Obavijesti Video Pretražite Navigacija
razgovarali o predsjedanju EU-om

Andrej Plenković se u Berlinu sastao s Angelom Merkel: "Njemačka vidi Hrvatsku kao dio trokuta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu gdje su razgovarali o predsjedavanju Vijećem EU-a, proširenju te raspodjeli financijskih sredstava.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon maratonske saborske rasprave i jutrošnje sjednice Vlade, otišao je u Berlin k Angeli Merkel. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović javlja kako su razgovarali o više tema, jedna od njih bila je datum početka pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

"Neće to lako ići, kancelarka Merkel potvrdila je da se Njemačka protivi razdvanjaju tih dviju zemalja, nije rekla zašto", javlja Petrović.

Neslužbeno, ona smatra da bi bila loša vijest i za Sjevernu Makedoniju da dobije sama datum početka dugih i kompliciranih pregovora, prije svega zbog velikog udjela albanskog stanovnitšva u Sj. Makedoniji. Francuski predsjednik Macron pak ima dijametralno suprotno mišljenje, on je benevolentan prema Sjevernoj Makedoniji, a za Albaniju ne želi ni čuti.

"Njemačka vidi Hrvatsku kao dio trokuta, kao tampon zonu, zajedno s Austrijom i Slovenijom, između zemalja Višegradske skupine i Zapadnog Balkana za kojeg je zabrinuta", javlja Petrović.

Plenković i Merkel iza zatvorenih vrata razgovarali su gotovo sat vremena.

Glavna tema bila je predsjedanje Vijećem Europske unije. Oko jednog od prioriteta hrvatskog predsjedanja apsolutno se slažu - proširenja. Samit sa zemljama zapadnog Balkana, koji će se održati u svibnju, oboje smatraju važnim.

"Treba biti političkog karaktera, koji mora pripremati te zemlje postupno, uz osvježenu metodologiju pregovaračkog postupka za pristupanje na način da znamo točno kuda i kojom dinamikom će se te države, uz ispunjavanje kriterija kretati prema EU", rekao je Plenković.

"Pitanje otvaranja pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije stoji na dnevnom redu i bio bi važan znak kada bismo mogli napredovati u tome", smatra Merkel.

Malo manje se slažu oko raspodjele europskih financijskih sredstava, jer Njemačka spada u skupinu razvijenijih članica. No, dvoje političara poručuju kako će kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje sigurno biti postignut. Plenković i Merkel sljedećih mjeseci najavljuju usku suradnju, s obzirom na to da u lipnju predsjedanje preuzima Njemačka.

"Ne sumnjam da ćemo dobro surađivati, u prošlosti smo isto tako dobro surađivali", kaže Merkel.

Dvije zemlje povezuje i mobilnost građana. Brojni Nijemci u Hrvatskoj ljetuju, a naši državljani tamo žive.

O motivima iseljavanja mladih Plenković je govorio u intervjuu njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Izjavio je da mladi ne napuštaju Hrvatsku jer im je dosta korupcije i nepotizma, nego zato što žele u kratkom roku poboljšati svoje financije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene