Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

PREMIJER ZA NOVU TV

Andrej Plenković uoči susreta s Papom o kanonizaciji kardinala Stepinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković stigao je u Rim gdje će se u subotu sastati s papom Franjom i državnim tajnikom Svete stolice, kardinalom Pietrom Parolinom. Večer uoči susreta s njim je razgovarala urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

S kakvim stavom oko BiH idete Papi i kardinalu Parolinu?

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Prije svega, veliko mi je zadovoljstvo da imam čast biti ovdje u službenom posjetu u Svetoj Stolici, susresti se sa Svetim Ocem, papom Franjom, to su uvijek referentni trenuci za međudržavne odnose i doprinos inače odnosima koji su puni poštovanja i puni ključne strateške potpore koje je Sveta Stolica Hrvatskoj davala, od samog međunarodnog priznanja i u svim važnim izazovima koje je Hrvatska imala. Što se tiče BiH, prenijet ću mu našu snažnu potporu BiH i njenoj funkcionalnosti, njenom europskom putu, procesu reformi koji stoji pred našim prijateljima u BiH, govoriti o značaju Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda i svemu onome što radimo, da odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine budu skladni i da budemo svojevrsni motor onoga procesa koji unaprjeđuje svakodnevni život naših prijatelja u BiH.

Što se tiče kanonizacije kardinala Stepinca, kauza je završena, teološki dio, misterij vjere je utvrđen. Ova komisija je također završila s radom, samo se čeka Papa. Što očekujete u tom smislu?

Mislim da je veliko očekivanje u hrvatskom narodu, veliko je očekivanje Crkve u Hrvata, veliko je očekivanje i u predstavnicima koji su izabrani u političkim institucijama, da se taj proces u koji je papa Franjo odlučio voditi na način da ova komisija koju je oformio, dao joj povjerenje, zaokružila svoj rad. Mene će zanimati kada su sljedeći koraci koje možemo očekivati.

Kardinal Parolin dolazi za tri tjedna u Zagreb, je li moguće da donese neku dobru vijest što se tiče Stepinca?

Možda ću znati nešto više o tome nakon naših razgovora, ne bih u ovom trenutku ništa prejudicirao, ali kao i većina Hrvata, jako se veselim odlukama koje bi trebale biti pozitivne i da se proces kanonizacije okonča.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene