Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković ga posjetio

Na gradilištu Pelješkog mosta ima se što i vidjeti. Otkriveno i kad će na tehnički pregled

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Plenković posjetio je Split pa se uputio i u Dubrovačko-neretvansku županiju gdje je obišao gradilište Pelješkog mosta.

Premijer Andrej Plenković u Komarni je obišao radove na izgradnji Pelješkog mosta. Kako napreduje izgradnja, možete pogledati u galeriji.

Istaknuo je da će most s elementima rasponske konstrukcije biti spojen do listopada ove godine, a njime će se ostvariti ključni cilj.

Premijer je i prošetao Pelješkim mostom, a dionicu dugu 300-tinjak metara prešao je u pratnji resornog ministra prometa, Olega Butkovića i direktora Hrvatskih cesta, Josipa Škorića, koji su ga upoznali s dinamikom radova na mostu.

"Danas smo po prvi puta imali prigodu prošetati se Pelješkim mostom, ovim elementima rasponske konstrukcije. Preostaje samo još 24 rasponske konstrukcije koje trebaju doći iz Kine, a to će biti tijekom svibnja", izjavio je novinarima Plenković.

Naveo je i kako su ga izvijestili da će most s elementima rasponske konstrukcije biti spojen do listopada ove godine.

Premijer Plenković istaknuo je i kako ćemo u tom trenutku ostvariti naš ključni cilj - ne samo povezivanja južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s drugim dijelom županije, već ćemo ostvariti fizički teritorijalni integritet hrvatskog teritorija.

Do rujna spojena čitava konstrukcija

"To je dugoročno gledano najveće postignuće ovog projekta vrijednog 526 milijuna eura, koji se financira europskim sredstvima", poručio je Plenković čestitajući svim izvođačima radova.

Istaknuvši kako Pelješki most ima simboličan i poseban značaj, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da dinamika gradnje ide dobro,
usprkos pandemiji koronavirusa, jer nije bilo velikih zastoja u gradnji.

Očekuje da će do kraja rujna biti spojena čitava rasponska konstrukcija, a početkom iduće godine i sve spremno za tehnički pregled mosta.

Butković je naglasio da u lipnju iduće godine očekuju prometovanje Pelješkim mostom i završetak pristupnih cesta.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako radovi napreduju dobrim intenzitetom te očekuje da će se do kraja rujna montirati kompletna rasponska konstrukcija, nakon čega ide opremanje i završni radovi. Istaknuo je i da jako dobro idu radovi oko pristupnih cesta.

Vezano uz obilaznicu oko Stona Škorić je izvijestio i da radovi, nakon početnih teškoća, napreduju. "Možemo biti zadovoljni sa trenutnom dinamikom", kazao je.

"Dovoljno doza cjepiva za turističke djelatnike"

U Dubrovniku se Plenković sastao s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem.

Kako je Plenković rekao, Vlada RH je pomogla jedinice lokalne samouprave, posebno one u toj županiji koji su zbog COVID-19 imali pad prihoda.

"Zadovoljni smo da se ovdje, na području Dubrovačko-neretvanske županije, do sada ugovorilo skoro sedam milijardi kuna europskih projekata, što je sjajno", naglasio je Plenković.

Navodi da Vlada želi omogućiti turističku sezonu duž cijele obale, a pogotovo na jugu.

"Krenuli smo s cijepljenjem turističkih djelatnika. Bit će dostavljen dovoljan broj doza cjepiva u županiju da se cijepe svi oni koji to žele", dodao je Plenković.

Ističe da napreduju razgovori s raznim avioprijevoznicima, što je nastavak rada na razini EU-a o zajedničkoj putovnici koja će omogućiti onima koji su preboljeli, testirani ili su cijepljeni normalno putovanje. 

Na pitanje novinara o problemima s cijepljenjem vezano uz to da je u ponedjeljak cijepljeno samo 3120 ljudi rekao je da - nema komentar.

"Bilo bi dobro da stožer kaže jesu li to podaci u nedjelju jer se nedjeljom manje cijepi. Upravo je jedna od zadaća koje sam dao ministru Berošu da se cijepljenje organizira sedam dana u tjednu", rekao je Plenković i dodao da, ako se radi o podacima za ponedjeljak, nema taj podatak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna produžen rok za drugo cjepivo Zagreb otvara nove punktove za cijepljenje, moguće i sankcije za liječnike i medicinske sestre: "Još se nadamo da će platforma proraditi, ali..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTAC JE PREMINUO Još nisu našli dječaka (4) koji je nestao u Neretvi, spasioci pretražuju svaki kamen: "I do hrvatske granice pretraživat ćemo obale rijeke"

Podsjetimo, Plenković je u utorak posjetio i Splitsko-dalmatinsku županiju te se sastao sa županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene