Od 2008. do 2015. Bio je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, a prije toga radio je kao viši savjetnik – konzervator za kulturna dobra u Konzervatorskom odjelu u Splitu pri Ministarstvu kulture.

Sjedio u prvom sazivu Sabora

Sjedio je u prvom sazivu Sabora 1990. Formalno, bio jedan od trojice predstavnika studenata u tadašnjem Vijeću udruženog rada (VUR), ali stvarno je ondje predstavljao Mladež HDZ-a. 1992. bio je šef kabineta ministra znanosti i tehnologije dok je tu funkciju obavljao Ivo Sanader. Iza njega je i iskustvo u diplomaciji - od 2000. do 2002. Godine kao viši karijerni diplomat bio je savjetnik za odnose Hrvatske s Italijom i Svetom Stolicom u Ministarstvu vanjskih poslova.

Za vrijeme dok je Splitom vladao Željko Kerum, oštro se protivio njegovoj ideji da se nasred rive podigne spomenik Franji Tuđmanu ističući kako bi to dovelo do podjele u splitskom društvu. Kao alternativnu lokaciju predlagao je lokaciju na Trgu hrvatske bratske zajednice u širem centru gradu oko koje je već prije postignut konsenzus svih političkih opcija u gradu. Tvrdio je kako riva mora ostati ''apolitična'' Nedavno je istaknuo da će, kada postane gradonačelnik, razgovarati s premijerom i ministrom financija o problemu Spaladium Arene koja je Grad Split opteretila s dugom od 53 milijuna eura.

Poručio je i da se u Park šumi Marjan neće moći graditi.

Simpatije javnosti stekao je objavom pomalo neuobičajenog promotivnog spota kojim je najavio kandidaturu za gradonačelnika. U njemu se na biciklu vozi Splitom snimajući se pritom kamerom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene